Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 7. 11:45

Minden eddiginél több csapat a Nemzetközi 24 órás Programozóverseny internetes előválogatóján

A hétvégén zajlott az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi 24 órás Programozóverseny internetes előválogatója. Az esemény szervezését a korábbi évekhez hasonlóan a BME-n működő Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete, valamint a Simonyi Károly Szakkollégium vállalta magára.

[HWSW] A hétvégén zajlott az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi 24 órás Programozóverseny internetes előválogatója. Az esemény szervezését a korábbi évekhez hasonlóan a BME-n működő Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete, valamint a Simonyi Károly Szakkollégium vállalta magára.

A március 3-ai előválogatón közép-európai idő szerint délelőtt 10 órakor vált hozzáférhetővé a 7 egymástól független feladat, melyek megoldására 5 óra állt rendelkezésre. A problémák elsősorban a versenyzők algoritmuselméleti ismereteit tették próbára, de emellett fontos szerepet kapott a gyors és precíz kódírási képesség is. A verseny korábbi kiírásaihoz hasonlóan, idén is bármilyen segédeszközt igénybe lehetett venni a feladatok megoldásához. Az idei feladatsort a műszaki egyetem közelmúltban végzett hallgatói -- Berki Lukács, Darabos Dániel, Hesz Gábor, és Németh András -- állították össze.

A verseny elismertségét és szakmai színvonalát az is bizonyítja, hogy több csapat indult mint tavaly és a csapatok 57 százaléka külföldi volt. A versenyre háromfős csapatok jelentkezhettek, profik és amatőrök egyaránt. A versenyzők több mint fele az egyetemi és főiskolai hallgatók közül került ki, de számos tapasztalt szakember és több középiskolás csapat is volt az indulók közt.

Az internetes fordulóban 4 kontinens 31 országáb 162 csapat vett részt, közülük a legjobb 27 kvalifikálta magát a május 4-6. között megrendezésre kerülő budapesti döntőbe, ahol a versenyzőknek 24 óra áll a rendelkezésére hogy megoldják a feladatokat. Az elektronikus előválogatón a Jon far bestämma nevű svéd csapat érte el a legjobb eredményt, a legjobban szereplő magyar csapat a 4. helyezést elérő landmine volt. Az előválogató 27 legjobb csapatához csatlakozik még a tavalyi verseny első három helyezettje, akik automatikus meghívást kaptak az idei 24 órás versenyre, ahol a tapasztalatok mellett 5000 euró összértékű díjakat lehet nyerni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról