:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 27. 14:28

Másodpercenként 160 gigabit átvitelére képes optikai chipet mutatott be az IBM

A héten a kaliforniai Anaheimben zajló Optical Fiber Conference 2007 rendezvényen az IBM tudósai olyan chip-prototípust mutatnak be, amely akár 160 Gbps sebességű optikai kapcsolatra is képes, azaz mintegy nyolcszor gyorsabb a ma elérhető hasonló alkatrészeknél.

[HWSW] A héten a kaliforniai Anaheimben zajló Optical Fiber Conference 2007 rendezvényen az IBM tudósai olyan chip-prototípust mutatnak be, amely akár 160 Gbps sebességű optikai kapcsolatra is képes, azaz mintegy nyolcszor gyorsabb a ma elérhető hasonló alkatrészeknél.

"A filmek, tévéműsorok, zenék vagy fotók letöltésekor átvitt adatmennyiség robbanásszerű növekedése miatt nő az igény a nagyobb sávszélességű, gyorsabb kapcsolatok iránt" -- mondta T.C. Chen, az IBM Research alelnöke. "Ezt a problémát az optikai kommunikáció segítségével lehet megoldani." A vállalat szerint a lapkájuk olyan gyors, hogy segítségével egy nagyfelbontású (HD) filmet egyetlen másodperc alatt át lehet küldeni, ez a feladat a mai technológiával legalább fél órát venne igénybe.

Az optikai kommunikáció használata a távközlésben régóta elterjedt, a problémát az ilyen alkatrészek viszonylag nagy mérete okozza: a cél az, hogy az optikai kommunikáció akár a chipek szintjén is megvalósulhasson, így aztán elterjedt technológiával, nagy tömegben, olcsón előállítható, így végeredményben széles körben alkalmazható lehet. Az IBM kutatói olyan optikai chipet építettek, amely a jelenleg elterjedt CMOS gyártási eljárással könnyedén előállítható. Ez a chip a működéséhez szükséges további optikai alkatrészekkel együtt is elfért egyetlen, 3,25x5,25 milliméteres tokban, azaz akár egy alaplapra is integrálható méretű.

A Nagy Kék mérnökei szerint az optikai kapcsolaton kommunikáló chipek 2010 körül kezdhetnek elterjedni, ugyanis a szükséges alkatrészek tömeggyártásának beindításához idő kell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.