Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Másodpercenként 160 gigabit átvitelére képes optikai chipet mutatott be az IBM

Bodnár Ádám, 2007. március 27. 14:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A héten a kaliforniai Anaheimben zajló Optical Fiber Conference 2007 rendezvényen az IBM tudósai olyan chip-prototípust mutatnak be, amely akár 160 Gbps sebességű optikai kapcsolatra is képes, azaz mintegy nyolcszor gyorsabb a ma elérhető hasonló alkatrészeknél.

hirdetés
[HWSW] A héten a kaliforniai Anaheimben zajló Optical Fiber Conference 2007 rendezvényen az IBM tudósai olyan chip-prototípust mutatnak be, amely akár 160 Gbps sebességű optikai kapcsolatra is képes, azaz mintegy nyolcszor gyorsabb a ma elérhető hasonló alkatrészeknél.

"A filmek, tévéműsorok, zenék vagy fotók letöltésekor átvitt adatmennyiség robbanásszerű növekedése miatt nő az igény a nagyobb sávszélességű, gyorsabb kapcsolatok iránt" -- mondta T.C. Chen, az IBM Research alelnöke. "Ezt a problémát az optikai kommunikáció segítségével lehet megoldani." A vállalat szerint a lapkájuk olyan gyors, hogy segítségével egy nagyfelbontású (HD) filmet egyetlen másodperc alatt át lehet küldeni, ez a feladat a mai technológiával legalább fél órát venne igénybe.

Az optikai kommunikáció használata a távközlésben régóta elterjedt, a problémát az ilyen alkatrészek viszonylag nagy mérete okozza: a cél az, hogy az optikai kommunikáció akár a chipek szintjén is megvalósulhasson, így aztán elterjedt technológiával, nagy tömegben, olcsón előállítható, így végeredményben széles körben alkalmazható lehet. Az IBM kutatói olyan optikai chipet építettek, amely a jelenleg elterjedt CMOS gyártási eljárással könnyedén előállítható. Ez a chip a működéséhez szükséges további optikai alkatrészekkel együtt is elfért egyetlen, 3,25x5,25 milliméteres tokban, azaz akár egy alaplapra is integrálható méretű.

A Nagy Kék mérnökei szerint az optikai kapcsolaton kommunikáló chipek 2010 körül kezdhetnek elterjedni, ugyanis a szükséges alkatrészek tömeggyártásának beindításához idő kell.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.