Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 01. 15:43:46

AMD: a négymagos Opteronunk 40 százalékkal gyorsabb a négymagos Xeonnál

Az AMD saját számításai szerint az év második felére várható, Barcelona kódnevű négymagos Opteron processzor lebegőpontos teljesítményben akár 40 százalékkal is maga mögé utasíthatja a leggyorsabb négymagos Intel Xeont.

[HWSW] Az AMD saját számításai szerint az év második felére várható, Barcelona kódnevű négymagos Opteron processzor lebegőpontos teljesítményben akár 40 százalékkal is maga mögé utasíthatja a leggyorsabb négymagos Intel Xeont.

Állva hagyják a Xeonokat

Mario Rivas, a processzor-üzletág vezetője elmondta, fixpontos teljesítmény terén is kétszámjegyű százalékos előnyt várnak, azonban ennél pontosabb információkkal nem szolgált. Henri Richard kereskedelmi vezető is csupán annyit árult el, hogy a Barcelona fixpontos teljesítménye "jelentős" lesz a Clovertown-magos Intel Xeonokéhoz képest. A jelenlegi leggyorsabb négymagos Xeon az 5355-ös modell, amely 2 GHz-es órajelen üzemel. Az Intel eredetileg februárra tervezte a bevezetését, azonban végül már tavaly decembenben piacra dobta a chipet.

A négymagos AMD Opteronok és a jelenleg kapható négymagos Xeonok közötti lényeges különbség, hogy az AMD processzorában mind a négy mag egyetlen szilíciumlapkán foglal helyet, míg az Intel két darab kétmagos chipet helyez egy tokba. Gyártási és gazdaságossági oldalról ennek a megoldásnak számos előnye van, többek között kisebb selejtarány, olcsóbb és rugalmasabb termelés, de legfőképpen hamarabb piaci megjelenést tesz lehetővé.

Ugyanakkor a megközelítés a teljesítmény terén kompromisszumot követel, az egy tokban, de két külön chipen található magok ugyanis nem a lapkán belül, hanem a rendszerbuszon keresztül kommunikálnak, mely legalább egy nagyságrenddel lassabb kommunikációs csatorna, ráadásul a magok ezzel "teleszemetelik" a rendszerbuszt, amely elsősorban a memória és a magok közötti villámgyors adatáramlás kárára mehet. Ezzel együtt is a Xeon 5300-as sorozat kiemelkedő teljesítményt és energiahatékonyságot kínál, megkérdőjelezhetetlenül felülmúlva a kétmagos chipeket.

Melyik négymagos az igazi?

Az AMD mérnökei -- és marketingesei -- szerint azonban csak a monolitikus, vagyis az összes magot egyetlen lapkán tartalmazó négymagos processzor az "igazi". A számok egyelőre igazolni látszanak az AMD-t, bár nem szabad elfelejteni, hogy a Barcelona esetében nem csupán a magok megtöbbszörözéséről van szó, a chip komoly architektúrális fejlesztéseket is felmutat a nagyobb teljesítmény és energiahatékonyság érdekében. Az AMD szerint a Barcelona ezeknek köszönhetően akár 70 százalékkal is gyorsabb lehet mint a leggyorsabb kétmagos Opteronok.

A meccs azonban távolról sem lefutott: az Intel az év második felére már 45 nanométeres csíkszélességű Xeonokat tervez, amelyek ugyan továbbra is moduláris felépítésűek, vagyis két darab kétmagos chipből állnak, a gyártástechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően azonban a korábbinál magasabb órajelen üzemelhetnek és nagyobb gyorsítótárat is kapnak, valamint közel 50 új utasítást is felvonultatnak, ezzel valamennyit ledolgozhatnak a hátrányukból a Barcelonával szemben.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 00:30

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.