Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 21. 12:22

Megérkezett a Red Hat Enterprise Linux 5

Némi késéssel ugyan, de megjelent a Red Hat Enterprise Linux 5 (RHEL5), amelyről a múlt héten lebbentette fel a fátylat a világ legnagyobb Linux-disztribúrora.

[HWSW] Némi késéssel ugyan, de megjelent a Red Hat Enterprise Linux 5 (RHEL5), amelyről a múlt héten lebbentette fel a fátylat a világ legnagyobb Linux-disztribúrora.

Középpontban a virtualizáció

Az RHEL5 a 2.6.18-as kernelre épül és a kompatibilitás érdekében csak a legfontosabb biztonsági és egyéb frissítéseket tartalmazza. Az operációs rendszer természetesen támogatja a többmagos x86-processzorokat. Az új vállalati Linux egyik legfontosabb tulajdonsága a Xen-alapú virtualizáció, amelyhez ráadásul felügyeleti eszközök tömkelege is rendelkezésre áll. A Red Hat állítása szerint szorosan együttműködött az Intellel és az AMD-vel azért, hogy a virtualizáció a lehető legstabilabb és legnagyobb teljesítményű legyen az x86-os rendszereken.

Az RHEL5-ben a menedzsment-eszközök zászlóshajója a Network Satellite, amely képes létrehozni, felismerni és a menedzselt környezetbe beemelni a virtuális gépeket, illetve különféle modulok segítségével a virtuális gépeknek akár százai is ugyanolyan egyszerűen kezelhetők, mintha csak egy szerverről lenne szó -- állítja legalábbis a cég. Az RHEL virtualizációs képességei egyelőre x86 környezetben használhatók ki, de várható támogatás Itanium platformon is.

Variációk egy témára

A Red Hat Linux Enterprise 5 különféle szolgáltatásokra kihegyezett csomagokban érhető el. A linuxos szerverektől elvárt legfontosabb alkalmazások -- MySQL, Samba, Apache, Sendmail, stb. -- természetesen részei az alapcsomagnak, azonban a speciális igényekhez rendelkezésre áll egy Red Hat Datacenter Solution, egy Database Availability Solution, valamint egy High Performance Computing Solution nevű csomag, amelyek az adott felhasználási területen elvárt komponenseket (pl. virtualizáció, magas rendelkezésre állás, clustering, azonosságkezelés, felügyelet, kapcsolódó szolgáltatások, stb.) tartalmazzák .

A kínálat része a küldetéskritikus alkalmazások futtatására kifejlesztett Red Hat Enterprise Linux Advanced Platform, amely akár 1024 processzoros gépen is futtatható, Itanium 2-alapú gépeken 1024 terabájt memóriát is képes kezelni, tetszőleges számú virtuális gépet képes futtatni, szerver és storage virtualizációt és menedzsment-eszközöket is tartalmaz. A Red Hat szerint az Advanced Platform önmagában egy küldetéskritikus környezet, nincs szükség további szoftverek beszerzésére ahhoz, hogy nagy rendelkezésre állást igénylő rendszereiket elindítsák. Az Advanced Platform az alapja a Red Hat Datacenter Solutionnek is.

Kliensoldalon két különféle változatot kínál a Red Hat, az irodai feladatokra kihegyezett Desktopot, valamint a mérnököknek, fejlesztőknek szánt Workstationt, amely 2 fizikai processzort is támogat, tartalmazza a Red Hat Enterprise Linux szoftverfejlesztő készletet. Az asztali RHEL5 a GNOME 2.16 környezetre épül és tartalmazza az elterjedt asztali linuxos alkalmazásokat (Evolution 2.8, Firefox 1.5, GAIM 2.0, OpenOffice.org 2.0). A verziószámokból látható hogy a RHEL5 asztali környezete némileg le van maradva a hamarosan érkező SUSE Linux Enterprise 10 SP1-étől.

Egyszerűbb támogatás

A Red Hat leegyszerűsítette a terméktámogatást is, és egy közös támogatási rendszert hozott létre a problémák kezelésére, attól függetlenül, hogy Red Hat technológiáról, vagy egy partner megoldásáról van szó. A Red Hat Cooperative Resolution Centerben a Red Hat a partnerekkel együttműködésben dolgozik a megoldásokon attól függetlenül, hogy a Red Hat szoftver vagy a rajta futó, más cégtől származó alkalmazás volt-e a probléma oka.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról