Szerző: Ady Krisztián

2007. március 23. 13:34

Maga a Microsoft teszi könnyűvé a Windows Vista-kalózok dolgát

Brian Livingston szerint maga a Microsoft könnyíti meg a Windows Vista kalózpéldányainak terjesztését, egy rendkívül egyszerű lépéssel, egyetlen regisztrációs adatbázis kapcsoló átállítgatását követően ugyanis akár egy évre is kitolható a termékkulcs nélkül feltelepített Vista operációs rendszerek futási ideje.

[HWSW] Brian Livingston szerint maga a Microsoft könnyíti meg a Windows Vista kalózpéldányainak terjesztését, egy rendkívül egyszerű lépéssel, egyetlen regisztrációs adatbázis kapcsoló átállítgatását követően ugyanis akár egy évre is kitolható a termékkulcs nélkül feltelepített Vista operációs rendszerek futási ideje.

A korábban napvilágot látott parancsok segítségével további háromszor 30 nappal összesen 120 napra lehetett bővíteni az aktiválás nélküli időt, tehát különösebb törés használata nélkül is akár 4 hónapig használható a Windows Vista kalózverziója bármilyen számítógépen. Ezzel az új módszerrel azonban az üzleti Vista változatok, illetve a Vista Home Premium frissítési verziójának "órája" további nyolcszor 30 napos időszakra nullázható. Ez pedig bőven elegendő időnek tűnik arra, hogy ezt a nyolcszoros korlátot is "megtörjék" okos emberek.

Az aktivációmentes időszakot bővítő bejegyzést, kapcsolót maga a Microsoft is dokumentálja TechNet oldalán, ezt a funkciót eredetileg a nagy mennyiségben Vista licencet vásárló vállalatok számára tartották fent. Ezzel együtt azonban eszközt is adtak azok kezébe, akik vissza akarnak élni azzal, hogy a vásárlók jelentős része nem tudja megállapítani, mitől is legális egy Windows operációs rendszer.

Az egyszerű lépésekkel megvalósítható "újraszámlálást" ugyanis könnyedén automatizálni lehet, így a becsapott felhasználó gyakorlatilag nem is értesül arról, hogy "legális" Windows operációs rendszere valójában egy trükkökkel életben tartott "próbaváltozat". A Microsoft azonban komolyan küzd a Vista kalózváltozatai ellen, így az sem kizárt, hogy egy közeljövőben megjelenő frissítéssel elejét vegyék ezeknek a csalási kísérleteknek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról