:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 13. 09:54

Szlovákiában épít LCD-összeszerelő üzemet a Samsung

Szlovákiában épít LCD-panel összeszerelő üzemet a Samsung, a koreai vállalat mintegy 155 millió dollárt fektet be annak érdekében, hogy az idei első félévben megkezdődhessen az építkezés és 2008 elején a folyadékkristályos panelek összeszerelése. Az üzemnek a Szlovákia délnyugati részén található Trnava ad otthont.

[HWSW] Szlovákiában épít LCD-panel összeszerelő üzemet a Samsung, a koreai vállalat mintegy 155 millió dollárt fektet be annak érdekében, hogy az idei első félévben megkezdődhessen az építkezés és 2008 elején a folyadékkristályos panelek összeszerelése. Az üzemnek a Szlovákia délnyugati részén található Trnava ad otthont.

A vállalat már most is jelen van Szlovákiában, Galántán monitorokba és tévékbe szánt képcsövek gyártása folyik. Az új trnavai üzemre bennfenntesek szerint összesen mintegy 600 millió dollárt költ a Samsung, amelynek köszönhetően a beszállítókkal együtt 2010-ig 5700 új munkahely létesülhet az országban -- ebből 3000 magában az új gyárban. Ez lesz az ország történetének egyik legnagyobb külföldi befektetése. Peter Ziga gazdasági miniszterhelyettes szerint rendkívül fontos Szlovákia számára, hogy elszakadjon az autóipartól, amely ma az ország ipari termelésének felét teszi ki. "Kockázatos a gazdaság számára ha egy szektortól függ, ezért más típusú befektetőket is ide szeretnénk csábítani" -- mondta Ziga.

A Samsung várakozásai szerint a szlovákiai üzem révén javíthatja pozícióit az LCD-tévék gyorsan növekedő európai piacán. A szlovákiai végszerelés révén elkerülhetők lesznek az EU által kiszabott hatalmas adóterhek, az ország kedvező fekvése miatt pedig a logisztikai költségek is csökkenhetnek, vagyis összességében a Samsung versenyképesebb lehet az LCD-piacon, ahol már most is óriási az árnyomás a gyártókon. Kelet-Európa jelentőségét az iparban érdekelt cégek szinte mindegyike felfedezte már: Szlovákia mellett Lengyelország és Magyarország is kedvelt célpontja a befektetéseknek.

Az LCD-televíziók piaca tavaly 46,4 millió darabot tett ki a DisplaySearch szerint, árbevétel alapján pedig a globális tévépiac 49 százalékát adta, szemben az egy évvel korábbi 32 százalékkal. Régiók szerint Európa jelentette a legnagyobb piacot, 39 százalékot hasítva ki a globális tortából.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.