Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A Sunhoz igazolt a Debian Linux alapítója

Bodnár Ádám, 2007. március 20. 09:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Sun Microsystemshez igazolt Ian Murdock, aki a Debian Linux létrehozójaként a nyílt forrású operációs rendszer körül végzett munkájáért vívott ki magának elismerést (a Debian egyébként Murdock feleségének, Debrának és Iannek a keresztnevéből áll össze). Murdock eddig a Linux Foundation műszaki igazgatója volt, erről a pozíciójáról lemond, de továbbra is megtartja a Linux Standard Base igazgatótanácsi elnöki székét.

hirdetés
[HWSW] A Sun Microsystemshez igazolt Ian Murdock, aki a Debian Linux létrehozójaként a nyílt forrású operációs rendszer körül végzett munkájáért vívott ki magának elismerést (a Debian egyébként Murdock feleségének, Debrának és Iannek a keresztnevéből áll össze). Murdock eddig a Linux Foundation műszaki igazgatója volt, erről a pozíciójáról lemond, de továbbra is megtartja a Linux Standard Base igazgatótanácsi elnöki székét.

Az 1973-ban született szakember blogjában leírja, régóta nagy rajongója a Sunnak, ezért nagy megtiszteltetés számára hogy ott dolgozhat, ezt a lehetőséget nem hagyhatta ki. Murdock az operációs rendszer platformokért felelős vezetőként dolgozik majd a cégnél, első számú feladata a Solaris használhatóságának fejlesztése lesz, hogy az versenyképesebb legyen a Linuxszal. Mindazonáltal Murdock úgy véli, a Linuxnak is helye kell hogy legyen a Sun stratégiájában.

"Hiszem, hogy a Solarisnak bizonyos tekintetben meg kell változnia, de hiszek a visszamenőleges kompatibilitás fontosságában is. És bár a Solaris van az előtérben és a középpontban, megingathatatlan véleményem hogy a Linuxnak tisztább szerepet kell játszania a platform stratégiában" -- írta az ianmurdock.com oldalon a Sunhoz csábított vezető. A Sun és a Linux viszonya meglehetősen furcsa: amikor a vállalat elkezdett x86 processzoros szervereket forgalmazni, azokat Linuxszal is kínálta, azonban azóta a Solaris x86-változata új erőre kapott és a Sun elsősorban a Linux ellenfeléül szánja. a Sun kommunikációjában is főképp a Linuxszal szokta összehasonlítani a Solarist.

A Sun érvelése szerint a Solaris ingyenes, a támogatás olcsóbb mint amennyit az elismert Linux-disztribútorok kérnek, a teljesítmény a Sun mérései szerint nagyobb, ráadásul Solarisra lényegesen több alkalmazás érhető el mint Linuxra. A Solarisba az utóbbi időben ráadásul bekerültek olyan elemek, amelyek kifejezetten a Linux-felhasználókat hivatottak elcsábítani. A tavasszal érkező Solaris-frissítés része lesz például a Brand Z technológia, amely lehetővé teszi linuxos alkalmazások futtatását Solaris 10-en.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.