Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 6. 09:19

Az AMD által indított trösztellenes per bizonyítékai tűntek el az Intelnél

Az Intel hétfőn közölte, hogy emberi mulasztásból kifolyólag nem őrzött meg olyan dokumentumokat -- leginkább e-maileket -- amelyek az AMD által indított trösztellenes keresethez kapcsolódnak. A világ legnagyobb chipgyártója a bírósághoz eljuttatott levelében sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, ugyanakkor jelezte, más e-mailekből nagy valószínűséggel rekonstruálni tudja az elveszett levelek egy részét. Az AMD közleményében élesen bírálta az Intelt, amiért az hagyta, hogy bizonyítékok semmisüljenek meg.

[HWSW] Az Intel hétfőn közölte, hogy emberi mulasztásból kifolyólag nem őrzött meg olyan dokumentumokat -- leginkább e-maileket -- amelyek az AMD által indított trösztellenes keresethez kapcsolódnak. A világ legnagyobb chipgyártója a bírósághoz eljuttatott levelében sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, ugyanakkor jelezte, más e-mailekből nagy valószínűséggel rekonstruálni tudja az elveszett levelek egy részét. Az AMD közleményében élesen bírálta az Intelt, amiért az hagyta, hogy bizonyítékok semmisüljenek meg.

Amint arról lapunk is beszámolt, az AMD 2005 nyarán indított pert az Intel ellen azt állítva, hogy a legnagyobb processzorgyártó törvénytelen eszközökkel tartja távol a PC-gyártókat az AMD processzorok használatától. A dokumentumban az áll, hogy az Intel illegális eszközöket vet be annak érdekében, hogy maga mellé állítsa a számítógépgyártókat, illetve megtorló intézkedéseket vezet be azokkal szemben, akik AMD-alapú rendszereket forgalmaznak. Az ügy középpontjában elsősorban az Intel kedvezménypolitikája áll, a vállalat ugyanis köztudomásúlag jelentős támogatást biztosít a termékeit használó PC-gyártóknak.

Azt követően, hogy az AMD pert indított az Intel ellen, a világ legnagyobb chipgyártója több száz dolgozóját értesítette arról hogy őrizzék meg levelezésüket és ne töröljenek ki semmit. A vállalat ugyanakkor nem adott utasítást az elküldött levelek tárolására, amelyeket az Intel levelezőrendszere egy hónap után automatikusan töröl. Az Intel emellett nem értesített a dokumentum-megőrzési kényszerről olyan dolgozókat, akikre 2006-ban ki kellett volna terjeszteni ezt a szabályt mert munkájuk, beosztásuk miatt a per érintettjei lettek. Ráadásul -- derül ki a bírósághoz eljuttatott levélből -- a müncheni Intel-irodában "újrahasznosítottak" néhány szalagot, amelyeken alkalmazottak leveleit tárolták.

Az Intel meggyőződése, hogy a megőrzött dokumentumok alapján visszaállíthatók egyes elveszettek, például az elküldött levelekre érkezett válaszok nagy valószínűséggel tartalmazzák az eredeti levelet részben vagy egészben. Jogi szakértők szerint az Intel nehéz helyzetbe hozta magát, ugyanis a dokumentumok eltűnése miatt mindenki automatikusan a lehető legrosszabbra gondol és a levelek a vállalat igazát ugyanúgy alátámaszthatták mint az AMD-ét, de az is lehet hogy az ügy kimenetele szempontjából teljesen érdektelenek. Az Intel a perrel kapcsolatban a mai napig több mint 17 millió oldalnyi dokumentumot adott át bizonyítékként a bíróságnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról