Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Nyártól Ubuntu Linuxon dolgoznak a francia parlamenti képviselők

Bodnár Ádám, 2007. március 13. 11:05
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A francia honatyák nyártól a népszerű Ubuntu Linux-disztribúciót fogják használni. A parlament már tavaly ősszel bejelentette, hogy a képviselők által használt asztali gépeken lecserélik a Windowst, eddig azonban nem lehetett tudni, milyen Linux-változat váltja majd fel a Microsoft operációs rendszerét. Bennfenntesek szerint az Ubuntu a Mandrivával szemben nyert.

[HWSW] A francia honatyák nyártól a népszerű Ubuntu Linux-disztribúciót fogják használni. A parlament már tavaly ősszel bejelentette, hogy a képviselők által használt asztali gépeken lecserélik a Windowst, eddig azonban nem lehetett tudni, milyen Linux-változat váltja majd fel a Microsoft operációs rendszerét. Bennfenntesek szerint az Ubuntu a Mandrivával szemben nyert.

A projekt keretében több mint 1100 számítógépen cserélik le a Windowst és a Microsoft Office-t, helyettük Ubuntu Linux és OpenOffice.org kerül majd a PC-kre, böngészni pedig természetesen Firefoxszal fognak a honatyák és az asszisztenseik. A francia parlament az Atos Origint bízta meg egy megvalósíthatósági tanulmány elvégzésével, amely bebizonyította, hogy a képviselők a munkájukat nyílt forrású környezetben is el tudják végezni. A Linuxra való átállástól jelentős költségmegtakarítást várnak.

A francia alsóházban jelenleg is használnak Linuxot és más nyílt forrású szoftvereket (pl. Apache) a szervereken, illetve az asztali gépeken már korábban is voltak kezdeményezések a Firefox és az OpenOffice.org bevezetésére, de ez az első alkalom hogy a Windowst a nyílt forrású Linux váltja fel. A projekt végrehajtására a nyílt forrású megoldásokra szakosodott Linagora és a Unilog kaptak lehetőséget. Az átállás költségei mintegy 105 ezer dollárra rúgnak.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.