Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 28. 12:33

Májustól korlátlan tárhelyet biztosít a Yahoo Mail

Májustól korlátlan tárhellyel kényezteti mintegy 250 millió felhasználóját a Yahoo Mail. A világ legnagyobb ingyenes e-mail szolgáltatója jelenleg 1 gigabájtos tárhelyet biztosít a felhasználóknak, miközben a versenytársak közül a Gmail 2,8 gigabájt, a Windows Live Hotmail pedig 2 gigabájt tárhelyet ad, legalábbis ingyen.

[HWSW] Májustól korlátlan tárhellyel kényezteti mintegy 250 millió felhasználóját a Yahoo Mail. A világ legnagyobb ingyenes e-mail szolgáltatója jelenleg 1 gigabájtos tárhelyet biztosít a felhasználóknak, miközben a versenytársak közül a Gmail 2,8 gigabájt, a Windows Live Hotmail pedig 2 gigabájt tárhelyet ad, legalábbis ingyen.

Az ingyenes e-mail szolgáltatók táhelycsatáját a Google indította el: a 2004 áprilisában elindított Gmail legnagyobb vonzereje az 1 gigabájtos ingyenes tárhely volt. Akkoriban a Yahoo! Mailnél 4 megabájt volt a kvóta, a Gmail megjelenése után nem sokkal ezt 100 megabájtra növelték, majd 2004 végén 250 megabájtra, 2005-ben pedig 1 gigabájtra bővítették. A Google 2005 áprilisában duplázta meg a Gmail kapacitását, a tárhely azóta folyamatosan növekszik, ma már meghaladja a 2,8 gigabájtot. Valószínű, hogy a Yahoo lépését követően hamarosan a Google is korlátlanná fog válni.

A Yahoo indoklása szerint azért volt szükség a korlátlan tárhely biztosítására, mert a felhasználók levelezési szokásai az utóbbi időben megváltoztak, egyre több képet, zenét és videót küldenek, amelyek sok helyet foglalnak. A vállalat közleménye szerint a rendelkezésre álló tárkapacitás bővítése egy hónap alatt befejeződik, azaz június elejétől már minden Yahoo Mail-felhasználó (kivéve Japánt és Kínát) korlátlan kapacitással rendelkezik.

A több gigabájtos postafiók mögött álló koncepció lényege, hogy miközben a tárterület nagysága komoly vonzerőt képez, addig a többség csak a hely egy töredékét aknázza ki adott időben. Így nyugodtan ajánlhatóak gigantikus fiókok anélkül, hogy a mögötte meghúzódó tárkapacitást maradéktalanul, a fiókok számának és a tárhely szorzatának megfelelően ki kelljen építeni. Statisztikai eszközökkel nagy pontossággal meghatározható, mekkora a fiókok átlagos kihasználtsága, és ebből következően mennyi tárolókapacitást kell megteremteni bizonyos számú felhasználó számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról