Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 13. 11:10

Inkompatibilitási problémák miatt akár fél évvel is eltolódhat a DDR333 elterjedése

A DDR333 SDRAM technológia bevezetése eleinte egyszerűnek tűnt a gyártók számára, azonban a hírek szerint számos problémával kell szembenézniük, amelyek akár fél évvel is kitolhatják a DDR333 tömeges elterjedését.

A DDR333 SDRAM technológia bevezetése eleinte egyszerűnek tűnt a gyártók számára, azonban a hírek szerint számos problémával kell szembenézniük, amelyek akár fél évvel is kitolhatják a DDR333 tömeges elterjedését.

Ipari források szerint a DDR333 SDRAM-ot fogadó alaplapoknál teljesen újra kell tervezni a huzalozást és számos gyártó csak most kezdett neki ennek a feladatnak. Bár egyre több memóriagyártó dob piacra DDR333 chipeket, a nagy részüket olyan alaplapokban használják, amelyek nem tudnak előnyt kovácsolni a magasabb órajelből.

Peter Glaskowski, a MicroDesign Resources elemzője szerint túlságosan optimista várakozás volt azt hinni, hogy a DDR333-ra való áttérés egyik napról a másikra következik be, szerinte még legalább fél év szükséges ehhez.

"A gyártóknak rá kellett jönniük, hogy a gyorsabb memória nem csupán magasabb órajelet jelent. Az alaplapokat újra kell tervezni és új időzítéseket kell bevezetni" -- mondta Glaskowsky.

Az alaplapoknál jelentkező problémára egy vezető memóriagyártó hívta fel a figyelmet. A tesztelés során két memóriamodullal minden rendben volt, de ha az alaplap harmadik memóriafoglalatában is volt modul, a memória csak 333 helyett 266 MHz-en működött. A memóriatechnolológiák szabvánosítási testülete, a JEDEC-hez közeli források szerint a hiba oka az volt, hogy az alaplap egyszerűen nem volt felkészítve a DDR333 modulok kezelésére.

A tajvani gyártók közül a VIA és a SiS már sorozatban gyártja a DDR333 SDRAM-ot támogató chipkészleteit, az Intel azonban csak az év második felében tervezi ilyen termékek bevezetését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról