Szerző: Vörös Péter

2002. február 4. 13:31

Az Adobe tovább folytatja a szerveroldali terjeszkedését

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] Az Adobe Systems pénteken bejelentette, hogy 72 millió $-os ajánlatot tett az Accelio nevű kanadai szoftvergyártó megvételére. Az Accelio olyan szerverszoftverekre specializálta magát, amelyek az elektronikus formanyomtatványokat kitöltő felhasználók által elküldött adatok útvonalának meghatározását és tárolását végzik.

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] Az Adobe Systems pénteken bejelentette, hogy 72 millió $-os ajánlatot tett az Accelio nevű kanadai szoftvergyártó megvételére. Az Accelio olyan szerverszoftverekre specializálta magát, amelyek az elektronikus formanyomtatványokat kitöltő felhasználók által elküldött adatok útvonalának meghatározását és tárolását végzik.

Az Adobe vezetői szerint a kanadai cég termékei segítenének kiterjeszteni az Adobe Acrobat termékcsaládját. Az Acrobat már jelenleg is a vezető formátum az online dokumentumok létrehozására és megosztására.

Shantanu Narayen, az Adobe globális termékeiért felelős ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta, hogy a kb. 650 fős Accelio megvásárlása révén az Adobe olyan termékekhez jutna, amelyek azokat a vállalatokat támogatják, amelyek az Acrobatot formanyomtatványok tervezésére használják. Narayen szerint ez a cég hálózati kiadási elképzeléseinek természetes kiterjesztése.

Az Adobe ajánlata nem sokkal követi az Open Text (egy szintén kanadai szoftvergyártó, amely hálózati és tartalom-együttműködési eszközökre specializálta magát) decemberi árajánlatát, ez utóbbi cég 42,8 millió $-os ajánlatot tett, de az Accelio igazgatótanácsának tagjai elutasították azt, mondván, hogy az alulértékeli a céget -- az Accelio legnagyobb részvényesei közül viszont többen úgy vélekedték, hogy az Open Text árajánlatát el fogják fogadni.

Az Adobe részvényalapú ajánlata az Accelio részvényeit 2,83$-ra értékeli, ez jelentősen nagyobb a csütörtöki 1,92$-os Accelio részvényárfolyamnál. Azonban az Adobe árajánlat kihirdetését követően az Accelio részvényárfolyama több mint 45%-kal, 2,80$-ra emelkedett.

Az Accelio fontosabb termékei közé tartozik a Capture, egy szerverszoftver, amely az elektronikus formanyomtatványokat kitöltő felhasználók által küldött adatokat gyűjti össze és tárolja. Az Integrate nevű, szintén szerver termék pedig egy vállalati vagy kormányzati hálózaton határozza meg a formanyomtatványok útvonalát.

Narayen elmondta, hogy az Accelio termékei már jelenleg is támogatják az Acrobatot mint dokumentum formátumot, így a cég termékeinek beillesztése az Adobe termékei közé viszonylag egyszerű lesz.

"Az Acrobat egyre inkább nélkülözhetetlen eszközzé válik az asztali felhasználásoknál, míg az Accelio megvásárlása egésszé teszi ezt a csomagot olyan back-end termékekkel, amelyek lehetővég teszik azt, hogy az Acrobat a vállalatok egészében működhessen" -- mondta Narayen.

Az Accelio árajánlat a múlt héten már a második fontos lépés volt az Adobe részéről a szerverszoftverek terén. Hétfőn a cég bejelentette AlterCast nevű termékét, ez egy szerver oldali alkalmazás, amelynek célja az, hogy a vállalatokon belül megkönnyítse a képfájlok kezelését.

Joshua Duhl, az IDC piackutató cég egyik elemzője szerint a szerverszoftverek felé történő nyitás jó húzásnak bizonyulhat, mivel a cég így építhet meglévő erősségeire és olyan területre törhet be, ahol jelentős forgalmat és nyereséget érhet el.

Az Accelio hétezer ügyfele (köztük olyan nagyságok, mint a Hewlett-Packardtól 2000-ben önállósult Agilent Technologies tesztelési és mérési berendezéseket gyártó óriásvállalat, a Wells Fargo & Co. bank és Michigan állam) általában 10.000-2.000.000 $ között költ a cég szoftvereire.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról