:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 11. 13:55

Az első IBM szerver memóriatöbbszöröző technológiával

Az IBM megkezdte az első olyan vékony kiszolgálók értékesítését, amelyekben megtalálható az MXT memóriatöbbszöröző technológia. Az első MXT-vel szerelt számítógép az IBM eServer xSeries 330 rackbe építhető vékony szerver, amely két Intel Pentium III processzort tartalmaz.

Az IBM megkezdte az első olyan vékony kiszolgálók értékesítését, amelyekben megtalálható az MXT "memóriatöbbszöröző" technológia. Az első MXT-vel szerelt számítógép az IBM eServer xSeries 330 rackbe építhető vékony szerver, amely két Intel Pentium III processzort tartalmaz.

Az IBM Memory eXpansion Technology névre hallgató találmány gyakorlatilag megduplázza a szerverek memóriakapacitását. Az MXT természetesen személyi számítógépekben is alkalmazható, illetve bármely más számítástechnikai eszközben is, de elsősorban az Intel alapú PC szerverekbe szánják.

Az MXT egy olyan hardveres megoldás, mellyel a gyakran használt adatok és utasítássorozatok a processzorhoz közel, egy 32 MByte méretű cache-ben tárolhatók, így hamar elérhetők, előkereshetők. A kevésbé gyakran használt adatok tömörítve foglalnak helyet a memóriában, így kétszeresére, vagy annál is nagyobb mértékben megnövelhető a memóriakapacitás.

Az MXT egy újfajta gyorsítótárat jelent, mely hatékonyan képes kezelni az adatokat és utasításokat, egyetlen memóriavezérlő chipen. A hardver alapú tömörítésnek köszönhetően az IBM mérnökei a legtöbb alkalmazásnál képesek voltak a memória kapacitását megduplázni. Az eljárás a végfelhasználó számára átlátszó, a kitömörített adatok nanomásodperc nagyságrendű idő alatt elérhetők.

Az MXT használatával egy Windows 2000 szerver a maximálisan kezelhető 168 Gbyte memóriát mindössze 84 Gbyte tényleges beépítésével elérheti. Kevesebb memória beépítésével több ezer -- vagy több gép esetén akár több millió -- dollár is megtakarítható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.