Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 15. 09:23

Ismét egy Sun szerver a legnagyobb teljesítményű számítógép Magyarországon

[NetAktív] A NIIFI (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda) számítógépközpontjában tavaly március 21-én átadott Sun Ultra Enterprise 10000 konfiguráció Magyarország első szuperszámítógépeként vált ismertté.

[NetAktív] A NIIFI (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda) számítógépközpontjában tavaly március 21-én átadott Sun Ultra Enterprise 10000 konfiguráció Magyarország első szuperszámítógépeként vált ismertté.

Az oktatási, kutatási, tudományos -és közgyűjteményi szféra számítási igényeit kiszolgáló berendezés, mely átadásakor 96 UltraSPARC processzort és 32 gigabyte memóriát tartalmazott, a felhasználói igények rohamos növekedésével immáron hosszabb ideje 100%-os kihasználtsággal működött. A számítási feladatok további magas színvonalú kiszolgálása érdekében szükségessé vált a StarFire bővítése, melyet a Sun Microsystems hazai mérnökei a tegnapi napon végeztek el.

A bővítés eredményeképpen a magyar tudomány szolgálatába állított berendezés 128 UltraSPARC processzorral, 64 gigabyte memóriával, 1 Terabyte-ot meghaladó háttértár- és 3 Terabyte-nyi adatmentési kapacitással 110,5 Gflops maximális teljesítmény leadására képes, mellyel újra a legerősebb számítógépkonfiguráció, mely Magyarországon működik. Ezzel a teljesítménnyel, a félévente frissített, a világ 500 legerősebb számítógépét tömörítő lista jelenleg érvényes összeállításán, a 361. helyet foglalhatná el a NIIFI-ben működő konfiguráció.

A Sun Microsystems Magyarország már hosszabb ideje igen szoros kapcsolatokat ápol az oktatás és tudomány területeivel, mely területekről nem feltétlenül kíván profitot realizálni. A jelenlegi bővítés a gép átadásakor érvényesített nagyságrendű kedvezménnyel került elvégzésre, mellyel a Sun ismételt invesztíciót hajtott végre a magyar tudomány fejlődése érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról