:

Szerző: Barna József

2002. február 6. 20:03

Robbanó szilícium, avagy az önmegsemmisítő chipek


A robbanó szilícium
Fotó: ABCNews
[ABCNews] Akik valaha is látták a Mission Impossible, avagy az akciócsoport című népszerű(?) amerikai akciósorozatot, bizonyára emlékeznek arra, hogy minden epizód elején egy, a feladata elvégzését követően magát megsemmisítő szerkezet avatta be főhősünket az éppen aktuális szupertitkos küldetés részleteibe. Hogy illetéktelenek később ne juthassanak hozzá az információkhoz, a furcsa eszköz látványosan füstölve tönkretette magát. Kaliforniai tudósok szerint azonban már nincs is messze az a kor, amikor ilyen önmegsemmisítő chipeket lehet olcsón előállítani.

A robbanó szilícium felfedezése egy véltetlen balesetnek köszönhető. A San Diego-i (Kalifornia) egyetem kutatói éppen rendkívül érzékeny mágneses szenzorok kifejlesztésén dolgoztak. E vizsgálatok során szilíciumlapkákra gadolíniumnitrát fedőréteget vontak. Ám amikor az egyik kutató egy gyémánthegyű eszközzel megsértette az így előállított chip felszínét, az se szó, se beszéd felrobbant.

Michael Sailor, a kutatást vezető kémikus elmondta, hogy a gadolíniumnitrát számos tekintetben hasonlóan viselkedik, mint a puskapor előállításánál használt káliumnitrát. Így állt és állítható elő a szilíciumos puskapor, melynek energiája megegyezik a hagyományos puskaporéval. Sailor szerint ennek előállítása könnyedén megoldható a jelenlegi félvezetőipari gyártástechnológiával, s így számos új lehetőség nyílik meg a gyártók előtt.

Ezek egyike a magát megsemmisíteni képes chip. Sailor úgy véli, hogy ilyeneket könnyedén lehet gyártani, hiszen elegendő a hagyományos szilíciumchipek egy részét ilyen technológiával előállítani. Amennyiben a chip illetéktelen kezekbe kerülne, elegendő egy elektromos impulzus, és a chip már meg is semmisült. E termékeket kiválóan tudná hasznosítani a hadiipar vagy a titkosszolgálat.

De a robbanó szilíciumnak egyéb felhasználása is elképzelhető, többek között -- amennyiben sikerülne kontrollálni a robbanás erejét -- rendkívül apró eszközök mozgásának irányítására is alkalmas lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.