:

Szerző: Vörös Péter

2002. február 7. 13:43

Az USA-ban rekordévet zártak a videojáték-gyártók

[Wall Street Journal] Az amerikai videojáték-ipar rekordévet zárt tavaly, mivel a fogyasztók vevők voltak a Microsoft és a Nintendo legújabb játékkonzoljaira és a Sony is növelte a legnépszerűbb konzoljának elérhetőségét.

[Wall Street Journal] Az amerikai videojáték-ipar rekordévet zárt tavaly, mivel a fogyasztók vevők voltak a Microsoft és a Nintendo legújabb játékkonzoljaira és a Sony is növelte a legnépszerűbb konzoljának elérhetőségét.

Az NPD piackutató cég ma nyilvánosságra került jelentése szerint a videojáték-hardverek, szoftverek és kellékek 2001-es forgalma 43%-kal 9,4 milliárd $-ra (az ábrán az értékek milliárd $-ban értendők) emelkedett a 2000-es 6,58 milliárd $-ról és jelentősen felülmúlta a korábbi rekordnak számító 1999-es 6,9 milliárd $-t.

A videojáték-ipar forgalma magasabb volt az amerikai mozik bevételeinél, ami kb. 8,35 milliárd $ volt 2001-ben. A számítógépes játékszoftverek forgalma 4,4%-kal 1,42 milliárd $-ra nőtt a 2000-es 1,36 milliárd $-hoz képest.

Az NPD szerint a videojáték-ipar jelentős előretörése leginkább a Microsoft Xbox-nak és a Nintendo GameCube-nak ill. Game Boy Advance-nak volt köszönhető. A november közepén megjelent Xbox és a GameCube lényegében teljes egészében elfogyott december végére.

Az NPD nem becsül piaci részesedést. A Microsoft közölte, hogy kb. 1,5 millió darabot adtak el a 299$-os Xbox-ból Észak-Amerikában, a cég nem választja külön az USA-beli eladásokat. A Nintendo bejelentette, hogy 1,2 millió darabot adtak el a 199$-os GameCube-ból az USA-ban. A Sony közölte, hogy 2001-ben 6,6 millió (szintén 299$-os) PlayStation 2 konzolt adtak el Észak-Amerikában, ez azt jelenti, hogy a japán cég tisztán vezet ezen a piacon.

Az olyan drága, új konzolok, mint a PlayStation 2 és az Xbox egyik vonzó tulajdonsága az, hogy a játékok mellett lehetőség van zenei CD-k és DVD-k lejátszására is, sőt akár az internetre is lehet(ne) kapcsolódni velük. Ugyanakkor vonzóak voltak a különböző 100$ alatti készülékek is, mint pl. az eredeti PlayStation és a Game Boy Advance, mivel a gyenge gazdasági körülmények közepette a vevők az olcsóbb játékokat is keresték.

Az idei kilátásokat illetően az NPD közölte, hogy nem egyértelmű, hogy az ipar túl tudja-e szárnyalni a tavalyi eredményeket. Ez főként azért lesz nehéz, mert tavaly a hardverek magas ára jelentősen emelte a forgalmat. Ha a konzolgyártók az idén elhatározzák, hogy csökkentik áraikat (márpedig sok játékfejlesztő és elemző erre számít), akkor a cégeknek több konzolt kell eladniuk ahhoz, hogy hozzák a tavalyi összes forgalmat.

A múlt héten a Nintendo bejelentette, hogy az USA-ban 20%-kal (99,95$-ról 79,95$-ra) csökkentik a Game Boy Advance árát. A Nintendo azt is közölte, hogy a Game Boy Advance debütálását követő hat hónapon belül 4,8 millió darabot adtak a konzolból.

Az SCEA (Sony Computer Entertainment America) szóvivője elmondta, hogy a cég megbeszéléseket folytat a PlayStation 2 árának csökkentéséről, de a döntés meghozatalához túl korán van: "A 299$-os ár mellett is alig tudunk elegendő konzolt gyártani a kereslet kielégítéséhez".

A Sony helyzetét segíti a szoftverek terén megszerzett előny is. A PlayStation 2 több, mint egy éves előnye nem csak a termelés növelésében segít, hanem abban is, hogy a játékfejlesztők több időt tudnak eltölteni azzal, hogy a konzol technikai adottságait kihasználják. Tavaly több olyan nagy sikerű, csak PlayStation 2 platformos játék is megjelent, mint pl. a Konami "Metal Gear Solid 2", a Square "Final Fantasy X" és a Sony "Gran Turismo 3: A-Spec".

A játékipar a moziipari kapcsolatokból is profitált 2001-ben: az Electronic Arts közölte, hogy világszerte több, mint 7 millió példányt adott el a "Harry Potter and the Sorcerer's Stone" játékból.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.