:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 21. 10:17

Megjelent a Microsoft mobiltelefonokba szánt operációs rendszere, a Smartphone 2002

A 3GSM konferencián a Microsoft bemutatta a jövő mobiltelefonjaiba szánt operációs rendszerét, amely a Smartphone 2002 nevet kapta. A korábban Stinger néven ismert szoftver sokban hasonlít a Pocket PC 2002 Phone Editionre, azonban itt a hanghívásokon és az SMS-küldésen van a hangsúly.

A 3GSM konferencián a Microsoft bemutatta a jövő mobiltelefonjaiba szánt operációs rendszerét, amely a Smartphone 2002 nevet kapta. A korábban Stinger néven ismert szoftver sokban hasonlít a Pocket PC 2002 Phone Editionre, azonban itt a hanghívásokon és az SMS-küldésen van a hangsúly.

A Smartphone 2002 platform gyakorlatilag ugyanazokat a PDA funkciókat nyújtja, mint a PPC 2002 Phone Edition, azonban a Microsoft nagy hangsúlyt helyezett az egy kézzel való kezelhetőségre, ezen kívül a Smartphone csak kisebb, legfeljebb 176x220 pixel felbontású, 16 bites színes kijelzőket támogat.

A Smartphone 2002 számos beépített alkalmazást tartalmaz, azonban míg a PPC 2002 Phone Edition esetében irodai programok (Pocket Word, Excel) is bekerültek a csomagba, a mobiltelefonkba szánt változat főleg kommunikációs szoftvereket tartalmaz, többek között a Pocket Internet Explorert, Pocket Outlookot valamint az MSN Messengert és a Windows Media Playert.

A platform legfontosabb jellegzetessége a hanghívások előtérbe helyezése. Ennek érdekében a Microsoft lehetővé tette, hogy ne csak a telefonkönyvben tárolt telefonszámokat lehessen egy gombnyomással tárcsázni, hanem az SMS-ben vagy emailben kapott, esetleg a Pocket Internet Explorerben megnyitott weboldalon szereplő számokat is. Az Internet Explorerben a telefonszámok ezért hyperlinkként vannak ábrázolva, "rájuk kattintva" megtörténik a tárcsázás. A PPC 2002 Phone Edition-höz hasonlóan az SMS-kezelést integrálták az email-kliensbe.


Képek: BusinessAnyplace.net

Az asztali gépekkel vagy a vállalati hálózattal történő szinkronizáció természetesen vezeték nélkül, mobil adatátvitellel is megtörténhet.

Természetesen a Smarthpone 2002 is lehetőséget ad a készülékek testreszabására, amelyet egyedi háttérképekkel, asztaltémákkal és csengőhangokkal tehetünk meg. A csengőhangokat .WAV formárumban kell a telefonokra tölteni.

Bár a platform kétségkívül ígéretes, egyelőre hiányzik a támogatottság. Korábban több nagy mobiltelefongyártó -- köztük a világpiac harmadik legnagyobb szereplője, a Samsung -- is kiállt a Smartphone 2002 mellett, de a termékbejelentések egyelőre elmaradtak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.