Szerző: Barna József

2002. február 20. 18:44

Újabb per indult a Microsoft ellen: a felperes ezúttal az operációs rendszereket gyártó egykori Be

[CNET] A korábban igen ígéretes operációs rendszereket forgalmazó, ám üzleti kudarcoktól sújtott Be tegnap jelentette be, hogy pert indít a Microsoft ellen. A cég a beadványban azt állítja, hogy a redmondi szoftveróriás versenyellenes praktikái okolhatók a Be operációs rendszereinek és magának a vállalatnak a sikertelenségéért.

[CNET] A korábban igen ígéretes operációs rendszereket forgalmazó, ám üzleti kudarcoktól sújtott Be tegnap jelentette be, hogy pert indít a Microsoft ellen. A cég a beadványban azt állítja, hogy a redmondi szoftveróriás versenyellenes praktikái okolhatók a Be operációs rendszereinek és magának a vállalatnak a sikertelenségéért.

A Be elsősorban arra a Microsoft-per során hozott korábbi döntésre építi a vádat, mely kimondta: a Microsoft illegális eszközökkel tartotta fenn monopolhelyzetét az operációs rendszerek piacán. Amint az ismert, 2000 júniusában Thomas Penfield Jackson bíró úgy döntött, hogy Microsoftot operációs rendszereket és alkalmazásokat fejlesztő két részre kell feldarabolni. E döntést később a fellebbviteli bíróság elutasította, ám megerősítette azt a korábbi határozatot, mely szerint a Microsoft illegálisan tartotta fent monopóliumhelyzetét. Tavaly novemberben azonban az amerikai Igazságügyi Minisztérium és kilenc állam elfogadott egy megállapodás-tervezetet, melynek felülvizsgálata jelenleg is zajlik, akárcsak a kilenc, megegyezéssel szembehelyezkedő állam által követelt hathatósabb jóvátétel tárgyalása.

Noha a BeOS operációs rendszer lelkes fogadtatásra talált a szakmában, piaci sikereket mégsem könyvelhetett el. A Be állítása szerint ez annak köszönhető, hogy a Microsoft terméklicencelési stratégiája nem tette lehetővé a PC-gyártók és -forgalmazók számára, hogy azok a Microsoft Windows mellett a BeOS rendszert is telepíthessék számítógépeikre.

Az vád alátámasztására a Be leírja a vádiratban, hogy 1998-ban a Hitachi elkötelezte magát a BeOS támogatása mellett, és ígéretet tett arra, hogy a Windows mellé a BeOS-t is telepítik a cég által forgalmazott PC-kre. A Be akkor azt tervezte, hogy egy olyan szoftvert bocsát a Hitachi és más gyártók rendelkezésére, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén választhassanak a telepített rendszerek között. Azonban alig két hónappal ezután a Hitachi kitáncolt a megállapodásból, mivel -- állította a japán cég -- a Microsoft licencstratégiája nem engedi meg, hogy más rendszer is kerüljön a számítógépekre.

Végül a Hitachi mégis forgalmazott BeOS-szel ellátott PC-ket, ám az operációs rendszert ezeken floppyról kellett indítani, és a gépeken semmi sem utalt arra, hogy milyen rendszer is fut rajtuk.

Az 1990-ben alapított Be jelenleg felszámolás alatt áll. Állítólag az Apple még 1996-ban 125 millió dollárt ajánlott fel a cég felvásárlására, ám Jean-Louis Gassee vezérigazgató kevesellte az összeget. Később számos nagybefektető, köztük az Intel is, támogatta a céget, ám az sosem volt nyereséges. Végül tavaly a Palm vásárolta fel a Be technológiát 11 millió dollárért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról