:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 21. 09:29

Az AMD bejelentette a Hammer processzorokhoz szánt chipkészletét

Az AMD ma számos részletet tett közzé az év vége felé megjelenő Hammer processzorokhoz szánt alaplapi chipkészletével kapcsolatban.

Az AMD ma számos részletet tett közzé az év vége felé megjelenő "Hammer" processzorokhoz szánt alaplapi chipkészletével kapcsolatban.

Az AMD-8000 sorozat teljesen egészében a HyperTransport protokollra épül és jelenleg három terméket tartalmaz: az AMD-8111 HyperTransport I/O hubot, az AMD-8131 HyperTransport PCI-X interfészt és az AMD-8151 HyperTransport AGP3.0, 8x AGP szabványt támogató grafikus csatolót. A chipek a negyedik negyedév során jelennek meg.

Mint ismeretes, az AMD Hammer processzorok integrált memóriavezérlőt tartalmaznak és HyperTransport protokollon keresztül kommunikálnak az alaplapi chipekkel, illetve többprocesszoros kiépítés esetén a többi processzorral. Ezért a Hammer esetében a chipkészlet valójában egy AGP és egy PCI interfészt, valamint egy I/O hubot (gyakorlatilag egy southbridge-et) jelent.


Az AMD-8151 AGP tunnel (forrás: AMD)

Azonban az egységes HyperTransport pont-pont kapcsolatnak köszönhetően tetszőleges számú chip szerelhető az alaplapra az igényeknek megfelelően. A hub kivételével ugyanis minden HyperTransport tunnel egy nagy adatáteresztő képességgel rendelkező 16 bites, valamint egy 8 bites kimeneti kapcsolattal rendelkezik. Ennek köszönhetően a chipek hálózatba rendezhetők.

Az AMD szerint a most bejelentett chipkészletek szolgálnak majd a következő generációs asztali gépek, munkaállomások és szerverek alapjául. A vállalat eközben szoros együttműködésben dolgozik más chipkészletgyártókkal -- VIA, SiS, ALi, NVIDIA -- a Hammert támogató alaplapi chipkészletek kifejlesztésén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.