Szerző: Ady Krisztián

2002. február 12. 23:30

Nincs fennakadás a PowerVR Technologies fejlesztéseiben

Az STMicroelectronics - Imagination Technologies - PowerVR közötti kapcsolat még most is némileg zavaros, bár többé-kevésbé már kitisztult a kép. Mint tudjuk, az STMicro sajtóközleményben jelentette be alig pár napja, hogy eladja grafikus chipeket gyártó divízióját, megszabadul a mindössze 15 millió dollár éves bevételt hozó részlegtől.

Az STMicroelectronics - Imagination Technologies - PowerVR közötti kapcsolat még most is némileg zavaros, bár többé-kevésbé már kitisztult a kép. Mint tudjuk, az STMicro sajtóközleményben jelentette be alig pár napja, hogy eladja grafikus chipeket gyártó divízióját, megszabadul a mindössze 15 millió dollár éves bevételt hozó részlegtől.

Az első reakciók igen kritikusak voltak, hirtelen mindenki az ST által gyártott KYRO termékeket kezdte temetni. A mai napra szerencsére már annyi, az "eseményt" világosabbá tevő nyilatkozat látott napvilágot, hogy megnyugodhatunk, a PowerVR általi fejlesztésben semmilyen fennakadás nem lesz -- elméletileg -- tapasztalható, a jövőbeni termékek fejlesztésén a PowerVR továbbra is munkálkodik. Az i-re a pontot David Harold, a Videologic (Imagination Technologies) PR-osa tette fel mai, lapunknak, valamint a PVR-Extremistnek címzett leveleiben:

"A PowerVR Technologies grafikus processzorokat tervez, melyeket licencel azok felhasználói számára. Ezek a felhasználók [esetünkben az ST] végzik a chipek és a kártyák fejlesztését, fizikai kivitelezését. Mi [az IMGTech, PowerVR] nem gyártunk chipeket. Az ST licencelte a PowerVR Series3 [KYRO I/II), 4 és 5 technológiát a PC és STB (set-top box) termékei számára. Ha az ST eladja a PC-s grafikus chipeket gyártó divízióját, a licencek az azt megvásárlóra fognak átszállni. Ettől függetlenül mi [IMGTech, PowerVR] folytatjuk a munkát az ST-vel az STB (set-top-box) piacon. A létrejött szerződések nem nyújtanak kizárólagosságot, más gyártók is licencelhetik a PowerVR technológiát azonos piacokra, például az STB piacon mi együtt dolgozunk az ARM, NEC és ST cégekkel is -- pedig ezek egymás konkurensei.

Az ST jelenleg tehát vevőt keres PC-s grafikus chipekkel foglalkozó divíziójára, de bármit csinál is az ST, a PowerVR folytatja munkáját."

PVR-Extremist:

"A VideoLogic továbbra is készít majd a PowerVR chipjein alapuló termékeket. Az ST pillanatnyilag vevőt keres PC-s grafikus részlegére, beleértve a birtokában lévő PowerVR technológiai licenceket, melyeken a KYRO termékek alapulnak. Az ST lépésétől függetlenül a PowerVR garantáltan folytatja a licencelhető grafikus technológiák fejlesztését az összes jelenleg képviselt platformon mostani és jövőbeni partnerei számára."

A leendő vásárlókról a fórumok netszerte hangosak, ki az Intelt, a SiS-t, az ALi-t, más pedig a VIA-t jelöli meg mint potenciális és biztos vásárlót. A felsorolásból nem hiányozhat maga az IMGTech és a legnagyobb partner Hercules sem. Ahogy az angol mondaná: time will tell, csak az idő döntheti el ezt a kérdést, de érdekes adalék a VIA-val kapcsolatban az a január végi hír, hogy legújabb projektje szerint a cég komolyabban kíván részt venni több platformon, meglepetésre a grafikus chipek piacán is. A VIA-S3 közös vállalat teljesítménye ehhez nem valószínű, hogy megfelelő hátteret nyújt...íme egy technológia, melyben sokkal több potenciál leledzik, s mely éppen vásárlóra vár. Persze ez puszta spekuláció.

A driverfrissítések sem csúsznak, legalábbis Kristof, az egyik PowerVR fejlesztő mai fórumbejegyzése ezt sugallja:

"A meghajtóprogramok megjelenését ez [az esemény] nem érinti, a következő határidő továbbra is ez a hónap. A pontos dátumot egyelőre nem tudni, bármikor várható 28-áig."

E szerint még ebben a hónapban megjelenik az új (1.5-ös?) meghajtóprogram a KYRO I/II kártyákhoz, feltehetően az első béta linuxos meghajtóval egyetemben, mely 2D- és OpenGL-gyorsítást is nyújtani fog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról