Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 4. 11:53

A szakma kedvezően fogadta a második generációs Itanium chipeket

Az ezen a héten San Franciscóban zajló International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) rendezvényen az Intel számos új részletet hoz nyilvánosságra a 64 bites Itanium processzorcsalád következő tagjáról, amelyet McKinley néven ismerünk.

Az ezen a héten San Franciscóban zajló International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) rendezvényen az Intel számos új részletet hoz nyilvánosságra a 64 bites Itanium processzorcsalád következő tagjáról, amelyet McKinley néven ismerünk.

A McKinley processzorok mintapéldányait már tavaly elkezdte gyártani az Intel, azonban a chipek kereskedelmi megjelenése csak 2002 második felében esedékes. A Merced magra épülő Itanium processzorok tavaly májusban jelentek meg, azonban az eladási adatok a vártnál gyengébben alakultak.

Igazából dőreség lenne az Itanium sikertelenségét kizárólag magára a termékre fogni. A 2001-es évben a kedvezőtlen gazdasági körülmények és a nagyvállalatoknál alkalmazott költségcsökkentési programok miatt a csúcskategóriás 64 bites szerverek piaca közel 35 százalékkal csökkent, amely mindenképpen megnehezíti egy új szerverarchitektúra megjelenését.

A hírek szerint a McKinley magos Itanium chipek 1 GHz-es órajelen működnek, 221 millió tranisztort tartalmaznak, magjuk mérete 464 mm2. A Merced magos Itanium processzorok 733 és 800 MHz-es válozatban kaphatók.

A McKinley számos újítást tartalmaz elődjéhez képest. Ezek közé tartozik a kisebb méretű, 1,5 vagy 3 Mbyte-os L3 cache, valamint a 96 kbyte-ról 256 kbyte-ra bővített L2 cache. Az elsőszintű cache mérete azonban marad 32 kbyte. A McKinley 200 MHz-es, 128 bites DDR memóriabuszt használ majd, mellyel az elérhető maximális memória-sávszélesség 6,4 Gbyte/sec, ami háromszor gyorsabb adatáramlást ígér a Merced buszánál.

Ezen túlmenően az Intel mérnökei, hallgatva a szaksajtó és természetesen a konkurencia lesújtó kritikájára, lépéseket tettek annak érdekében, hogy a processzor kimagasló lebegőpontos teljesítménye mellett annak kissé kiábrándító integer egysége is versenyképes legyen. Ezért az ALU végrehajtó egységek számát 4-ről (2 integer és 2 memória) 6-ra növelték. A még szintén 0,18 mikronos gyártástechnológiával készülő McKinley megjelenése az első félév végén várható.

A szakma láthatóan kedvezően fogadja a McKinley-t, legalábbis erre utal Nathan Brookwood, az Insight64 elemzőjének kijelentése, mely szerint a McKinley "olyan, amilyennek az Itaniumnak lennie kell".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról