:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 14. 17:03

Compaq AlphaServer számítógépek segítik a Ferrari mérnökeit az aerodinamikai elemzésben

[Mmd] A Compaq 2001-ben egy új, 6 AlphaServer ES40 rendszert tartalmazó fürtözött (cluster) konfigurációt helyezett üzembe az olasz Ferrari

[Mmd] A Compaq 2001-ben egy új, 6 AlphaServer ES40 rendszert tartalmazó fürtözött (cluster) konfigurációt helyezett üzembe az olasz Ferrari versenyistállójánál, a 2001-es világbajnok Forma-1 csapatnál.


Compaq AlphaServer ES40

Az Alpha EV68 processzorokra épülő új kiszolgálók többek közt olyan áramlástani alkalmazásokat futtatnak, mint amilyen a Ferrarival szoros kapcsolatban álló Ricardo Software által kifejlesztett Wawe és Vectis, az új versenyautók aerodinamikai tulajdonságainak pontos szimulálását téve lehetővé. Az új rendszerek azokat az AlphaServer ES40 kiszolgálókat követték a sorban, amelyeket a Ferrari már hosszabb ideje alkalmaz a strukturális analízis terén.

A most átadásra került 6 kiszolgáló révén immár 21-re emelkedett azon, az olasz versenyistállónál működő AlphaServer rendszerek száma, amelyek a Ferrari számára elengedhetetlenül fontos, különböző HPTC applikációk (Marc, Nastran, Fluent, Star-CD, Vectis, stb.) futtatásához nyújtanak megfelelő alapot.

Enda O' Brien, a Compaq HPTC szakértője a Ferrarin túl az alkalmazásokat kifejlesztő Ricardo Software-rel is szorosan együttműködött az AlphaServer rendszerek Vectisre történő optimalizálása érdekében. O' Brien munkájának eredményeképp nemcsak az addigi teljesítmény növekedett kétszeresére, hanem a fürtözött konfigurációk skálázhatósága terén is sikerült komoly előrelépést felmutatni. Az új AlphaServer rendszerek a Compaq egyik fontos olaszországi partnere, az AlphaPoint segítségével kerültek átadásra egy, a Ferrarival kötött speciális bérleti megállapodás keretében.

A dolog pikantériája, hogy a Ferrari idei várható legnagyobb konkurense, a BMW Williams F1 Team ősszel állított üzembe egy nagy teljesítményű Alpha szervert, melynek segítségével a szélcsatorna-teszteket tudja szimulálni. A szuperszámítógép segítségével a több hetet igénylő munka jelentősen, néhány napra rövidült.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.