Szerző: roberto

2002. február 11. 10:18

Állítsuk le a linuxos tűzfalat!

[SysAdmin] A SysAdmin oldalán egy roppant érdekes írás
[SysAdmin] A SysAdmin oldalán egy roppant érdekes írás olvasható egy olyan módszerről, amellyel tovább növelhetjük a tűzfalként használt 2.2-es kernelen futó Linux rendszer biztonságát. A módszer egyszerű, mégis hatásos: állítsuk le a rendszert annyira, hogy ne lehessen új processzeket indítani, ne legyenek felmountolt meghajtók, és máris egy rakás biztonsági kérdést megoldottunk. Természetesen ez nem megoldás a DoS támadások ellen, abban viszont biztosak lehetünk, hogy senki nem veszi át a tűzfal irányítását.

A cikk egy Red Hat 6.2-es módosítását írja le röviden: távolítsuk el a az /etc/rc.d/rc0.d/ könyvtárból (ez a 0. futtatási szint, a halt) a S00killall, K90network és a K92ipchains szkripteket). Ha így állítjuk le a rendszert, akkor a hálózati kártyák és az ipchains addig fognak üzemelni, amíg ki nem kapcsoljuk a számítógépet, tehát a kernel szintjén végzett IP-maszkolás és tűzfal funkció elérhető marad.

A megoldás hátránya, hogy egy ilyen leállított rendszerben már csak a kernel funkciói érhetőek el, nem lehet újabb modulokat betölteni, és nem tudunk egyéb, nem kernelszinten megvalósított szolgáltatásokat (pl. DHCP, Squid proxy) nyújtani a belső hálózat számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról