Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 25. 19:27

A San Francisco-i Intel Developer Forumról jelentjük: az Intel bemutatta az új Xeon processzorokat

Mike J. Fister
Mike J. Fister
[Kiküldött tudósítónktól] Az Intel Developer Forum rendezvény első napján Mike Fister, az Intel Enterprise Platforms Group elnöke bemutatta a kétprocesszoros szerverekbe szánt Prestonia magos Xeon chipeket. A 0,13 mikronos csíkszélességgel és 512 Kbyte másodszintű gyorsítótárral készülő lapkák érdekessége, hogy rendelkeznek az Intel Hyper-Threading technológiával.

A Hyper-Threading a szimultán többszálú (SMT) végrehajtás egyik sokat ígérő implementációja. Ennek lényege, hogy két architekturális állapotot alakítottak ki a processzormagban egyes erőforrások (pl. regiszterek) számának megduplázásával, aminek köszönhetően a CPU két logikai processzornak látszik az operációs rendszer felé. Így az két független szálat, folyamatot képes futtatni egy időben, igaz, ezek versengenek a változatlan számú végrehajtó egységekért. Az Intel szerint csupán e technológia alkalmazásával 30%-os teljesítménynövekedés érhető el optimalizált alkalmazások futtatása során.

A Hyper-Threading technológia a Prestonia magos Xeon chipeken kívül megtalálható lesz a Foster MP magra épülő "Xeon MP" processzorokban is, amelyek még ebben a negyedévben megjelennek. A Xeon MP chipeket négy vagy többprocesszoros rendszerekbe ajánlja az Intel.

Az új processzorokkal együtt egy teljesen új, két és többprocesszoros szerverekbe szánt alaplapi chipkészletet is bejelentett az Intel. A korábban Plumas néven ismert E7500 chipset DDR SDRAM memóriát támogat és legfeljebb 3,2 Gbye/sec sávszélességet biztosít. Az E7500 chipkészletre és az új Intel Xeon processzorra épülő szerverekbe az Intel a szintén ma megjelent 82546EB egylapkás Gigabit Ethernet kontrollert és az Xscale arcitektúrára épülő, PCI-X felülettel is rendelkező IOP321 I/O processzort ajánlja.

A mai bejelentés szerint a világ vezető szervergyártói -- köztük a Compaq, Dell, Fujitsu-Siemens, Hewlett-Packard, IBM és az NEC -- még ebben a hónapban megkezdik az E7500 chipkészletre és Xeon processzorra épülő rendszereik szállítását a front-end és általános feladatú, skálázható szerver szegmensben.

A Prestonia magos Xeon processzorok 2,2 GHz, 2 GHz és 1,8 GHz órajelű kivitelben érhetőek el, a chipek ára ezer darabos rendelés esetén rendre 615, 417 illetve 251 dollár. Az Intel E7500 chipkészlet kiépítéstől függően 92-132 dollárba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról