Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 20. 09:55

Új Intel-alapú szervereket mutatott be a Dell

A Dell tegnap új Intel-alapú szerverekkel bővítette vállalati osztályú PowerEdge sorozatát.

A Dell tegnap új Intel-alapú szerverekkel bővítette vállalati osztályú PowerEdge sorozatát.

Az új PowerEdge 1650 és PowerEdge 4600 számítógépek számos, kategóriájukban különlegesnek számító tulajdonsággal bírnak. A PowerEdge az első 1U magas szerver, amely működés közben cserélhető redundáns tápegységgel és hűtővel rendelkezik. A PowerEdge 4600 az Intel legújabb Prestonia magos Xeon processzoraira és a ServerWorks Grand Champion HE chipkészletre épül.

A Prestonia magos Xeon processzorok hivatalos bejelentése jövő héten, az Intel Developer Forum rendezvényen várható. A chipek érdekessége, hog támogatják a HyperThreading technológiát, amely lehetővé teszi az utasítások párhuzamos, többszálú végrehajtását: azaz egy processzor a külvilág felé két logikai processzornak látszik, és így két utasításszálat képes futtatni párhuzamosan anélkül, hogy a futószalagokat újra kellene töltenie. Az Intel szerint csupán e technológia alkalmazásával 30%-os teljesítménynövekedés érhető el.

A rackbe építhető, 1U (1,75") magas PowerEdge 1650 két Intel Pentium III processzort, legfeljebb 4 GByte memóriát és három működés közben cserélhető SCSI merevlemezt támogat. A számítógépet Gigabit Ethernet hálózati vezérlőkkel, RAID támogatással és távoli menedzsment lehetőséggel látta el a Dell. A gyártó szerint a PowerEdge elég nagy teljesítményű ahhoz, hogy internetes alkalmazásokon kívül más feladatokat is ellásson, például Microsoft Commerce Server szoftvert futtasson. A készülék a hírek szerint Windows vagy Red Hat Linux alapú szerverkészülék formában is elérhető lesz.

A PowerEdge 4600 legfeljebb két 2,2 GHz-es Intel Xeon processzort és maximálisan tíz, működés közben cserélhető merevlemezt támogat, miáltal az elérhető legnagyobb kapacitás akár 730 GByte is lehet. A Dell szerint a ServerWorks GC-HE chipkészlet a létező leggyorsabb memóriahozzáférést és legnagyobb rendszerteljesítményt biztosítja. A Dell PowerEdge 4600-at természetesen cserélhető redundáns tápegységekkel látták el. A számítógép PCI-X felületű csatlakozókat és opcionálisan RAID-vezérlőt is tartalmaz, amelynél a cache-elt adatok biztonságáért akkumulátor felel. A Dell PowerEdge 4600 természetesen támogatja a rendszerfelügyeletet és a fürtözést is.

A Power Edge 1650 és PowerEdge 4600 gyárilag előre telepített Windows 2000 Server, Advanced Server, Windows NT 4.0 vagy Red Hat Linux 7.2 operációs rendszerekkel rendelhető, de a számítógépek rendelkeznek Novell NetWare tanusítvánnyal is.

A Dell új szervereinak ára 2,699 illetve 5,599 dollártól indul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról