Szerző: roberto

2002. február 27. 12:02

Először bizonyíthat a GPL a tárgyalóteremben: minden jel arra mutat, hogy megsértették a MySQL adatbáziskezelő licencelését

MySQL
MySQL[FSF] Eben Moglen, a Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) tagja és jogtanácsosa szakértőként tanúskodik a MySQL AB és a Progress Software Corporation egyik bostoni bíróságon folyó ügyében. Az FSF az esetről sajtóközleményben számolt be, ez ugyanis az első alkalom, hogy a GNU GPL licenc (az egyik meghatározó szabadszoftver-licenc) a bíróságon fog helytállni; eddig még mindig sikerült elkerülni a tárgyalótermet a GPL megsértésével kapcsolatos ügyekben.

A felperes, a népszerű MySQL adatbáziskezelő fejlesztésével foglalkozó MySQL AB panasza szerint a Progress Corp. a GPL-t megsértő módon adta ki a MySQL adatbáziskezelőre épülő NuSphere MySQL Advantage szoftvercsomag 2.2-es verzióját. A Progress Corp. semmilyen módon nem mellékelte vagy tette elérhetővé a módosított forráskódot, ráadásul statikusan linkelte az adatbáziskezelőhöz saját, Gemini nevű szoftverét (amely nem szabad szoftver), így többszörösen is megsértette a MySQL adatbáziskezelő GPL licencelését.

Eben Moglen elmondta, hogy az FSF szerint a Progress Software Corp. egyértelműen vétkes, az ügyben a MySQL AB mellé állnak, és természetesen győzelemre számítanak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról