:

Szerző: Barna József

2002. február 6. 21:33

Március végén érkezik a hyper-threading, először az Intel Xeon processzorokban

[CNET] Az Intel ma megerősítette, hogy március végén dobja piacra a hyper-threading technológiát kihasználó Pentium 4 architektúrára épülő Xeon processzorokat.

[CNET] Az Intel ma megerősítette, hogy március végén dobja piacra a hyper-threading technológiát kihasználó Pentium 4 architektúrára épülő Xeon processzorokat.

A hyper-threading lehetővé teszi az utasítások párhuzamos, többszálú végrehajtását: azaz egy processzor a külvilág felé két logikai processzornak látszik, és így két utasításszálat képes futtatni párhuzamosan anélkül, hogy a futószalagokat újra kellene töltenie. Az Intel szerint csupán e technológia alkalmazásával 30%-os teljesítménynövekedés érhető el.


Fotó: PCWatch

Az első hyper-threadinges processzor a Prestonia magos Xeon lesz, melyet kétprocesszoros szerverekbe szán a cég, valamint a Foster magos Xeon MP, mely többprocesszoros szerverkonfigurációkban használható. Amint arról korábban beszámoltunk, az IBM már egy ideje gyártja a Xeon MP-vel szerelt Summit szervercsaládot.

A CNET információi szerint a hivatalosan márciusban megjelenő processzorok eltérő gyártástechnológiával készülnek majd. Míg a magasabb órajelre tervezett Prestonia 0,13 mikronos, addig a Foster MP 0,18 mikronos csíkszélességgel kerül előállításra.

Egyben az Intel bejelentette Early Acess Programját (EAP) is, mely a szoftverfejlesztőknek igyekszik segítséget nyújtani a hyper-threadinget kihasználó alkalmazások fejlesztésében.

A cég ugyanakkor nem hozta nyilvánosságra, hogy az asztali Pentium 4 processzorokban mikor kívánja aktiválni a hyper-threading funkciót.

a címlapról