Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 28. 18:12

Intel Developer Forum 2002: beszámoló a harmadik napról

Az Intel Developer Forum harmadik napja legfőképp az információk elérésére, megtekintésére alkalmas asztali és hordozható készülékekről, azaz asztali PC-kről, notebookokról és kéziszámítógépkről szólt. Helyszíni beszámolónk az érdekesebb fejleményeket tekinti át.

Az Intel Developer Forum harmadik napja legfőképp az információk elérésére, megtekintésére alkalmas asztali és hordozható készülékekről, azaz asztali PC-kről, notebookokról és kéziszámítógépkről szólt.

A reggeli megnyitón Louis J. Burns, az asztali számítógépekkel foglalkozó Intel-részleg vezetője, Anand Chandrasekher, a hordozható számítógépek felelőse és Ron Smith, a kéziszámítógépekért és vezeték nélküli kommunikációért felelős részleg vezetője az "anytime, anywhere" megvalósítást hangsúlyozta. Az Intel szerint a jövőben kulcsfontosságú lesz, hogy a nekünk kellő információkhoz bárhol, bármikor, bármilyen eszközzel hozzáférhessünk.


Louis Burns, a Desktop Platforms Group feje

Elsőként Louis J. Burns beszélt az asztali számítógépekkel kapcsolatos legújabb technológiákról, amelyek között természetesen előkelő helyet fogalt el a Pentium 4 processzor és a PCI szabványt leváltó 3GIO kommunikációs felület. A konferencia résztvevői már hozzászokhattak, hogy lépten-nyomon 3 GHz-es Pentium 4 chipeket láthatnak, ezért Burns és munkatársa az érdekesség kedvéért egy 4 GHz-es példányt mutatott be.

Burns elmondta, hogy a Pentium 4 órajele várhatóan még ebben az évben eléri a 3 GHz-et, 2003 második félévében pedig teljesen megújul a processzorcsalád, amikor bevezetik a Prescott magos chipeket. Ezekről a lapkákról egyelőre nem tudni nagyon sokat azon kívül, hogy 0,09 mikronos csíkszélességgel készülnek és támogatják a Hyper-Threading technológiát.

A Desktop Platforms Group elnöke felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy nem elegendő újabbnál újabb processzorokat kifejleszteni, a gyorsuló lapkák számos olyan műszaki problémát vetnek fel, amelyeket szintén meg kell oldani ahhoz, hogy az új fejlesztések piacra kerülhessenek. Többek között ide tartozik az emelkedő hőleadás, zaj, illetve elektromágneses sugárzás. Természetesen az Intel Desktop Group ezeken is dolgozik, mégpedig az iparág vezető vállalataival karöltve.

Burns több koncepciót is bemutatott arra vonatkozóan, hogyan lehet ezeket a gondokat orvosolni új hűtési technológiákkal, illetve új tervezésű számítógépházakkal. A Desktop Platforms Group elnöke ezen felül egy új kezdeményezést is bejelentett, amelynek keretében a 3GIO szabványra épülő eszközök méretével, kialakításával kapcsolatos szabványokat fektetnek le a gyártók.

[oldal:... és a hordozható világ]

Anand Chandrasekher beszédének központjában természetesen a hamarosan piacra kerülő mobil Pentium 4 processzor, valamint a vezeték nélküli kommunikáció állt. Természetes, hogy az egybegyűltek működés közben is megtekinthettek egy mobil Pentium 4 processzort tartalmazó hordozható PC-t, amely valós időben dekódolt egy 5.1 digitális hanggal rendelkező HDTV jelfolyamot.


Anand Chandrasekher, az Intel Mobile Platforms Group igazgatója

Már eddig is sokat hallhattunk a kifejezetten mobil számítógépebe és utra-vékony szerverekbe fejlesztett, 2003-ban megjelenő Banias kódnevű chipről, ezzel kapcsolatban egy új chipkészlet bemutatása jelentett érdekességet. Az Odium kódnévre keresztelt termék a bemutatóján egyelőre egy Northwood magos Pentium 4 chipet szolgált ki.

Chandrasekher ezen felül bejelentette az Intel Mobility Enabling Program kezdeményezést, amelynek keretében a világ legnagyobb processzorgyártója az iparág vezető vállalataival karöltve fejlesztené ki azokat a szabványokat és irányelveket, amelyek meghatározzák majd a jövő mobil készülékeit.

Ron Smith természetesen az Intel vezeték nélküli technológiáira -- többek között az Xscale PXA250 és PXA210 processzorokra, a Micro Signal Architecture jelfeldolgozó architektúrára és a StrataFlash memóriákra -- hívta fel a figyelmet. Ezek az Intel Personal Client Architecture (PCA) alapjai. Smith ezen felül elmondta, hogy a jövőben az Intel piacra kívánja dobni vezeték nélküli kommunikációs chipjét is, amely egy lapkán biztosít majd GSM, GPRS és harmadik generációs WCDMA kapcsolatot. Az első "Wireless Internet on a chip" termék jelenleg is tesztelés alatt áll, és a GSM/GPRS változat megjelenése még ebben az évben várható.


Ron Smith, az Intel Wireless Communications and Computing Group igazgatója

Smith a Microsoft mérnökének segítségével bemutatta, hogy a Windows CE.NET operációs rendszerre írt alkalmazások milyen könnyen optimalizálhatóak az Intel Xscale architektúrára. Ehhez egy Intel PCA fejlesztőkészlet szolgált segítségül, amelyet a tegnapi naptól kezdve érhetnek el azok az alkalmazásfejlesztők, akik csatlakoztak az Intel PCA Developers Network kezdeményezéshez. Smith szerint jelenleg több mint 600 vállalat vesz részt a PCA Developers Network munkájában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról