Szerző: Vörös Péter

2002. február 21. 17:38

Jól vizsgáztak az asztali Pentium 4 processzorral szerelt laptopok

[ZDNet News] Az Intel tiltakozása ellenére úgy tűnik, hogy az asztali Pentium 4-es processzorokat hatékonyan lehet használni notebookokban is. Ha a gyártó helyesen jár el, akkor a vevő több száz dollárt takaríthat meg, közölte a ZDNet UK Reviews.

[ZDNet News] Az Intel tiltakozása ellenére úgy tűnik, hogy az asztali Pentium 4-es processzorokat hatékonyan lehet használni notebookokban is. Ha a gyártó helyesen jár el, akkor a vevő több száz dollárt takaríthat meg, közölte a ZDNet UK Reviews.

Bár a Pentium 4 mobil változatát várhatóan márciusban mutatja be az Intel, számos gyártó már jelenleg is értékesít asztali Pentium 4-en alapuló laptopokat, ezáltal is kielégítve a jelentős P4-keresletet. Bizonyos értelemben a stratégia kedvez az Intelnek, mivel az AMD mobil Athlon processzorok jelenleg nagyobb teljesítményt nyújtanak, mint az Intel notebookprocesszor-kínálata.


ECS i-Buddie 4: egy a számos Pentium 4-es notebook közül

Az Intel figyelmeztetést tett közzé e gyakorlat ellen, de a ZDNet UK által letesztelt Pentium 4 laptop meglepően jó eredményeket mutatott: nem volt túlmelegedés, az akkumulátor élettartama jó volt és ami a legfontosabb, igen jó teljesítményt mutatott a termék.

A ZDNet UK által vizsgált Hi-Grade Ultinote M6400 legnagyobb hátránya a jelentős súly volt, ezt főként az okozta, hogy speciális hűtőrendszert kellett beiktatni a túlmelegedés meggátolására. Általában azonban a súly nem döntő fontosságú szempont azoknál a felhasználóknál, akik az asztali gép leváltására alkalmas laptopot keresnek, hiszen ezt bőven ellensúlyozhatja a több száz dolláros megtakarítás.

Az Intel legfőbb érve e gyakorlat ellen az, hogy további tervezési munkára van szükség ahhoz, hogy azt biztosítsák az asztali processzor megfelelő működését laptop környezetben. Az Intel szóvivője szerint "vannak előnyei és kockázatai ennek a gyakorlatnak, és az OEM gyártóknak kell e tényezőket figyelembe venni [...] Az Intel nem arra tervezte ezeket a processzorokat, hogy ilyen követelményeknek feleljenek meg, ezért a gyártóknak kell elvégezni ezt a munkát".

Azonban a tesztek azt találták, hogy a processzor rendben működik a notebookban, méghozzá teljesítményvesztés nélkül. Folyamatos tesztelés sem mutatott semmiféle teljesítménycsökkenést, a laptop nem melegedett túlságosan fel és nem jelentkezett túlságos ventilátorzaj sem.

Az Intel azzal is érvel, hogy a felhasználóknak figyelembe kell venniük a különböző akkumulátorkímélő technológiákat, mint pl. a cég által kínált SpeedStepet, amellyel csökkenteni lehet a processzor sebességét akkor, amikor az akkumulátorról használják a laptopot. A tesztek azonban azt találták, hogy az asztali, 1,8 GHz-es Pentium 4-es processzorral felszerelt notebook elfogadható akkumulátor-élettartamot produkált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról