Szerző: sammer

2001. szeptember 3. 19:54

Angol legenda: VIA KT266A chipkészlettel szerelt referencialapot tesztelt az x-bit labs

A nemrég bejelentett VIA KT266A chipkészlettel szerelt referencia alaplapot tesztelte

A nemrég bejelentett VIA KT266A chipkészlettel szerelt referencia alaplapot tesztelte az x-bit labs csapata, összehasonlítva a hasonló kategóriájú Athlon/Duron és DDR memóriát támogató chipszetes lapokkal. A tesztben a KT266A jelentősen javított memóriakezelését vették górcső alá, ami a számos lefuttatott memóriatesztben rendre maga mögé utasította a SiS, az AMD és az ALi megoldásait, és látványos előnyre tett szert a konkurensekkel szemben.

A továbbfejlesztett chipset a játékok alatt is hozta a formáját, a Quake3 Arena, és a nagy méretű textúrákat használó, a memória sebességétől rendkívül függő Unreal Tournament játékokban egyaránt egyértelművé tette, hogy ki az új király az AMD Athlon/Duron rendszereket kiszolgáló chipsetek között. A legfontosabb kérdés ezek után már csak az, hogy hogyan fogják kihasználni az alaplapgyártól a chipkészletben rejlő lehetőségeket, és a forgalomba kerülő lapok mennyivel lesznek lassabbak, vagy éppen gyorsabbak, mint a VIA referencia lapja.

Az angol nyelvű cikket teljes terjedelmében az x-bit labs weboldalán lehet elolvasni.

További cikkek és tesztek a VIA KT266A chipszetjéről:

AnandTech: "Ha a VIA egy évvel ezelőtt mutatta volna be ezt a chipkészletet, az Intel biztosan melegebb éghajlatra küldte volna a Rambust. A KT266A teljesítménye egyszerűen bámulatos, hiszen anélkül növelte jelentősen az memória teljesítményét, hogy a memória elméleti sebességén változtatott volna. Az NVIDIA-nak nagyot kell alkotnia az nForce nevű chipkészletével, ha át kívánja venni a vezető szerepet, de azt már most tudhatjuk, hogy a VIA sem fogja harc nélkül feladni a versenyt...."

accelenation.com: "Nyílvánvaló, hogy ha a VIA időben szállítani tudja az új chipkészletet, méghozzá versenyképes áron, akkor az új nyertesről beszélünk. Talán nem az a legfontosabb kérdés most, hogy a gyártók milyen alaplapokat fognak köré építeni, hanem az, hogy végre sikerült-e a VIA-nak egy hibamentes chipkészletet piacra dobnia...."

Tom's Hardware: "A VIA nagyszerű munkát végzett az Athlon DDR platformra szánt chipkészetének második változatával. Úgy tűnik, a VIA-nak sikerült leráznia magáról azt a képet, ami a korábbi chipkészleteinek gyenge memóriakezelése miatt ragdt rá. A VIA szóvivője szerint a KT266A memóriakezelése a Pentium 4-hez készített P4X266-nál is hatékonyabb...."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról