Szerző: sammer

2001. szeptember 28. 05:29

Angol / német legenda: ATI Radeon 7500 teszt, összehasonlítva a legnagyobb rivális GeForce kártyákkal

A

A RivaStationnek lehetősége nyílt a hamarosan megjelenő ATI Radeon 7500 videokártya végleges változatának tesztelésére. A boltokba kerülő verzió chipje 0,15 mikronos gyártási technológiával készül, aminek eredményeképpen az alapórajele nem kevesebb, mint a korábban hihetetlennek tűnő 290 MHz lett. A tesztkártyán helyet kapott a hagyományos analóg csatlakozó mellett a VE sorozatban bemutatkozott második, digitális kimenet egy második RAMDAC-kal, ami így szükség esetén analóggá alakítható. Ezen kívül egy tv-kimenet is van a kártyán, aminek a már ismert Rage Theater chip biztosítja a működését. A megfelelően feltuningolt Radeon magot 64 MB 4ns-os, 128 bites, 460 MHz-es DDR SDRAM szolgálja ki, ami megegyezik a GeForce3 memóriachipjeivel.

A képek tanúsága szerint a rendkívül magas órejel ellenére a chip megelégszik az eredeti Radeon DDR apró hűtőbordájával és még apróbb ventilátorával, ami könnyen azt jelentheti, hogy a lelkes túlhajtók könnyedén 300 MHz felé tuningolhatják az újjászületett Radeont. A Radeon 7500 a Vertex és Pixel Shaders funkciókat az elődhöz hasonlóan nem támogatja hivatalosan, ami működik belőle, azt legfeljebb néhány technológiai demóban lehet csupán élvezni. Ezeket a lehetőségeket, csak a Radeon 8xxx széria fogja teljesen MS kompatibilisen támogatni.

Az AMD Athlon-C 1333MHz-es rendszeren végzett teszt alatt igen vegyes képet mutatott a Radeon 7500, de végeredményben elmondható, hogy egy nagyon meggyőző kártya. A legtöbb teljesítménymérésben alaposan maga mögé utasította legfőbb riválisát, a GeForce2 Prót, a 16 bites színmélységben nyújtott viszonylagos gyengesége ellenére is. Azt sem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kártya alkalmas két kimenet (monitor-tv, monitor-monitor) kezelésére, és ebben a kategóriában messze a leggyorsabb kártyának számít jelenleg.

A Radeon 7500 természetesen nem a kétszer annyiba kerülő GeForce 3-mal akar versenyezni, bár a legtöbb esetben megközelítette az eredményeit, csak a Villagemark nevű "overdraw" teszben tudta lehagyni. Erre a feladatra a később megjelenő Radeon 8500-at szánja az ATI, aminek a továbbfejlesztett felépítésével, és teljes DirextX 8.1-es támogatásával várhatóan nem lesz ellenfele az NVIDIA következő kártyaváltozatának megjelenéséig.

A teljes, részletes teszt grafikonokkal együtt elolvasható a RivaStation weboldalán angol, illetve német nyelven.

a címlapról