:

Szerző: Barna József

2001. szeptember 4. 20:31

Stephen Hawking: a mesterséges intelligencia hamarosan a fejünkre nő

[ZDNet] A sokak által korunk legnagyobb matematikusának és elméleti fizikusának tartott brit Stephen Hawking, a német Focus magazinnak adott interjújában a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének következményeiről beszélt. Mint elmondta: Az emberi intellektussal ellentétben a számítógépek 18 havonta megduplázzák teljesítményüket. Így valós az a veszély, hogy saját intelligenciát fejlesztenek ki, és átveszik az uralmat a földön. Annak érdekében, hogy felvehessük a versenyt a gépekkel, génmanipuláció révén kell a biológiai rendszerek felsőbbrendűségét biztosítani -- tette hozzá.

[ZDNet] A sokak által korunk legnagyobb matematikusának és elméleti fizikusának tartott brit Stephen Hawking, a német Focus magazinnak adott interjújában a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének következményeiről beszélt. Mint elmondta: "Az emberi intellektussal ellentétben a számítógépek 18 havonta megduplázzák teljesítményüket. Így valós az a veszély, hogy saját intelligenciát fejlesztenek ki, és átveszik az uralmat a földön." Annak érdekében, hogy felvehessük a versenyt a gépekkel, génmanipuláció révén kell a biológiai rendszerek felsőbbrendűségét biztosítani -- tette hozzá.

Mint ismert, az 59 éves Hawking a rendkívül ritka Lou Gehrig-kórban szenved, ami mára gyakorlatilag teljesen mozgás- és beszédképtelenné tette. Ennek ellenére a mai napig is vannak diákjai a Cambridge-i Egyetemen, és nem tett le egy, korábbi kutatásait egységbe foglaló nagyívű elmélet kidolgozásáról. Ő az egyetem 17. Lucasian professzora, mely megtiszteltetés korábban olyan, ma rendkívül nagyra tartott elődöknek járt ki, mint Isaac Barrow, Isaac Newton és William Whiston.

Hawking tavaly azt jósolta, hogy génmanipulációval hamarosan lehetővé válik nagyobb agytérfogattal és intelligenciahányadossal rendelkező "szuperemberek" megalkotása. A német magazinnak adott interjújában pedig már arról beszélt, hogy olyan technológiák kifejlesztésére kell koncentrálnunk, melyek az emberi agyat és a számítógépet képesek összekapcsolni oly módon, hogy "a mesterséges agy hozzájárul az emberi intelligenciához, segíti azt, ahelyett, hogy szemben állna vele."

Hawking egyébként nem az egyedüli olyan elismert tudós, aki ilyen pesszimistán látja az emberi intellektus jövőjét. 2000 márciusában a Sun alapító tagja és főmérnöke, Bill Joy azt nyilatkozta, hogy a génmanipuláció és a számítógépes technológia kapcsolata valódi veszélyt jelent az emberiség és a jelenlegi ökoszisztéma számára.

"Az emberi szintű számítási [gondolkodási] teljesítmény 30 év múlva valósággá válhat. Ez egy új elméletet vet fel: lehet, hogy olyan eszközök kifejlesztésén dolgozom, melyek felhasználása révén az emberi fajt felváltó technológia jöhet létre? Hogy miként érzem magam emiatt? Nos, igen kellemetlenül" -- mondta Joy.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.