:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 27. 14:08

A DDR333 SDRAM az alaplap- és chipsetgyártók figyelmének középpontjában

[Digi Times] Az alaplapi chipkészletek gyártói egyre nagyobb figyelmet szentelnek a DDR333 memóriáknak, amelyek nem csak a Pentium 4, hanem az AMD Athlon platformon is nagy népszerűségnek örvendenek.

[Digi Times] Az alaplapi chipkészletek gyártói egyre nagyobb figyelmet szentelnek a DDR333 memóriáknak, amelyek nem csak a Pentium 4, hanem az AMD Athlon platformon is nagy népszerűségnek örvendenek.

A SiS nemrégiben mutatta be DDR333-at támogató Pentium 4 chipkészletét, a SiS645-öt és SiS650-et, amelyeket az AMD Athlon processzorokhoz tervezett SiS745 és az integrált grafikus magot is tartalmazó SiS740 követ. A félvezetőgyártó tervei szerint e két utóbbi chipset sorozatgyártása októberben kezdődik meg.

A DDR333 akkor került igazán a figyelem középpontjába, amikor néhány nagyobb memóriagyártó -- köztük a Samsung és a Nanya -- a harmadik negyedév során megkezdte a chipek sorozatgyártását. Ez a memóriatípus gyakorlatilag semmiben nem különbözik a már ismert DDR200-tól és DDR266-tól, a lapkák azonos gyártósoron készülnek és a minőségellenőrzéskor kapják meg a megfelelő jelzéseket.

Elemzők szerint a DDR333 memóriák árai még a DDR266-nál is gyorsabban csökkennek majd, ahogy a chipgyártók fokozatosan átállnak 0,18 mikronos vagy még kisebb csíkszélességű gyártástechnológia alkalmazására. Ezért a tajvani chipsetgyártók közül sokan -- például a már említett SiS és az ALi -- egyből DDR333 támogatással dobják piacra termékeiket.

Az első féléves trendekkel ellentétben az alaplapgyártók is egyre több DDR alaplapt dobnak piacra. A harmadik negyedévben az összes legyártott alaplapnak hozzávetőleg 15-20 százaléka volt DDR SDRAM-ot támogató kivitel és a jövőben ez az arány tovább növekedni látszik - főleg, ami az AMD processzoros alaplapokat illeti.

A nagy alaplapgyártók esetében a Socket A alaplapok közel 50 százaléka támogatja a DDR SDRAM-ot, a kisebb alaplapgyártók esetében ez az arány elérheti vagy meghaladhatja a 60 százalékot is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.