:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 24. 12:39

Mától kaphatók az első számítógépek Windows XP operációs rendszerrel

A világ nagy számítógépgyártói -- köztük a Compaq, a Dell, a Hewlett-Packard, a Gateway -- a mai naptól szállítják Windows XP operációs rendszert tartalmazó asztali és hordozható számítógépeiket.

A világ nagy számítógépgyártói -- köztük a Compaq, a Dell, a Hewlett-Packard, a Gateway -- a mai naptól szállítják Windows XP operációs rendszert tartalmazó asztali és hordozható számítógépeiket.

A legolcsóbb, az új operációs rendszerrel forgalomba kerülő gépekért 750 dollárt kérnek, a Compaq pedig egy 999 dolláros notebookkal is jelentkezett. Természetesen a különféle kedvezmények még tovább csökkentik az árakat.

Bár a Microsoft Windows XP csak október 25-én jelenik meg a kiskereskedelmi forgalomban, a Microsoft lehetővé tette a számítógépgyártók számára, hogy egy hónappal korábban már értékesítsék Windows XP-alapú konfigurációikat.

Iparági elemzők előrejelzése szerint a Windows XP pillanatok alatt kiszorítja a piacról a Microsoft többi otthoni operációs rendszerét. Egyesek szerint az október végi premier után egy hónappal az otthoni felhasználóknak szánt számítógépek szinte kivétel nélkül Windows XP-vel kerülnek majd forgalomba.

A legnagyobb kérdés, hogy mennyire lesz sikeres a félmilliárd dolláros reklámkampánnyal támogatott Windows XP. A szakértők véleménye igen megosztott, egyesek szerint az operációs rendszer valóban annyival többet tud elődeinél, hogy mindenképpen érdemes megvásárolni, mások szerint azonban a fogyasztók túlságosan is érzik a gazdasági válság hatásait.

A történelem jelen esetben a "pesszimisták" mellett áll. A Windows 95 megjelenése valóban nagy hatással volt a PC-piacra, de az azóta megjelent otthoni operációs rendszerek -- a Windows 98, a Windows Me és a Windows 2000 -- nem éreztették ilyen erősen a hatásukat. A fogyasztók és a vállalatok többnyire csak váltottak új operációs rendszerre, mert az újonnan vásárolt számítógépükön már azt telepítették a kereskedők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.