:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 19. 16:48

Angol legenda: processzorok hűtő nélkül, avagy hogyan füstöl a 370 fokos Athlon?

A Toms Hardware egy igen érdekes, ugyanakkor kétes értékű kísérletet végzett. Működés közben leszedték a hűtőket különböző processzorokról, és megvizsgálták, mi történik, ha a nagy hőleadású chipeket (Pentium 4 2 GHz, Pentium III 1 GHz, Athlon 1,4 GHz, Athlon MP 1,2 GHz) hűtés nélkül használják.

A Tom's Hardware egy igen érdekes, ugyanakkor kétes értékű kísérletet végzett. Működés közben leszedték a hűtőket különböző processzorokról, és megvizsgálták, mi történik, ha a nagy hőleadású chipeket (Pentium 4 2 GHz, Pentium III 1 GHz, Athlon 1,4 GHz, Athlon MP 1,2 GHz) hűtés nélkül használják.

A Pentium 4 produkálta talán a legérdekesebb tüneteket. A hűtőt eltávolítva a rendszer egészen a végletekig lelassult, de tökéletesen működött tovább. A mag hőmérséklete pedig meglepő módon mindössze 29 fok volt.

A Coppermine magos Pentium III processzoros számítógép pár másodperc hűtő nélküli használat után lefagyott, de a chipben nem esett kár. A hőmérő 39 fokot mutatott.

Ezután következett az 1,4 GHz-es Thunderird magos Athlon. Ez a chip még nem tartalmaz hődiódát, ennek megfelelően a hűtő eltávolítása után a rendszer lefagyott, majd a processzormag látványos füstölés közepette elégett. A hőmérőn 370 fok volt leolvasható. Természetesen ezután az alaplap is használhatatlanná vált.

A teszt utolsó alanya egy 1,2 GHz órajelen üzemelő Athlon MP processzoros rendszer volt. A Palomino magos chipben ugyan már található hődióda, azonban ez valószínű csak a mobil Athlon 4 PowerNow! funkciói miatt került bele a chipbe, ám ilyen drasztikus hőmérsékletváltozásnál egyszerűen tehetetlen volt és nem tudta megvédeni a processzort a szétégéstől.

A Tom's Hardware képekkel és letölthető videókkal bőségesen dokumentált cikkét itt lehet elolvasni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.