Szerző: Barna József

2001. szeptember 1. 16:42

Az Arapahoe és a HyperTransport jól megfér egymás mellett -- állítja az Intel és az AMD

[EBN] Az Electronic Business News nak a két rivális chipgyártó cég, az Intel és AMD szóvivői egyaránt megerősítették, hogy közös céljuk az, hogy az általuk külön-külön kifejlesztett nagy sebességű új I/O szabványok (az Arapahoe avagy 3GIO és a HyperTransport) együttes használatát elősegítsék. Az Intel éppen a héten lezajlott Intel Developer Forumon jelentette be, hogy az AMD is kulcsfontosságú szereplője az Arapahoe szabvány végeleges kidolgozásának. S noha olyan befolyással nem bír, mint a specifikáció megfogalmazásában meghatározó szerepet játszó Intel, IBM, Compaq, Dell és Microsoft alkotta ötös, a PCI SIG (PCI Special Interest Group) szakmai szervezet tagjaként lehetővé váló puszta jóváhagyásnál nagyobb befolyása lesz a szabvány véglegesítésében.

[EBN] Az Electronic Business Newsnak a két rivális chipgyártó cég, az Intel és AMD szóvivői egyaránt megerősítették, hogy közös céljuk az, hogy az általuk külön-külön kifejlesztett nagy sebességű új I/O szabványok (az Arapahoe avagy 3GIO és a HyperTransport) együttes használatát elősegítsék. Az Intel éppen a héten lezajlott Intel Developer Forumon jelentette be, hogy az AMD is kulcsfontosságú szereplője az Arapahoe szabvány végeleges kidolgozásának. S noha olyan befolyással nem bír, mint a specifikáció megfogalmazásában meghatározó szerepet játszó Intel, IBM, Compaq, Dell és Microsoft alkotta ötös, a PCI SIG (PCI Special Interest Group) szakmai szervezet tagjaként lehetővé váló puszta jóváhagyásnál nagyobb befolyása lesz a szabvány véglegesítésében.

Amint az ismert, a PCI SIG múlt hónapban döntött arról, hogy a PCI(-X) szabványt leváltó új, nagy sebességű I/O rendszer alapja az Intel által propagált Arapahoe (3GIO) technológia lesz. Akkor sokan, köztük a PCI SIG soros elnöke is, meglepődtek azon, hogy az AMD nem adta be elbírálás végett a már több jelentős informatikai vállalat által felkarolt, működő HyperTransport technológiáját. Korábban ugyanis számos elemző vélte úgy, hogy a két szabvány egymással konkurálni fog, és tovább mélyíti az Intel és AMD platformok közötti szakadékot. Azonban -- a konfliktusokra éhes elemzők legnagyobb bánatára -- az AMD, a PCI SIG összes tagjával egyetemben, mindenféle kétely megfogalmazása nélkül az Intel beadványa mellett szavazott.

A békés egymás mellett élés szándékának első megnyilvánulása éppen az volt, hogy az IDF-en az Intel beleegyezésével az API Networks bemutathatta a HyperTransport technológia előnyeit kihasználó chipjeit, miközben az Intel a saját standján a 3GIO-t propagálta. Tegnap pedig az Intel Desktop Products Group stratégiai tervezésért felelős igazgatója, Bob Gregory elmondta: "Mindkettőnek [ti. mindkét szabványnak] megvannak a maga erősségei, melyek jó szolgálatot tehetnek a piac különböző szegmenseiben. Valóban van némi átfedés a chipek közti adatáramlást felgyorsító I/O interfész terén, de mi inkább úgy tekintünk a két szabványra, mint amelyek egymás kiegészítői, s nem egymás versenytársai."

Mindez jelentős presztízsgyőzelem az AMD számára, mely kihasználhatta volna saját fejlesztésű technológiája kiforrottságának előnyeit, szemben a legkorábban 2003-ban alkalmazásra kerülő 3GIO-val. Annál is inkább, mert korábban az Intel szóvivői meglehetősen lekicsinylően szóltak a rivális innovációjáról. Ugyanakkor természetesen az Intel is sokat nyert a megállapodás révén, hiszen ezzel részben bábáskodhat a HyperTransport fejlődése fölött. Mindkét cég kinyilvánította továbbá, hogy ahelyett, hogy egyre inkább megosztanák a PC-gyártók táborát rivális I/O szabványaikkal, inkább arra fognak koncentrálni, hogy a mikroprocesszorok piacán versenyezzenek egymással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról