Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 5. 16:09

Fertőz, pusztít és terjed az I-Worm.Goner (Pentagone) vírus

[email] A Goner egy levélben terjedő Visual Basic nyelven írt vírus.

[email] A Goner egy levélben terjedő Visual Basic nyelven írt vírus. Jelenlétét először 2001. december 4-én észlelték. A féreg egy körülbelül 39 kB hosszú PE EXE állomány, melyet az UPX nevű compressor segítségével tömörítettek össze. A féreg eredeti hossza 145 kB.

A féreg az Outlook levelezőprogram segítségével terjed, de ha telepítve van az ICQ, akkor azon keresztül is. Létrehoz néhány scriptet a MIRC kliens könyvtárában is, ezek segítségével bizonyos esetekben az IRC csatornákat is túl tudja terhelni.

Amikor a féreg már fut, egy üdvözlő dialógus ablak jelenik meg egy animáció kíséretében, ezzel leplezve futását. Ha lefutott, egy hamis hibaüzenet ablak tűnik fel:

    Error While Analyze DirectX!
A féreg bemásolja magát a Windows System alkönyvtárba GONE.SCR néven, és megpróbál a regisztrációs adatbázisban egy magára mutató indító bejegyzést létrehozni. A féreg szervizként fut, ezért a hozzá tartozó task nem látható a Task Managerben.

A terjedéséhez a féreg csatlakozik az Outlook címjegyzékéhez, kiolvassa belőle az email címeket és elküldi magát az összes címre. A fertőzött levél az alábbiak szerint néz ki:

    Tárgy: Hi
    A levél tartalma:
    
     How are you ?
     When I saw this screen saver, I immediately thought about you
     I am in a harry, I promise you will love it!
    
    Melléklet: Gone.scr
A féreg ICQ-n keresztül is megpróbálja továbbküldeni magát, amennyiben az a fertőzött gépen telepítve van. Saját továbbküldéséhez szabványos ICQ komponenseket használ. A féreg elküld egy fájl továbbítási kérelmet egy olyan ICQ kapcsolathoz, amelyik on-line üzemmódban van. Ha ez a partner jóváhagyja a file elküldését, a féreg hozzá is elküldi magát.

A féreg az alábbi folyamatokat keresi a gépen (például Zonealarm tűzfal program, Kaspersky Anti-Virus, stb.) és megpróbálja azokat leállítani:

     APLICA32.EXE
     ZONEALARM.EXE
     ESAFE.EXE
     CFIADMIN.EXE
     CFIAUDIT.EXE
     CFINET32.EXE
     PCFWallIcon.EXE
     FRW.EXE
     VSHWIN32.EXE
     VSECOMR.EXE
     WEBSCANX.EXE
     AVCONSOL.EXE
     VSSTAT.EXE
     PW32.EXE
     VW32.EXE
     VP32.EXE
     VPCC.EXE
     VPM.EXE
     AVP32.EXE
     AVPCC.EXE
     AVPM.EXE
     AVP.EXE
     LOCKDOWN2000.EXE
     ICLOAD95.EXE
     ICMON.EXE
     ICSUPP95.EXE
     ICLOADNT.EXE
     ICSUPPNT.EXE
     TDS2-98.EXE
     TDS2-NT.EXE
     SAFEWEB.EXE
A féreg nem csak a folyamatokat próbálja meg leállítani, de megkísérli a fájlok törlését is azzal a könyvtárral együtt, amiben megtalálta őket. Ha ez nem sikerül azonnal, akkor a WININIT.INI állományban előjegyzésbe veszi a törlésüket, mely a gép újraindításakor hajtódik végre. A könyvtártörlési funkció alól kivételt képez a WindowsSystem könyvtár. A féreg kísérletet tesz még a C:SAFEWEB könyvtár letörlésére is.

Az F-Secure, a Norton AntiVirus és a Kaspersky Anti-Virus programok a december 4. esti vagy későbbi adatállományokkal már képes detektálni a vírust.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról