:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 14. 13:59

Az IBM szállítja csúcskategóriás UNIX szerverét

Az IBM bejelentette, hogy megkezdte csúcskategóriás UNIX szerverének, a korábban Regatta kódnéven ismert eServer p690-nek a szállítását.

Az IBM bejelentette, hogy megkezdte csúcskategóriás UNIX szerverének, a korábban "Regatta" kódnéven ismert eServer p690-nek a szállítását.

A gyártó szerint az eServer p690 a versenytársaknál lényegesen nagyobb teljesítményt kínál, miközben csak fele annyiba kerül, mint a hasonló kategóriás megoldások. Az eServer p690 induló ára 450 ezer dollár.

Az eServer p690 legfeljebb 32 darab 64 bites, 1,3 GHz-es IBM Power4 mikroprocesszort, 256 GByte memóriát és 460 TByte belső háttértárat tartalmazhat. A 32 processzoros rendszerek ára 1,4 millió dollárnál keződik.

Az IBM 1996 végén kezdte el a Regatta tervezését. Akkoriban a cég messze lemaradva a harmadik helyen állt a UNIX szerverek piacán, amelyet a Sun vezetett. Az IBM célja az volt, hogy leelőzzék a Sunt. Eredetileg az volt a terv, hogy egy 128 processzoros behemótot fognak elkészíteni, a Sun és a Regatta előtti IBM tervezési filozófiájához hasonlóan.

Közel egy éves brainstorming után az IBM végül elvetette a 128 processzoros rendszer tervét egy teljesen eltérő design javára: az új terv lényege az volt, hogy kevesebb processzort kötnek össze egymással igen gyors összeköttetéssel és olyan input-output rendszerrel, amely a hálózati ill. tárolási eszközökhöz kapcsolódik.

Brad Day, a Giga Information Group egyik elemzője szerint míg a Sun, a Fujitsu és a többiek éppen a téren versengenek, hogy minél több processzort gyömöszöljenek be a szerverbe, az IBM stratégiája éppen az ellenkező: ugyanazt a teljesítményt jelentősen kevesebb processzorral kívánják elérni.

Az eServer p690 legerősebb vetélytársai közé tartozik a 72 processzoros Sun Enterprise 15000 "Starcat" valamint a 64 processzoros Hewlett-Packard Superdome.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.