Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 3. 10:54

Az AMD elkészítette a világ leggyorsabb CMOS tranzisztorát

Az AMD ma bejelentette, hogy kutatói kifejlesztették a világ leggyorsabb CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) tranzisztorát.

HIRDETÉS

Az AMD ma bejelentette, hogy kutatói kifejlesztették a világ leggyorsabb CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) tranzisztorát.

A vállalat által elkészített tranzisztor kapuhossza mindösszesen 15 nanométer, azaz 0,015 mikron. Az AMD szerint a technológia segítségével hússzor több tranzisztor építhető egy lapkára és a processzorok teljesítménye akár tízszer nagyobb lehet, mint ma.

Az AMD a holnap kezdődő, félvezetőgyártók és processzortervezők számára szervezett International Electron Devices Meeting rendezvényen hozza nyilvánosságra az új technológia részleteit.

Az AMD bejelentése szerint az új tranzisztor lehet a 30 nanométeres (0,03 mikronos) csíkszélességű chipek gyártásának kulcsa. A vállalat 2009-re tervezi a 0,03 mikronos technológia bevezetését a processzorgyártásban.

Az AMD Submicron Development Center tudósai által elkészített prototípus-tranzisztor kapuhossza 15 nanométer, működési feszültsége pedig 0,8 Volt. A tranzisztor kapcsolási sebessége 0,3 pikosecundum, azaz másodpercenként 3,33 billiószor képes állapotváltoztatásra.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 18:28

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.