:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 3. 10:54

Az AMD elkészítette a világ leggyorsabb CMOS tranzisztorát

Az AMD ma bejelentette, hogy kutatói kifejlesztették a világ leggyorsabb CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) tranzisztorát.

Az AMD ma bejelentette, hogy kutatói kifejlesztették a világ leggyorsabb CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) tranzisztorát.

A vállalat által elkészített tranzisztor kapuhossza mindösszesen 15 nanométer, azaz 0,015 mikron. Az AMD szerint a technológia segítségével hússzor több tranzisztor építhető egy lapkára és a processzorok teljesítménye akár tízszer nagyobb lehet, mint ma.

Az AMD a holnap kezdődő, félvezetőgyártók és processzortervezők számára szervezett International Electron Devices Meeting rendezvényen hozza nyilvánosságra az új technológia részleteit.

Az AMD bejelentése szerint az új tranzisztor lehet a 30 nanométeres (0,03 mikronos) csíkszélességű chipek gyártásának kulcsa. A vállalat 2009-re tervezi a 0,03 mikronos technológia bevezetését a processzorgyártásban.

Az AMD Submicron Development Center tudósai által elkészített prototípus-tranzisztor kapuhossza 15 nanométer, működési feszültsége pedig 0,8 Volt. A tranzisztor kapcsolási sebessége 0,3 pikosecundum, azaz másodpercenként 3,33 billiószor képes állapotváltoztatásra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.