:

Szerző: Ady Krisztián

2001. december 3. 00:23

Még gyorsabb kábelnet az egyre gyorsuló kábelmodemekkel

[ebn] Az elmúlt héten megrendezett Western Cable Show rendezvényen három neves cég is bemutatott egyre gyorsabb kábelmodemek építését lehetővé tevő megoldásokat. Az Analog Devices és a Conexant Systems hardveres, míg a Texas Instruments szoftveres alapokra épített megoldása új sebességrekordok elérését teszi lehetővé. A Conexant a világ legkisebb, egyetlen chipből álló megoldása a cég szerint a konkurencia termékeinél lényegesen kevesebbet fogyaszt, csupán feleannyi energiával is beéri.

[ebn] Az elmúlt héten megrendezett "Western Cable Show" rendezvényen három neves cég is bemutatott egyre gyorsabb kábelmodemek építését lehetővé tevő megoldásokat. Az Analog Devices és a Conexant Systems hardveres, míg a Texas Instruments szoftveres alapokra épített megoldása új sebességrekordok elérését teszi lehetővé. A Conexant a világ legkisebb, egyetlen chipből álló megoldása a cég szerint a konkurencia termékeinél lényegesen kevesebbet fogyaszt, csupán feleannyi energiával is beéri.

A chip támogatja a "Data Over Cable Service Interface Specification" (DOCSIS) és az EuroDOCSIS 1.0 / 1.1 szabványokat, s akár 29.000 csomagot is képes lekezelni másodpercenként. Ezt a sebességet két ARM9 alapú RISC processzora segítségével éri el. A chipbe integráltak még egy USB csatolót, valamint egy 802.3 szabványú 10/100 Mbit/s sebességű "Media Independent" interfészt (MII), mellyel HomePlug vagy HomePNA eszközökhöz kapcsolható közvetlenül a kábelmodem.

A CX24943 10.000 darabos rendelési tételekben már kapható, 26,5 dolláros darabáron.

Az Analog Devices DOCSIS technológiát támogató AD8326 és AD8327 egységei kábel-modemekben, set-top-boxokban és egyéb eszközökben használhatók. Az AD8326 a cég tájékoztatása szerint ez egyik legnagyobb kimenő jelszintet produkáló eszköz az iparágban, 67 dBmV jelszintje példa nélküli.

Az AD8327 ráadásként még az áramátalakító áramkör elhagyását is lehetővé teszi, tovább csökkentve a rendszer építéséhez szükséges költségeket. Mindkét eszköz a 65 MHz-es sávban dolgozik, így teljesen kompatibilis a DOCSIS és EuroDOCSIS szabványokkal.

A Texas Instruments egy szoftveres megoldással jelentkezett a kiállításon, mely segítségével az eddig használható kábelmodemek háromszorosa működhet eredményesen egyetlen csatornán. A bővebben ki nem fejtett TurboDOX így költséghatékonyabb működést eredményezhet a szolgáltatók részéről. A TurboDOX mindezt úgy éri el, hogy teljesen DOCSIS 1.1 kompatibilis marad a hálózat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.