Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 28. 12:25

A vártnál lényegesen nagyobb kereslet okozza a Pentium 4 processzorok hiányát

Az Intel távol-keleti részlegének igazgatója, Jason Chen szerint a vállalat az első negyedévre megszünteti a Pentium 4 processzorokból kialakult hiányt.

Az Intel távol-keleti részlegének igazgatója, Jason Chen szerint a vállalat az első negyedévre megszünteti a Pentium 4 processzorokból kialakult hiányt.

A cég folyamatosan növeli az előállított Pentium 4 chipek számát, ráadásul 2002 elején piacra dobja az első 0,13 mikronos csíkszélességű Pentium 4 processzorokat is. Az új gyártástechnológia révén azonos mennyiségű alapanyagból több chip állítható elő.

Chen szerint a Pentium 4 hiányát a vártnál lényegesen nagyobb kereslet okozta. Sokan túlzottan optimistának vélték az Intel azon becslését, mely szerint a Pentium 4 2001 végére teljesen leváltja a Pentium III-at az asztali gépekben, azonban az Intel el tudta érni a kitűzött célt.

Jason Chen elmondta, hogy a harmadik negyedévben négyszer több Pentium 4 processzort adtak el, mint a második negyedévben, a negyedik negyedévre a szállítások pedig megduplázódtak a harmadik negyedévhez képest. A harmadik negyedében az Intel Pentium 4 volt a legnagyobb darabszámban eladott processzor a világon.

Nem csak a Pentium 4 fogy rendkívül jól, hanem a hozzá tervezett i845 alaplapi chipkészlet is. A DDR SDRAM-ot támogató i845 B0 változatból máris többet szállított le az Intel, mint az SDR SDRAM-mal együttműködő i845 A3 chipkészletből, ami szeptemberben jelent meg a piacon. Az i845 B0-ra éplülő alaplapok hivatalosan december 16. óta vásárolhatók meg.

Ráadásul továbbra is rendkívül nagy érdeklődés mutatkozik a Socket423 foglalatba illeszthető Pentium 4 processzorok és a DRDRAM-ot támogató i850 chipkészlet iránt is, ezért az Intel úgy határozott, jövőre mindkét termék gyártása tovább folytatódik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról