Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 7. 13:44

Márciusban érkezik az új Athlon -- újabb alaplapcsere?

Tajvani források szerint közel egyszerre, 2002. márciusában jelenik meg a VIA KT333 alaplapi chipkészlete és az AMD Thoroughbred magos Athlon processzora.

Tajvani források szerint közel egyszerre, 2002. márciusában jelenik meg a VIA KT333 alaplapi chipkészlete és az AMD Thoroughbred magos Athlon processzora.

A VIA KT333 chipkészlet a jelenlegi is kapható KT266A utóda, azonban a tavasszal megjelenő újdonság már támogatja a 166 MHz-es front side buszt és a PC2700 DDR memóriákat, amelyek szintén 166 MHz-en működnek.

A Thoroughbred magos Athlon processzorok már 0,13 mikronos csíkszélességgel készülnek és 512 KByte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. Hogy az AMD továbbra is használja-e az Athlon XP márkajelzést és a modellszámokat, azt egyelőre nem tudni.

A két esemény egybeeséséből sokan arra következtetnek, hogy az új Athlon processzorok már 166 MHz órajelű front side buszt használnak majd, ami a magyobb teljesítmény mellett egyben azt is jelentheti, hogy a chipek nem működnek majd együtt a most forgalomban levő alaplapok jelentős többségével.

A jelenleg kapható SocketA alaplapok nagyrésze ugyanis hivatalosan legfeljebb csak 133 MHz-es front side buszt támogat. Egyes típusok ugyan lehetővé teszik a front side busz órajelének 140-150 MHz fölé emelését is, azonban ilyenkor már kikapcsolják egyes áramköreiket (pl. USB vezérlőt), hogy megóvják azokat a magas órajel esetleges káros hatásaitól.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról