:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 6. 10:08

Új Celeron processzorokkal ünnepli az újévet az Intel

Egyelőre nem megerősített források szerint az Intel január elején összesen négy új Celeron processzort dob piacra. Érdekesség, hogy a chipek között a legmagasabb órajelű is csak 1,1 GHz-es lesz.

Egyelőre nem megerősített források szerint az Intel január elején összesen négy új Celeron processzort dob piacra. Érdekesség, hogy a chipek között a legmagasabb órajelű is "csak" 1,1 GHz-es lesz.

A költségek alacsonyan tartása végett az Intel két Celeron processzorát 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártja majd. Ez azt jelenti, hogy a januárban megjelenő 1 és 1,1 GHz órajelű chipek arra a Tualatin magra épülnek, amelyet az 1,2 GHz-es változatból már ismerhetünk.

A Tualatin magos Celeronok mindegyike 100 MHz-es front side buszt használ, 256 Kbyte másodszintű cache-t tartalmaz és támogatja a hardveres prefetch funkciót. Természetesen ezekhez a processzorokhoz Tualatin-támogatással rendelkező alaplap szükséges. A chipeket FCPGA2 tokozásban hozza forgalomba az Intel.

Két alacsonyabb teljesítményű Celeron is megváltozik, ugyanis a 950 és 900 MHz-es változatok is új tokozást kapnak. Ezeknek a chipeknek a magja nem változik, csupán megkapják az FCPGA2 processzorokról már jól ismert fémsapkát, amely a jobb hőleadást hivatott elősegíteni.

A Tualatin magos Celeronokat a már megszokott "A" jelzéssel különbözteti meg az Intel elődeiktől, így az árlistákban a Celeron 1A és 1,1A GHz órajelű chipek felbukkanását érdemes figyelni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.