Szerző: Vörös Péter

2001. december 11. 03:13

A Microsoft elégedett a Windows XP-eladásokkal

[Wall Street Journal] Jim Allchin, a Microsoft Windows főnöke kijelentette, hogy nagyon meg van elégedve a cég kritikusnak számító Windows XP operációs rendszerének kezdeti eladásaival, dacára annak, hogy egyes független kutatások azt mutatják, hogy a kiskereskedelmi eladások nem érik el a Windows 98, ill. a Windows 95 összevethető mutatóit.

[Wall Street Journal] Jim Allchin, a Microsoft Windows főnöke kijelentette, hogy "nagyon meg van elégedve" a cég kritikusnak számító Windows XP operációs rendszerének kezdeti eladásaival, dacára annak, hogy egyes független kutatások azt mutatják, hogy a kiskereskedelmi eladások nem érik el a Windows 98, ill. a Windows 95 összevethető mutatóit.

Allchin a Wall Street Journalnek adott múlt heti interjújában nem említett konkrét eladási adatokat és nem kommentálta a független piackutató cégek forgalmi becsléseit. Azt azonban megjegyezte, hogy a Microsoftnak sok boltba kellett már szállítani további Windows XP szállítmányokat, mert kifogytak a termékből, amely október 25-én debütált.

Allchin elmondta, hogy összességében nagyon boldog az eladásokkal kapcsolatban, főként a nehéz gazdasági viszonyokat is figyelembe véve. A várakozások szerint még e hónapban további részleteket is közzé fog tenni a Microsoft az eladásokat illetően.

Az elemzők azonban vegyes véleménnyel vannak a Windows XP-ről. John McPeake, a Prudential Financial egyik elemzője a múlt héten kijelentette, hogy a számítógépekre előre installált OEM változat eladásai 200%-kal voltak nagyobbak a Windows 98 hasonló adatainál. (megj.: ehhez hozzátartozik azért az is, hogy a Windows 98 bemutatója májusra esett, márpedig az évnek abban a szakaszában jóval alacsonyabb a PC-forgalom, mint most, az ünnepi szezon előtt. Továbbá azt is meg lehet jegyezni, hogy akkoriban nem minden gyártó váltott át egyből a Windows 98-ra, most viszont szinte minden gyártó váltott az XP-re.)

Más elemzők szerint természetes az, hogy az OEM Windows XP-eladások száma magasabb, mint a korábbi termékek hasonló számadatai, mivel sokkal többen használnak számítógépet ma, mint három évvel ezelőtt. Steve Koenig, az NPD Techworld egyik elemzője szerint relevánsabb adat lehet a PC-forgalom trendje és a kiskereskedelmi forgalom. Az NPD Techworld novemberben közzétett adatai szerint az első heti kiskereskedelmi forgalom terén a Windows XP a Windows 98, ill. a Windows 95 összevethető számadatai mögött volt.

A második héten az eladások visszaesése (40%) is nagyobb volt, mint a Windows 98 esetében (18%), mondta Koenig. Ezenkívül az NPD Techworld nem tapasztalt semmiféle növekedést a kiskereskedelmi PC-eladásokban a Windows XP bemutatója körül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról