:

Szerző: Ady Krisztián

2001. december 28. 19:16

Az IBM szuperszámítógépe teszi pontosabbá a középtávú időjárás-előrejelzéseket

Az IBM bejelentése szerint a Középtávú Meteorológiai Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) a céget kérte fel a világ legnagyobb teljesítményű és tárolási képességű meteorológiai szuperszámítógépének megépítésére. A Kék Vihar-nak, Blue Stormnak nevezett gép az IBM eServer p690 rendszerén alapul, s hatalmas teljesítményének köszönhetően pontosabb meteorológiai előrejelzéseket tesz lehetővé, miközben a jelenleg használatos rendszerek feladatait, mint például a tengeri hajózáshoz elengedhetetlen adatok szolgáltatását is ellátja.

Az IBM bejelentése szerint a Középtávú Meteorológiai Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) a céget kérte fel a világ legnagyobb teljesítményű és tárolási képességű meteorológiai szuperszámítógépének megépítésére. A "Kék Vihar"-nak, Blue Stormnak nevezett gép az IBM eServer p690 rendszerén alapul, s hatalmas teljesítményének köszönhetően pontosabb meteorológiai előrejelzéseket tesz lehetővé, miközben a jelenleg használatos rendszerek feladatait, mint például a tengeri hajózáshoz elengedhetetlen adatok szolgáltatását is ellátja.

Az IBM az ECMWF részére egy teljes megoldást fejlesztett ki. A több ezer processzort alkalmazó szuperszámítógép az ECMWF jelenlegi megoldásánál ötször nagyobb teljesíményre lesz képes a teljes kiépítettség után. A rendszer részét képeszik az IBM adattároló szerverei és szalagos tárolási megoldásai, valamint speciális szoftverek.

Az ECMWF kutatói a Blue Storm rendszert IBM IntelliStation munkaállomásokon érik el, melyek Linux operációs rendszert futtatnak.

Az IBM az ECMWF részére a következőket szállítja:

  • IBM eServer Cluster 1600 szuperszámítógép, mely több IBM eServer p690 UNIX szervert alkalmaz. 2002-ben az IBM 7 teraflops, azaz 7 trillió művelet másodpercenkénti teljesítményt tesz elérhetővé. A kiépítés folyamatosan történik, a 2004-re a rendszer 20 teraflops teljesítményt fog nyújtani.

  • IBM TotalStorage megoldások tárolják az adatokat, melyek a következő elemeket tartalmazzák: FAStT500 adattároló szerverek, IBM TotalStorage Enterprise Tape Drive 3590 szalagos rendszerek

  • A "High Performance Storage System" (HPSS) szoftver, mely az adatok kezelésében, a rendszer menedzselésében és a tényleges számítások elvégzésében nyújt segítséget. A HPSS kifejlesztését a világ legtapasztaltabb szuperszámítógépekkel foglalkozó részlegeivel közösen végezték, mint például a "Lawrence Livermore" laboratórium.

A mai bejelentés csak megerősíti az IBM által már korábban elfoglalt előkelő pozíciót a klímaváltozásokat és időjárást előrejelző kutatószervezetek körében. Az IBM megoldásait választotta több neves intézet, többek között a Környezeti hatásokat Előrejelző Nemzeti Központ, az Atmoszférikus Kutatások Nemzeti Központja, a Haditegerészeti Óceánográfiai Hivatal és még több más kutatólabor világszerte.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.