Szerző: Bőle György

2001. december 6. 09:40

SuSE Linux-Windows 2000: kéz a kézben a Kursk tengeralattjáró kiemelésénél

A Kursk befigyel a dokkba
A Kursk már a dokkban
[SuSE Magyarország] Az esseni (Németország) székhelyű "Ingenieursgesellschaft IgH" cég részéről Dr. Rotthäuser és Dr. Hagemeister is részt vettek annak az európai mentőcsapatnak a munkájában, amely 2001 októberében kiemelte a szerencsétlenül járt Kursk atomtengeralattjárót 108 méter mély hullámsírjából. A cég által fejlesztett vezérlőszoftver gondoskodott arról, hogy a tengeralattjáró stabil és biztonságos pozícióban maradjon a kiemelés során (www.kursksalvage.com).

2001 júniusában a holland Mammoet cég elsőként bízta meg az IgH-t a hullámok kompenzálását matematikailag szimuláló szoftver megvalósításával. A cél az volt, hogy a kiemelésre használt kábelek a tengeralattjáró kiemelése során mindvégig kiegyensúlyozottak és feszesek maradjanak. Erre a követelményre alapozva az IgH kifejlesztette a vezérlés és a mentés teljes szoftver koncepcióját és a Raster holland cég szakembereivel karöltve megvalósította azt.

A SuSE Linux szolgált a szimuláció és a fejlesztés platformjaként. Az alapvető tulajdonságok mellett a stabilitás, a kitűnő szoftverkörnyezet és a hálózati képességek voltak a választás fő szempontjai. Az IgH már hat éve használ SuSE Linuxot szerver és munkaasztali alkalmazásaihoz, ezért nagy gyakorlattal rendelkezik a rendszer felhasználásában, adminisztrálásában és a programok fejlesztése terén.

A vezérlőszoftvert, amely a mentőhajó fedélzetére került, Delphiben fejlesztették és Windows 2000 alatt futott. Ez a Linux gépeken futó szimuláció során kiszámolt eredményeket hasznosította és felületet adott a vezérlést felügyelő csapatnak. Az IgH által kifejlesztett program speciális tulajdonságai közé tartozik a Kursk kiemeléséhez használt 26 kábel optimális terhelésmegosztásának automatikus kiszámítása, valamint egy saját fejlesztésű algoritmus a hullámzás kiegyenlítését végző gépek energiájának vezérléséhez. Ez az eljárás képezte az alapját a biztonságos mentésnek az akár 3 méterre is tornyosuló hullámokkal szemben.

A vezérlőközpontot öt azonos rendszer alkotta, amelyek duál-boot opcióval rendelkeztek (Linux/Win2000). A számítógépeket redundánsan szervezték és egy Ethernet hálózattal kapcsolták össze. A SuSE Linuxon futó szimulációs program és a Windows 2000-re alapuló vezérlőprogram egymással TCP/IP protokollon keresztül kommunikált. A Linux gépek Windows munkacsoportba szervezéséhez a SuSE Linux alapértelmezett csomagválasztékának részét alkotó Samba nyújtott támogatást.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a fenti "éles" rendszer egy heterogén hálózati struktúra megvalósításának sikeres példája volt, mely egyesítette mindkét platform előnyös tulajdonságait.

a címlapról