dev archívum - 2008 november

2008
november

0

DEMO'08: induló szoftvercégek tőkét keresnek

2008. november 28. 16:52

Idén először rendezik meg Magyarországon a tengerentúl már nagy népszerűségnek örvendő DEMO konferenciát, amelynek célja hogy az innovatív induló vállalkozások megismertethessék magukat és ötleteiket a nagyközönséggel, illetve a potenciális befektetőkkel.

0

Küszöbön a Firefox 3.1 második bétájának megjelenése

2008. november 28. 16:38

A várakozások szerint a jövő héten megjelenhet a Firefox webböngésző soron következő nagyobb frissítésének új tesztváltozata. A 3.1-es verziónak ez lesz a második bétája, de nem kizárt, hogy ezzel nincs vége a béták sorának és készül egy harmadik, utolsó tesztverzió is a programból. A fejlesztők szerint mindez nem jelenti azt, hogy a végleges kiadás az eredeti tervekhez képest csúszna.

0

Hogyan fizessünk kevesebbet a nyomtatásért?

2008. november 28. 08:52

A gazdasági válság közepette mindenki ott spórol ahol csak tud. Most kisvállalalatok számára szolgálunk néhány hasznos tanáccsal, hogy miként csökkenthetik nyomtatási kiadásaikat.

0

A nagy piaci szereplők érdekében módosult a mobilfrekvencia-pályázat határideje

2008. november 27. 16:44

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 15 nappal meghosszabbította a két új szolgáltató piacralépését is lehetővé tevő mobil- és frekvencia-pályázatai egy részének beadási határidejét, a frekvenciasávok felhasználási szabályait rögzítő miniszteri rendelet módosítása miatt -- adta hírül mai közleményében a hatóság.

0

Microsoft: mobilalkalmazások Visual Studio és a JavaScript segítségével

2008. november 27. 16:19

A Microsoft egy mobilra optimalizált AJAX-szerű technológián dolgozik -- derül ki a cég terveit jól ismerő újságíró, Mary-Jo Foley blogjából. A Kojax kódnév alatt futó fejlesztés célja, hogy lehetővé tegye a fejlesztők számára az interaktív mobil alkalmazások létrehozását a Visual Studio eszközök és a JavaScript ötvözésével.

0

Még karácsony előtt hazánkba érnek a Lenovo netbookjai

2008. november 27. 15:37

Decembertől a magyar üzletek kínálatában is feltűnnek a korábban leginkább keményvonalas üzleti számítógépeiről ismert Lenovo netbookjai. Az IdeaPad S9 és S10 a kategóriatársakhoz hasonlóan az olcsó, egyben nagyfokú mobilitást nyújtó számítógépeket keresők számára lehet életképes alternatíva.

0

Beköltözik az informatika az idősek otthonába

2008. november 27. 13:03

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet központjának Budapestre telepítése után egy másik kiemelt területen is markáns szereplővé válhat hazánk. Ugyan nem tartozik egyelőre a három legnagyobb kutatás-fejlesztési terület közé, de az öreg kontinens lakosai egyre idősebbek, így felértékelődnek az időskori életminőség javítását célzó programok.

0

Energiatakarékos kijelzőt fejleszt az OLPC műszaki vezetőjének új cége

2008. november 27. 11:09

A One Laptop Per Child műszaki vezetője Mary Lou Jepsen új vállalata olyan kijelzők létrehozását tűzte ki célul, amelyek tizedannyit fogyasztanak a jelenlegi megoldásokhoz képest, ezzel látványosan megnövelik a noteszgépek akkumulátoros üzemidejét. Kiépítéstől függően egy notebook fogyasztásának harmadát is adhatja a kijelző, így energiahatékony megoldás alkalmazásával itt sokat lehet spórolni.

0

Visszatérnek a spamek

2008. november 27. 08:48

Kezd visszaállni a spamek mennyisége a hírhedt McColo lekapcsolása előtti szintre -- derül ki a Symantec biztonsági méréseiből. Jónéhány botnet újra akcióba lendült két héttel azután, hogy a spamküldés koordinációjáért felelős egyik központi szervert sikerült leállítani, amivel az e-mailfiókokba érkező kéretlen levelek száma átmenetileg harmadára csökkent.

0

Tranzisztort és memrisztort is tartalmazó áramkört mutatott be a HP Labs

2008. november 26. 15:02

[MIT Technology Review/HWSW] A HP kutatói tavasszal számoltak be a negyedik áramköri alapelem, a memrisztor felfedezéséről, a most megtartott első Memristor and Memristor Systems Symposium rendezvényen pedig bemutatták a világ első integrált áramkörét, amely vegyesen tartalmazott tranisztorokat és memrisztorokat. A HP Labs szerint a memrisztorok alkalmazásával jóval kevesebb alkatrészre van szükség az áramkörök előállításához, így azonos funkcionalitás mellett azok kisebbek és olcsóbbak lehetnek.

0

HTC Touch HD okostelefon: a nagyképű

2008. november 26. 14:25

A windowsos okostelefonjairól ismertté vált tajvani HTC az utóbbi időben a Touch termékei kapcsán került elsősorban az érdeklődés homlokterébe, ahogy az Apple iPhone megjelenésével minden tekintet az érintőkijelzős készülékek felé fordult. A vállalat egy ideje futószalagon szállítja az újabbnál újabb Touch mobilokat, a legújabb közöttük a Touch HD. A telefon nevét a kijelzőjének köszönheti, amely ugyan messze nem HD, de a 800x480 pixeles, 3,8 hüvelyk átlójú megjelenítő egyértelműen az egyik legnagyobb méretű és felbontású, amit valaha mobiltelefonba építettek.

0

Gigabites hálózat Wi-Fi segítségével

2008. november 26. 13:16

A Wi-Fi jelentette kényelemért magasabb biztonsági kockázattal és alacsonyabb átviteli sebességgel fizetünk, főleg egy sok felhasználóval terhelt éterben. Megfelelő WPA2 titkosítással és autentikációval egyelőre biztonságosnak tekinthetőek ugyan a Wi-Fi hálózatok, az alacsonyabb sávszélesség ugyanakkor túlságosan megnyújthatja az üzleti környezetben kritikus adatmentési ablakot vagy a több gigabájt mozgatásához szükséges időt. Ezen kíván változtatni egy új fejlesztés, mely akár 1 gigabites másodpercenkénti névleges sebességre is képes.

0

Szabványosítaná a háromdimenziós Blu-ray mozikat a Panasonic

2008. november 26. 12:11

A HD-élményt nyújtó Blu-ray technológia piaci térnyerését segítheti az az előterjesztés, melyet a Panasonic nyújtott be a szabványt gondozó Blu-ray Disc Szövetségnek (Blu-ray Disc Association, BDA). A japán szórakoztatóelektronikai gyártó a háromdimenziós sztereó képek tárolására és továbbítására hozna létre egy új, a Blu-rayre alapozó szabványt, melyet a cég reményei szerint konszenzusos úton elfogad és alkalmaz majd az iparág összes szereplője.

0

Számítógépek millióira telepíthetik a gyárakban a Google Chrome-ot

2008. november 25. 15:37

[Times/HWSW] Új disztribúciós stratégiával próbálna piacot szerezni saját böngészőjének a Google -- írja a Times. A keresőóriás böngészőszoftverének első bétaváltozata szeptember elején látott napvilágot, ám az óriási felhajtás ellenére nem tett szert tartós, számottevő népszerűségre.

0

Az internetes keresők hipochonderré teszik a felhasználókat

2008. november 25. 15:07

[NYT/HWSW] A XXI. századi embernek ha fáj a feje, akkor az első, hogy utánanéz egy keresőben a tüneteknek, majd néhány percnyi olvasgatás után arra a következtetésre jut, hogy agydaganata van -- írja körbe a cyberchondria új jelenségét a Microsoft kutatóinak tegnap közzétett tanulmánya . A kutatás állítása szerint az internetezők által felállított webdiagnózis az esetek nagyrészében a lehető legrosszabb, amire csak következtethetnek.

0

Világok harca: felbukkant az első GPU-hibrid szuperszámítógép

2008. november 25. 13:53

Múlt héten frissült a világ legerősebb szuperszámítógépes rendszereit rangsoroló lista, a Top500. A rengeteg új belépő ellenére trónfosztás nem történt, és a petaflopsos lélektani küszöböt is már korábban áttörték, ugyanakkor egy újabb mérföldkövet ért el az ipar: felkerült a listára az első olyan hibrid konfiguráció, mely grafikus chipeket (GPU, graphical processing unit) is használ a számítások elvégzésére. Ezzel végleg eldőlt, hogy a GPU-k kitörtek a játékiparból, és általános célú alkalmazhatóságuk, ami az Intel számára hatalmas fenyegetést jelent, többé nem csak PowerPoint prezentációkon létezik, hanem nagyon is valóságos.

0

Pert nyert a Facebook egy spammer ellen

2008. november 25. 13:31

A Facebook közösségi hálózat egy 873 millió dolláros pert nyert meg egy kanadai férfi ellen, aki a hálózat tagjait szexuális tartalmú kéretlen üzenetekkel bombázta. A néhány napja született bírósági döntés persze nem jelenti, hogy az egyébként 250-300 millió dolláros árbevételű cég megnyerte volna a főnyereményt, hisz a gyakorlatban a kanadai elkövető csak vagyona erejéig felelős.

0

Virágzik az online alvilág

2008. november 25. 13:23

A Symantec tegnap adta ki jelentését a feketegazdaságon belül az informatikai bűnözésről, az IT-biztonsági cég egy éven keresztül vizsgálta, hogy működik az online alvilág.

0

Megjelent az Opera Mini 4.2 végleges kiadása

2008. november 25. 11:51

Ismét gyorsabb és okosabb lett az Opera Mini mobiltelefonos böngésző. Az Opera Software Java-alapú böngészője a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre népszerűbb: a múlt hónapban 21 millió felhasználó mintegy ötmilliárd oldalletöltést generált a telefonok beépített böngészőjénél többnyire sokkal kompaktabb és könnyebben kezelhető Opera Minivel.

0

Bárki kipróbálhatja a SkyFire mobilos böngészőt

2008. november 24. 15:49

Eddig csak amerikai vagy kanadai mobiltelefonszámmal rendelkező felhasználók tölthették le és próbálhatták ki a vadonatúj Skyfire mobilböngésző bétaváltozatát, mostantól azonban bárki elérheti .

0

Megkésve bár, de itt a T-Home műholdas televízió

2008. november 24. 15:13

Késtünk! -- összegezte Winkler János vezérigazgató-helyettes, hogy miért csak most lép be a digitális műholdas televíziós piacra a Magyar Telekom. December elsejétől a T-Home kínálatban is megjelenik a UPC Directet és a DigiTV-t követve a műholdas televízió, amivel az eddigi (T-Kábel, IPTV) 1,5 millió háztartás elérése helyett gyakorlatilag teljes lefedettséget érnek el.

0

Olcsó és kicsi A3-as színes LED-nyomtatók az OKI-tól

2008. november 24. 11:24

Mintegy két éve mutatta be első kompakt A3-as színes led nyomtatóját az OKI, mely a maga szegmensében azóta is sikeres. Most két új, A3-as méretben kifejezetten olcsónak számító modellel jelentkezik a cég.

0

Lemossa a pályáról a négymagos Xeonokat a Shanghai

2008. november 21. 16:07

Elkezdtek szállingózni a Shanghai-alapú szerverek üzleti alkalmazásokat szimuláló mérési eredményei, főként a HP berkeiből. Az új Opteronok remeklése végre feledtetheti a Barcelonához fűződő rossz emlékeket. A négymagos szerverchip a kereskedelmi kódok többségében maga mögé utasítja az Intel Xeonokat, melyek a szűkös adatbuszok végein éheznek.

0

Jövő tavasszal jelenik meg az Internet Explorer 8

2008. november 21. 13:34

Az Internet Explorer fejlesztőinek hivatalos blogjában olvasható információk szerint a Microsoft új böngészőjének 2009 első negyedévében jelenik meg a kiadásra jelölt (RC) változata, ez alapján valószínűsíthető, hogy a végleges verzió legkésőbb a nyár elején megérkezik.

0

Energiatakarékosság az adatközpontban: néhány egyszerű trükk

2008. november 21. 10:56

A Gartner weboldaláról letölthető tanulmány szerint a vállalatok néhány egyszerű trükkel is sokat javíthatnak az adatközpontjaik hűtésének hatékonyságán, és ehhez nem feltétlen van szükség komoly áttervezésre vagy új berendezések vásárlására. Az elemzőcég azt állítja, már néhány egyszerűbb változtatással is kétszámjegyű százalékos csökkenés érhető el a hűtés energiaszükségletében.

0

Már készülnek a Samsung 256 gigabájtos SSD-i

2008. november 21. 10:33

A Samsung tegnap jelentette be, hogy már üzemelnek a 256 gigabájtos SSD-ket előállító gyártósorai. Az új meghajtók keményen megszorongathatják a hagyományos merevlemezeket.

0

Közösségi keresővé válik a Google is

2008. november 20. 21:39

A Google történelmi tettre szánta el magát: a siker gyökerének számító keresési szolgáltatását, pontosabban annak találatait a híres algoritmusok mellett a felhasználók kezébe adja. A SearchWiki keretein belül a bejelentkezett felhasználók maguk állíthatják majd át egy keresési találat helyezését a listában, megjelölhetik a fals válaszokat, sőt, kommentálhatják is az egyes eredményeket. Webkettő a keresésben?

0

Felhasználóbarát kioszkká alakíthatók a Ricoh multifunkciós nyomtatói

2008. november 20. 15:17

Egyszerűsíti a papíralapú dokumentumok digitális munkafolyamatokba való beillesztését a Ricoh új szoftvere, a GlobalScan NX. A csomag segítségével külső fejlesztői támogatás nélkül maga a rendszergazda alakíthatja dokumentumfogadó végponttá a Ricoh multifunkciós berendezéseit, hogy a papíralapú dokumentumok bekerülhessenek a vállalat digitális vérkeringésébe.

0

Megszépül a Gmail

2008. november 20. 13:40

A Google politikája a kereső legelső megjelenése óta mindig is az volt, hogy egyszerű, letisztult, átlátható és praktikus felületeket kínáljon. Ugyanakkor a felhasználók egy széles rétege odavan a csicsás, díszes felületekért is. Így a népszerűség oltárán feláldozva az egyszerűséget, hosszú idő után testreszabhatóvá válik a Google levelezőjének felülete is: a iGoogle mintájára megjelent a Gmail fiókokban is a sémák használatának lehetősége.

0

Küszöbön a Silverlight nyílt forrású változatának, a Moonlightnak a megjelenése

2008. november 20. 11:12

Két éve kötötte sok vitát kiváltó együttműködési megállapodását a Microsoft és a Novell. Az évforduló apropóján a cégek bejelentették a Silverlight interaktív médiapltatform nyílt forrású változatának, a Moonlightnak az első bétáját, valamint a System Center Operations Manager 2007 R2-höz készített Advanced Management Pack for SUSE Linux Enterprise elérhetőségét.

0

A kereskedő szemével a garanciáról

2008. november 20. 10:52

Vásárlás előtt a termékek műszaki specifikációja és ára mellett fontos döntési paraméter a garancia ideje és a garanciavállalás módja. Ahogy majd az a lentiekből is kiderül, sokkal többről van szó, mint a fogyasztói törvényben előírt jótállási kötelezettségről, a gyártók által vállalt garancia sokkal inkább értéknövelt szolgáltatásként társul a megvásárolt termékhez. A közetkezőkben a jogszabályi hátteret és a vásárlói jogokat nem kívánjuk boncolgatni, ezt a Prohardver korábban egy teljes cikksorozat keretein belül tárgyalta.

0

Bolygóközi internetet fejleszt a NASA

2008. november 19. 17:25

[AFP/HWSW] Megkezdte egy bolygóközi internet tesztelését a NASA. Az Egyesült Államok űrhivatala sikeres próbaműködésről adott számot, és több tucat képet mozgatott tízmillió kilométeres távolságban. A hatalmas távolságok és a számos zavaró tényező miatt egy új kommunikációs protokoll kidolgozására volt szükség, melyet sztenderdizálni kívánnak.

0

Csomagokban kínálja a Firefox legnépszerűbb kiegészítőit a Mozilla

2008. november 19. 16:08

Új formában, egyénre szabott csomagokban kínál Firefox-kiegészítőket a Mozilla. A Fashion your Firefox kampány révén a szoftvert új funkciókkal felruházó pluginek olyan felhasználókhoz is eljuthatnak, akik eddig vagy nem találtak rá az igényeiknek megfelelő kiegészítőre, vagy azt sem tudták, hogy a böngésző ezekkel a komponensekkel testreszabható.

0

Ismét frissül a Chrome webböngésző

2008. november 19. 14:03

[TG Daily/HWSW] A kezdeti tétovázást követően a jelek szerint felgyorsult a Google böngészőjének, a Chrome-nak a fejlesztése. A webböngésző verziószáma elérte a 0.4-et -- az új kiadásban több biztonsági hibát is javítanak, ezzel együtt szokás szerint számos új funkció is került bele. A fejlesztőknek szóló kiadás csak a kísérletező kedvű felhasználóknak ajánlható, és hosszú időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a késznek tekinthető, 1.0-s kiadás napvilágot lásson.

0

Az IBM vásárolja meg a futásidejű keresztplatformos fordítójáról ismert Transitive-et

2008. november 19. 08:59

Az IBM kezébe kerül a Transitive Corporation, amelyet az x86/Linux platformra írt alkalmazások futtatására lehetőséget adó PowerVM technológiából ismerhetnek a Power-alapú rendszereket vásárlók. A vállalat azonban nem ezzel szerzett elsősorban hírnevet magának, hanem egy olyan megoldással, amely futásidejű interpretáció segítségével lényegében bármilyen szoftvert bármilyen architektúrán képes futtatni.

0

Feszített tempóban fejleszti a Flash platformot az Adobe

2008. november 18. 14:29

A Flash Platform egy sor új fejlesztéséről rántotta le a leplet az Adobe a most zajló MAX 2008 szakmai rendezvényen: az újdonságok közé tartozik az Adobe Flash Catalyst előzetese és az Adobe Flex Builder Gumbo kódnevű következő verziója. Az Adobe emellett bejelentette az Adobe AIR 1.5-ös verzióját és a nemrég megjelent Adobe Flash Player 10 beépülő 64 bites, Linux operációs rendszerekre készült változatának alfaverzióját.

0

Itt a világ első nagyfelbontású, színes 3D nyomtatója

2008. november 18. 13:42

Korábban is beszámoltunk már a 3D nyomtatás fejleményeiről, többek között a normál papírral dolgozó Mcor Matrix 3D készülékről, ezúttal teljesítményben és színképzésben számolhatunk be előrelépésről. A ZPrinter 650 az iparág eddigi legnagyobb, legjobb színminőségű és legfinomabb felbontású 3D nyomtató berendezése.

0

Hamarosan véglegesítik az ExpressCard 2.0 szabványt

2008. november 18. 13:25

A Personal Computer Memory Card International Association (PCMCIA) bejelentette, hogy az utolsókat simítják az ExpressCard 2.0 szabványon, melyhez a ma véglegesített USB 3.0, illetve a PCI Express 2.0 szabványok adják az alapokat.

0

Elkészült az USB 3.0 szabvány végleges változata

2008. november 18. 13:18

Lezárult az USB 3.0 szabvány véglegesítési folyamata, a jelenleginél akár tízszer gyorsabb interfésszel azonban a jövő év végénél előbb szinte biztosan nem találkozhatnak a vásárlók.

0

BlackBerry Bold -- Boldogok az üzletemberek

2008. november 18. 09:46

A kanadai Research in Motion (RIM) okostelefonjai az öreg kontinensen kissé mostoha körülmények közepette kénytelenek létezni, hiszen Európában a Nokia árnyékában egyetlen konkurensnek sem könnyű piachoz jutnia. Pedig a gyártó BlackBerry sorozata itt is népszerű, több cég üzemeltet vállalati szintű BlackBerry-szolgáltatást -- mely ezeknek a telefonoknak mondhatni kötelező kiegészítője --, a telefonokat a legtöbb európai szolgáltató szerepelteti kínálatában. A nyár óta immáron mindhárom hazai mobilcég portfóliójában fellelhető BlackBerry telefon és -szolgáltatás, mi most a májusban bejelentett, a T-Mobile kínálatába ősszel került BlackBerry Boldot próbáltuk ki.

0

Egyelőre nem kell a Google Docs-tól tartania a Microsoftnak

2008. november 17. 15:43

A Microsoft Office-nak nem a Google Docs-tól, hanem az OpenOffice-tól kell leginkább tartania -- derül ki abból a felmérésből, amelyet az amerikai ClickStream Technologies készített a különféle irodai csomagok népszerűségét vizsgálva. A Google online szolgáltatásként elérhető szövegszerkesztőjénél és táblázatkezelőjénél még a Corel WordPerfect is népszerűbb, legalábbis az Egyesült Államokban.

0

Piacon a Nehalem - világrekord teljesítmény, egyelőre csak kevesek számára

2008. november 17. 14:20

A mai naptól nyilvánosan is hozzáférhetőek az Intel Nehalem chipek, elsőként az asztali számítógépekbe. A Core i7 néven piacra kerülő processzorok a felső- és középkategóriába lépnek be, a teljesítményéhes felhasználókat célozva, az alsóbb szegmensekbe szánt változatok a termelés felfutásával párhuzamosan a következő negyedévek során jelennek meg. A Nehalem tovább fokozza az Intel eddig is egyértelmű előnyét, melyet többszálúsított és memóriaérzékeny kóddal képes leginkább megmutatni.

0

Rendeljen iWiW-jelszótörőt! -- új trükkök a spampiacon

2008. november 17. 12:29

Október végén újabb nagyszabású spamkampány zajlott az internet hazai szegletében, amelynek során a szokásos letöltőoldalak mellett iWiW-, MyVIP-, és freemail-fiókok feltörésére alkalmas szoftvereket hirdettek, amikhez emeltdíjas SMS ellenében lehet hozzájutni. Ebben az esetben a csalók talán túl messzire mentek, több hatóság jogkörébe tartozó bűncselekmény gyanúja is fennáll, előfordulhat, hogy végre olyan hibát követ el a warezmafia, aminek nyomán fogást találhatnak rajtuk.

0

Nincs változás a szuperszámítógépeket rangsoroló lista élén

2008. november 17. 10:42

Frissült a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit rangsoroló Top500 lista , amelynek élén nincs változás, továbbra is a Los Alamos National Laboratoryban működő IBM Roadrunner az éllovas (1,1 petaflops), a nemrégiben továbbfejlesztett Jaguar (1,06 petaflops) szoros versenyben a második helyen végzett. Eddig ez a két rendszer törte át az 1 petaflopsos álomhatárt, mindkettő az amerikai energiaügyi minisztérium (DoE) tulajdonában van, mint ahogy a tíz legerősebb gépből hét.

0

Túlzsúfolttá válhat a mobilböngészők piaca

2008. november 14. 16:27

Az okostelefonokra fejlesztett böngészők piaca egyre népszerűbb terep a szoftvercégek számára, ami az elemzők szerint a növekvő felhasználói érdeklődéssel párhuzamosan akár túlzsúfolttá is válhat. Az egyre több, mobil eszközre is optimalizált webes alkalmazás, közösségi szolgáltatás és online videotartalom vonzóvá teszi a szoftvercégek számára is a kis képernyőt.

0

Tucat hibát javítottak a Firefoxban

2008. november 14. 14:59

Megjelent a Firefox 3.0.4-es verziója, amiben a fejlesztők összesen 11 sebezhetőséget javítottak, köztük 6 kritikusat. A Firefox 2.0 is frissült, ez volt az utolsó előtti alkalom, hogy a Mozilla patchelte a böngészőt, a decemberi frissítést követően már nem jelenik meg hozzá több javítás -- a felhasználóknak javasolt áttérni a Firefox 3-ra.

0

Sony VAIO TT notebook -- az áráról egy szót se!

2008. november 14. 09:33

Tíz évet kellett várni arra, hogy a Sony VAIO noteszgépsorozata hivatalosan is megérkezzen Magyarországra, azaz a korábbi, szitázott magyar billentyűzettel és toldozott-foldozott szoftverháttérrel a boltokba kerülő modellek helyét ténylegesen lokalizált, a magyar piacra gyártott gépek vegyék át, helyi terméktámogatással, nemzetközi garanciával ellátva. Az októberi bemutató után elsők közt kaparintottuk meg a magyarországi Sony kínálatába került legkisebb, egyben egyik legdrágább VAIO-t, a VAIO TT-t.

0

Újra egyetemistákat versenyeztet a Google

2008. november 13. 15:45

A Google második alkalommal hirdeti meg marketingversenyét, melynek során a jelentkező csapatoknak egy 200 dolláros AdWords-kuponból kell fellendíteniük egy szabadon választott kis- vagy középvállalkozás weboldalának forgalmát.

0

Ütőképes lett az AMD Shanghai

2008. november 13. 14:57

Hivatalosan is útjára indult az AMD következő generációs szerverprocesszora, az AMD Shanghai. A négymagos Opteron chip bár nem vonultat fel jelentős architekturális újításokat, a gyártástechnológiai ugrásnak köszönhetően drasztikus előrelépést jelent.

0

Az integráció jegyében újul meg a Windows Live

2008. november 13. 14:14

Heteken belül a felhasználók karmai közé kerülhet a Windows Live Home, a Microsoft online szolgáltatásainak legújabb generációja. A webes otthon egységesített rendszerben kínálja az üzenetküldőt, e-mailt, fotó- és fájlmegosztást, közösségi kapcsolatokat és számos egyéb szórakoztató funkciót.

0

Rejtett funkciók is elővarázsolhatók a Windows 7 előzeteséből

2008. november 12. 12:03

[Computerworld/HWSW] Egy szemfüles programozó olyan patchet fejlesztett a Windows 7 előzeteséhez, amelynek telepítésével számos rejtett funkció előcsalogatható. A szóban forgó szolgáltatások nem véletlenül maradtak rejtve, ugyanis egyelőre nincsenek kész, ezért is nem lehet őket kipróbálni.

0

Már videohívásra is képes a Gmail

2008. november 12. 10:45

A Google fejlesztői nem tudnak leállni, így erre a hétre is jutott egy újdonság a szolgáltatásaikkal kapcsolatban. A hivatalos Gmail blogon Justin Uberti szoftvermérnök a Gmail telefonos- és videocsevegési szolgáltatását mutatta be.

0

Opteron-alapú Cray szuperszámítógép a világ leggyorsabbja

2008. november 12. 08:42

Az amerikai energiaügyi minisztérium Oak Rudge laboratóriumában üzembe állított Cray XT szuperszámítógép a leggyorsabb a világon, teljesítménye 1,46 petaflops, így közel másfélszer erősebb az előző rekorderdnél.

0

Elsőként kezünkben a Sony Ericsson Xperia X1

2008. november 11. 13:33

A Sony Ericsson számára az anno nagy sikerű T610-hez hasonló fordulat lehet a Windows Mobile platformra épülő új okostelefonja, az X1, ami már hajszálnyira van a megjelenéstől hazánkban is. Az előzetesn képeken látottakhoz hasonlóan a végleges változat is csinos és kényelmes, tekintélyt parancsoló. Rövid ismerkedés után kiderült, a korábbi félelmek némelyike alaptalan, de azért a tökéletességtől messze van az X1.

0

A mobiltelefonokat is virtualizálná a VMware

2008. november 11. 09:27

A szerverek és a desktopok után a mobil eszközöket is virtualizálná a VMware, ennek érdekében megvásárolta a területen tevékenykedő francia Trango Virtual Processors nevű céget. A nem nyilvános értékű akvizíció már októberben lezárult, azonban csak most jelnetette be a cég.

0

Az OCZ új SSD meghajtó-sorozattal erősít

2008. november 10. 15:39

Az OCZ bejelentette új SSD tárolósorozatát, melynek tagjai a gyártó szerint igen alacsony áron érhetik majd el a fogyasztókat. A Solid Series 30, 60 és 120 gigabájtos modellekből áll, alacsony áruk ellenére a sebességükre sem lehet majd panasz.

0

Csonka hatáskörű testületként jön létre az európai távközlési piacokat felügyelő szabályozószerv

2008. november 10. 12:39

[International Herald Tribune/HWSW] Nem lesz az Európai Uniónak távközlési szuperhatósága, a nemzeti távközlési hatóságokat felügyelő szervezet helyett létrejöhet ugyanakkor a lazább felépítésű, lényegesen szűkebb jogosultsági körrel rendelkező Európai Távközlési Hatóságok Testülete (Body of European Telecom Regulators, BERT).

0

Hamarosan élőben is közvetít a YouTube

2008. november 7. 13:25

[Alley Insider/HWSW] Mégis idén, pontosabban november 22-én elindulhat publikusan is az első élő kamerakép a világ legnépszerűbb videomegosztó-oldalán, a YouTube-on. A jövőben nem csak a korábban elkészült mozgóképek tölthetőek fel és oszthatóak meg, hanem a felhasználóknak lehetősége lesz élőképet is közvetíteni a világháló felé.

0

Megszabadították láncaitól az Androidot

2008. november 6. 16:11

[eWeek/HWSW] Alig teltek el hetek az első Android telefon debütálása óta, néhány szemfüles programozó múlt héten máris rájött, hogyan lehet kártyafüggetlenné tenni a készüléket a T-Mobile hálózatától, most pedig az XDA fejlesztői fórum tagjai szereztek teljes kontrollt az operációs rendszer felett.

0

Felturbózott SSD-kre számít jövőre a SanDisk

2008. november 6. 15:12

A jelenlegi átlagnál akár négyszer gyorsabban írható flashalapú adattárolók (SSD-k) készülhetnek jövőre a SanDisk most ismertetett eljárásával. Az amerikai cég emellett azt szorgalmazza, hogy a piaci szereplők konszenzusos úton mielőbb állapodjanak meg néhány olyan, egységes mérési módszer alapján létrejött paraméterben, amik segítségével a memóriachipekből felépülő tárolóegységek teljesítménye könnyebben összemérhető lenne a merevlemezek teljesítményével.

0

Küszöbön a végleges USB 3.0 szabvány megjelenése

2008. november 6. 14:50

A két hét múlva kezdődő SuperSpeed USB Developers Conference rendezvényen adják ki a vadonatúj USB 3.0 szabvány végleges specifikációját, aminek felhasználásával a gyártók megkezdhetik saját eszközeik fejlesztését, tesztelését.

0

Körbedicsérték az új elnököt az amerikai IT-vezetők

2008. november 6. 12:58

[Information Week/HWSW] Majdhogynem lehetetlen volt követni az amerikai elnökválasztás kampányát anélkül, hogy észre ne vegye valaki a kiemelt érdeklődést a technológiai szektor iránt -- nyilatkozta Roger Cochetti, az amerikai informatikai cégeket tömörítő CompTIA (Computing Technology Industry Association) közpolitikai igazgatója a választások másnapján.

0

Újra informatikai minisztert akarnak a parlamenti pártok

2008. november 6. 09:45

Az Európai Unió elégedett hazánk digitális felzárkóztatási programjaival, hasznosnak bizonyult a civil szervezetek és a politika összefogása -- állítja Dombi Gábor, az Inforum főtitkára. Ugyanakkor visszatartó erejűnek ítéli meg a szakma, hogy a telekommunikációs és hírközlési feladatok a jelenlegi kormányzati struktúrában szétaprózva jelennek meg: első körben egy tárcanélküli minisztert, majd később dedikált minisztériumot képzelnének el a bennfentesek.

0

Akár HD-videók lejátszását is támogatja Flash alapokon a Recast Digital megoldása

2008. november 6. 08:10

Nem kell erős hardver, és nincs szükség külön szoftverre sem a HD-tartalmak online streameléséhez. Az Adobe Flash böngészőplugin 9-es változatának idestova egy évvel ezelőtt jelent meg az a frissítése, mellyel immár a H.264 kódolású videók is megtekinthetők bármilyen böngészőablakban. A Recast Digital most egy olyan Flash-alapú lejátszó fejlesztését fejezte be, mely hatásosan demonstrálja a technológiában rejlő lehetőségeket.

0

Ingyen juthatnak Microsoft-szoftverekhez az induló vállalkozások

2008. november 5. 16:25

BizSpark néven új kezdeményezést indított útjára a Microsoft, aminek keretében induló vagy fiatal vállalkozások három éven át teljesen ingyen használhatják a vállalat egyes termékeit, többek között szerverszoftvereket, illetve fejlesztői eszközöket.

0

Barack Obama: aki az interneten nyerte meg a választást

2008. november 5. 13:30

Minden Barack Obama győzelmétől hangos, s főleg a kereskedelmi televíziók szívesen hangoztatják, hogy itt van az első elnök, aki színes bőrű. Emiatt viszont talán csak veszíthetett volna, győzelmének záloga a személyisége mellett az internet, web 2.0, közösségi oldalak és a videomegosztók voltak.

0

Az Apple vásárlói is megérzik a válságot -- borúlátó jóslat az iPhone forgalomcsökkenéséről

2008. november 4. 11:41

A pénzügyi válság hatására fellépő fogyasztáscsökkenés az Apple forgalmára is rányomja a bélyegét, így a cég egyik legsikeresebb termékének számító iPhone 3G okostelefonból is lényegesen kevesebbet kell gyártani az év végén, mint a harmadik negyedévben -- legalábbis ezt állítja egy elemző, aki lényegében a korábban felvázolt, meglehetősen borúlátó kilátásait erősítette meg tegnap.

0

Az Intel visszaküldte az AMD-t az előző évezredbe: itt a Core i7

2008. november 3. 14:27

[PROHARDVER!/HWSW] Ma járt le a Nehalem chipek tesztjeire vonatkozó embargó, így két héttel a hivatalos piaci premier előtt a benchmarkeredmények elárasztják a netet. A Prohardver! magazin mérései alapján az Intel magasra tette a lécet, felülmúlva jelenlegi Core 2 processzorait, és a teljesítményéhes területeken elérhetetlen távolságba került az AMD-vel szemben. Az is kiderül ugyanakkor, hogy a Nehalem nem gyerekjáték, igazán csak jól párhuzamosított, jó minőségű kódon tudja kifutni magát.

0

Hamarosan nyugdíjba megy a Firefox 2.0

2008. november 3. 11:19

Decemberben elbúcsúzik a Firefox 2.0, a Mozilla már csak pár frissítést tervez addig. Ha minden a tervek szerint halad, a 2.0.0.19 lesz az utolsó támogatott verzió a nyílt forrású böngésző előző változatából.

0

Fájlcserélőkről már letölthető a Windows 7 előzetese

2008. november 3. 08:39

Alig néhány órával azután, hogy a Microsoft elérhetővé tette a fejlesztők számára készülő új operációs rendszerének, a Windows 7-nek az előzetes változatát, máris megjelent a letöltőoldalakon és fájlcserélő rendszerekben, hónapokkal megelőzve a nyilvános bétaváltozat érkezését.