Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 27. 08:48

Visszatérnek a spamek

Kezd visszaállni a spamek mennyisége a hírhedt McColo lekapcsolása előtti szintre -- derül ki a Symantec biztonsági méréseiből. Jónéhány botnet újra akcióba lendült két héttel azután, hogy a spamküldés koordinációjáért felelős egyik központi szervert sikerült leállítani, amivel az e-mailfiókokba érkező kéretlen levelek száma átmenetileg harmadára csökkent.

[HWSW] Kezd visszaállni a spamek mennyisége a hírhedt McColo lekapcsolása előtti szintre -- derül ki a Symantec biztonsági méréseiből. Jónéhány botnet újra akcióba lendült két héttel azután, hogy a spamküldés koordinációjáért felelős egyik központi szervert sikerült leállítani, amivel az e-mailfiókokba érkező kéretlen levelek száma átmenetileg harmadára csökkent.

A két héttel ezelőtt, november 11-én, a McColo nevű amerikai internetszolgáltatónál lévő szerver leállítását követően globálisan 75 százalékkal csökkent a spamlevelek száma. A hatás Magyarországon is érezhető volt, a HWSW saját tapasztalatai is megerősítették a külföldi sajtó által citált értékeket. Ugyan az internetszolgáltató tett egy kísérletet arra, hogy egy másik úton újraindítsa a szervert november 15-én, de ezt sikerült hamar kezelni, így a spamek száma még napokig viszonylag alacsony maradt.

Matt Sergent, a Symantec által nemrég bekebelezett MessageLabs e-mailbiztonsági cég műszaki vezetője szerint azért állt ilyen lassan helyre a spamek aránya, mert a botnet-tulajdonosoknak időbe telt új szolgáltatót és sávszélességet találni a szerverüknek. "Az Asprox és a Rustock nevű botnetek visszatértek" -- nyilatkozta Sergent. Majd hozzátette, hogy a Cutwail nevű nem is állt le, sőt annak a tulajdonosai növelni is tudták a kimenő levelek számát.

A legveszélyesebb botnet, a Srizbi nevű, ami állítólag a spamek feléért felelős, már teljes egészében visszaállt és a szokott módon ontja a szemetet. E nélkül a botnet nélkül soha nem állna vissza az eredeti szint, állítják a biztonsági szakértők. A Symantec Security Response blog arról is beszámol, hogy a "text/HTML mime" típusú levelek aránya újra 55 százalékra tehető. A szerverleállítás előtt ezt a szintet valamivel meghaladta, míg utána leesett 34 százalékra. Ez egy újabb jel arra, hogy a regenerálódás nagyon is gyorsan halad.

A HWSW saját, mérései alapján is visszatért a korábbi szint, s az elmúlt napokban folyamatosan növekszik a külföldi kéretlen reklámlevelek száma. Ugyan az utolsó 30 napra vetített spam-index sosem volt ennyire alacsony, de napról napra emelkedik és közelíti a korábbi szintet. Az internetbiztonsági szakértők éppen ezért figyelmeztetnek, hogy az elmúlt két hét alacsony szintje miatt egyik cég se enyhítse a spamszűrőinek a beállításait, hisz napokon belül visszaáll a megszokott "rend".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról