:

dev archívum - 2008 január

2008
január

0

Képzett programozókat keres prágai irodájába az Opera

2008. január 31. 10:53

Prágában nyit irodát a böngészőjéről ismert norvég Opera Software. A cég képzett programozókat és teszelőket keres , akik közreműködnének a böngésző különféle változatainak fejlesztésében. A prágai irodát Jozef Kosoru vezeti majd, aki korábban az Opera oslói főhadiszállásán dolgozott.

0

Hogyan került B.A.T.M.A.N. és RO.B.IN a vezeték nélküli routerembe?

2008. január 30. 16:59

A vezeték nélküli adatátvitelre is alkalmas routerek és adapterek árának drasztikus esése, és persze nem utolsósorban a noteszgépek terjedése mára általánosan ismertté és elfogadottá tette a Wi-Fi technológiát az otthoni internetmegosztáshoz. A kábelek lassan kikopnak az ámítástechnikára fogékonyabb felhasználók mellől, a routerekből pedig millióféle létezik, olcsóbbtól a nagyon drágáig. Sokszor azonban szó szerint falakba ütközünk -- panelnél betonba --, ha otthoni hálózatunkat bővíteni szeretnénk, mert a router jele esetleg nem ér fel az emeletre, vagy éppen a lakás másik sarkába, illetve ha el is ér, nem stabil a hálózat.

0

Bankkártyás csalókat leleplező technológiát vett az eBay

2008. január 30. 15:22

[Clubic.com] A biztonságot növelő technológiákra fordított dollárok kamatostól megtérülhetnek egy olyan hatalmas e-kereskedelmi portál, mint az eBay, vagy a PayPal esetén: az eBay egyszerűen 169 millió dollárért felvásárolta a Fraud Sciences Ltd.-t, mely hamis bankkártyás vásárlások kiszűrésére alkalmas technológiát fejlesztett.

0

A Sony teljes méretű, 24 megapixeles CMOS képérzékelőt fejleszt

2008. január 30. 13:25

A Sony belép a teljes, 35 milliméteres képkocka méretű képérzékelők piacára, csatlakozva ezzel a lépéssel a Nikon és a Canon által uralt full-frame területhez. Az új képérzékelő a hatalmas felbontás mellett alacsony zajszintet, valamint gyorsaságot ígér a bejelentés alapján.

0

Internetelérés nélkül is használható lesz a Google Dokumentumok

2008. január 30. 12:42

A Google Blogoscoped bejegyzése szerint már élesben is teszteli a Google Gearsszel megbolondított online dokumentumkezelőt a keresőóriás. A Google Gears tavaly május óta elérhető a fejlesztők számára, a beépülő böngészőmodulok egyes szolgáltatásokat internetkapcsolat nélkül is elérhetővé tesznek.

0

Európában a 30 százalékot közelíti a Firefox piaci részesedése

2008. január 30. 11:17

Európában az internetezők több mint negyede már Firefoxot használ, a nyílt forrású böngésző piaci részesedése tavaly 5 százalékponttal nőtt az Internet Explorer kárára. A 112 ezer weboldal látogatottsági adatai alapján készült felmérésből az is kiderül, a finnek járnak az élen a Firefox elterjedtségét tekintve, de már Magyarországon is tízből négy netező ezt használja.

0

A Windows Vista is fogyókúrára fogható az ingyenes vLite segítségével

2008. január 30. 11:06

[Techworld] Megjelent a vLite segédprogram első végleges változata. Az apró program Windows XP-s verziója (nLite) rendkívül népszerű a rendszergazdák, de a hozzáértőbb felhasználók között is, ezzel ugyanis teljesen személyre szabhatjuk a Windows rendszerek telepítőlemezét. Az új változat a Windows Vistát kezeli, végre fogyókúrára foghatjuk, vagy már telepítés előtt frissíthetjük ezt az operációs rendszert is.

0

Meglovagolja az őrülEeetet az ASUS

2008. január 30. 10:23

[DigiTimes] Újabb termékekkel bővíti idén az Eee márkát az Asustek, a tajvani vállalat a várakozásoknak megfelelően meglovagolja az apró noteszgép sikerét. A közeljövőben nem csak az Eee PC noteszgép továbbfejlesztett változata, hanem Eee márkájú asztali számítógép, PC-vel ellátott LCD-televízió és monitor is várható a gyártótól. Érintőképernyős Eee PC viszont egyelőre nem lesz.

0

Naptár is lesz az év végére ígért új Thunderbird levelezőben

2008. január 29. 15:19

Hozzávetőleges útitervet közölt David Ascher, a Mozilla divíziója, a Thunderbird levelezőprogramot fejlesztő MailCo vezetője a szoftver fejlesztésével kapcsolatban. A két vezető fejlesztő távozását követően lelassult némileg a szoftver fejlesztése -- a 3-as verziót az év végére ígéri.

0

Beszélgetés Marten Mickossal, a MySQL vezérével

2008. január 29. 14:58

Két hete a Sun váratlanul közölte, hogy 1 milliárd dollárért felvásárolja a világ legnépszerűbb nyílt forrású adatbáziskezelőjét, a svéd MySQL-t. Az ügylet kapcsán megkerestük Marten Mickost, a MySQL vezetőjét, aki e-mailben válaszolt az általunk, valamint a HUP olvasói által feltett kérdésekre.

0

Térképen vagy időszalagon is megmutatja a keresési eredményeket a Google

2008. január 29. 13:10

A Google három új kísérleti nézetet vezetett be népszerű keresőjén, amelyek segítségével áttkinthetőbben jelenhetnek meg bizonyos találatok. A vállalatnál felismerték, hogy bizonyos keresések eredényeit nem feltétlenül listába rendezve lehet a legjobban áttekinteni, ezért próbaképp elérhetővé tették az időszalag, térkép és info nézeteket.

0

Frissítve: több mint 25 millió ingyenes zeneszámot ígér a Qtrax reklámért cserébe

2008. január 28. 15:48

Nem kevesebb mint 25 millió zeneszám letölthetőségét, ingyenes meghallgatását ígéri egy új zeneletöltő szolgáltatás, a Qtrax . A sok-sok zeneszámért egy fillért sem kell fizetni, csak a reklámokat kell megtűrni. Az új szolgáltatás az állománycserélő hálózatok alatt található peer-to-peer (P2P) technológiával gyorsítja fel a zeneszámok terjesztését.

0

Eddigi legnagyobb hálózati kapcsolóját jelentette be a Cisco

2008. január 28. 15:31

A Cisco Systems bemutatta történetének legnagyobb kapcsolóját, a Nexus 7000 sorozatot, amelyet üzleti kritikus adatközpontokba szán. A Nexus nem csak egy teljesen új architektúrán alapuló termék, hanem várhatóan a jövőbeli fejlesztéseknek is ez lesz az alapja a Ciscónál, ráadásul a cég szerint egyedülállóan energiatakarékos is.

0

Ne bízz meg az ismert, régóta látogatott weboldalakban sem!

2008. január 28. 14:07

[Techworld] Aggasztó képet nyújt az internetes oldalak általános megbízhatóságáról, biztonságáról a Websense legújabb felmérése. Első ízben fordult elő, hogy a kártékony oldalak között túlsúlyba kerültek az eredendően megbízhatónak tartott, de feltört, felhasználókat támadó weboldalak. Csak a víruskeresőinkben bízhatunk.

0

Személyre szabott tintapatronok?

2008. január 28. 13:05

[x] A világ egyik vezető informatikai vállalata, a Hewlett-Packard (HP) tavaly megújította festékkazettáinak portfolióját annak érdekében, hogy ne csak széles választási lehetőséget kínáljon ügyfelei számára, hanem megkönnyítse a tájékozódást kínálatában, hozzásegítve a vevőket az optimális döntéshez. Az egyszerű és gyors összehasonlíthatóság érdekében a vállalat tavaly óta egyúttal szabványos módon jelöli patronjainak oldalkapacitását.

0

Idén talán elérhető lesz Zink festék nélküli nyomtatási technológiája

2008. január 28. 10:51

Egy év, és látszólag nem történt semmi: a Zink (Zero Ink) tavaly januárban mutatta be elsőként forradalmi nyomtatási technológiáját, melytől valóságos áttörést várnak az otthoni fotónyomtatás területén. A cég nyomtatójában nincs tinta és semmilyen más patron, vagy kellékanyag, a technológia lelke magában a papírban van.

0

A Nokia kezében a Trolltech

2008. január 28. 10:49

A Nokia megvásárolja a nyílt forrású megoldásokban utazó Trolltechet, amely elsősorban a KDE felhasználói felület alapjául is szolgáló Qt keretrendszer, valamint annak mobilos változata, a Qtopia révén lett ismert.

0

Megduplázta a szerves kijelzők élettartamát a Toshiba Matsushita Display

2008. január 25. 14:16

Egy újabb trükkel meg tudja duplázni szerves kijelzői, OLED-televíziói élettartamát a Toshiba és a Matsushita (Panasonic) közös vállalata, a Toshiba Matsushita Display Technology. Jelenleg ezek a panelek 40 százalékkal kevesebb ideig bírják, pontosabban fényerejük kevesebb mint feleannyi idő alatt csökken egy meghatározott szint, jellemzően az eredeti 50 százaléka alá.

0

Új Lamborghini notebook az ASUS-tól

2008. január 24. 17:41

Frissítette Lamborghini noteszgépeinek sorozatát az ASUS, a vadonatúj VX3 továbbra is a szupersportkocsikról már ismert fekete-sárga színvilágot viszi tovább, a gép váza a strapabíróság és az alacsony tömeg jegyében titánötvözetből készült.

0

Minden okosabb mobiltelefonról elérhetők a YouTube videói

2008. január 24. 16:46

Továbbfejlesztette mobilszolgáltatását a YouTube, a videomegosztó oldal minden videója elérhető lett az okosabb telefonokon keresztül is. A megfelelő méretre és formátumba konvertált videók megtekintésére azok a telefonok alkalmasak, melyek képesek a streamelt videók lejátszására -- az összes okostelefon és harmadik generációs mobilon lejátszhatók a klipek.

0

Karácsonykor már 10-15 digitálisan sugárzott csatornát nézhetünk

2008. január 24. 10:32

A Nemzeti Hírközlési Hatóság feszített iramot diktál, hogy akár már idén ősszel digitális földfelszíni tévécsomagok közül választhassanak a fejlettebb technológiára fogékonyabb tévénézők. A digitális televíziózásról szóló törvény módosítását 2007. december 3-án szavazta meg a parlament, melyet követően az NHH elkészítette a módosított pályázattervezeteket. Az Országgyűlés által létrehozott eseti bizottság hétfőn jóváhagyta ezeket, így az NHH tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mostantól elérhetők, és február 6-tól 12-ig véleményezhetők lesznek.

0

Nyártól lehet internetezni az American Airlines egyes gépein

2008. január 23. 10:58

Az American Airlines megkezdte a repülőgép-fedélzeti vezeték nélküli internetszolgáltatás tesztelését, és a tervek szerint a nyáron már a Boeing 767-200 gépek utasai a levegőben is elérhetik a világhálót, beleértve a céges hálózataikat is. Később más repülőgépeket is felszerelnek a szükséges berendezésekkel.

0

IBM Lotusphere: együttműködés az SAP-val és a nagy Linux-disztribútorokkal

2008. január 23. 10:12

A vállalatirányítási szoftvereiről ismert SAP az IBM Lotusphere konferencián bejelentette, hogy a Nagy Kékkel közösen olyan szoftvert fejlesztenek, amely a Lotus Notes-t integrálja az SAP Business Suite-tal, így a felhasználók közvetlenül a megszokott asztali környezetükből érhetik el az SAP üzleti folyamatokat és adatokat. Az IBM eközben linuxos csomagokkal fűtene be a Microsoftnak.

0

Újabb vadon terjedő mobilvírusra bukkantak

2008. január 22. 16:23

Vadon terjedő mobilvírust talált a Fortinet egyik ügyfele, egy mobilszolgáltató. A Symbian operációs rendszert futtató készülékeket megfertőző kártevő multimédiás üzenetben terjed, és képnek, zenének vagy videónak próbálja álcázni magát. Mivel azonban az üzenetben egy végrehajtható állomány van, és a felhasználónak jóvá kell hagynia a telepítést, ezért a SymbOS/Beselo.A kártevő csak a valóban óvatlan mobiltulajdonosoknak okozhat gondot.

0

Merevlemezek tárolják az adatok nagy részét a jövőben is, állítja a Toshiba

2008. január 22. 16:00

[Tech-On!] Az emberiség idén 120 exabájt (milliárd gigabájt) információt hoz létre, véli a Toshiba egyik képviselője. Tanaka Yoichiro, a vállalat tárolóeszközökért felelős vezetője szerint a merevlemezek a flash memóriák előretörése ellenére is az adatmennyiségét túlnyomó részét fogják rögzíteni, sőt a miniatűr merevlemezek előtt is fellendülést lát.

0

Február 12-én mindenkihez megérkezik az Internet Explorer 7

2008. január 22. 15:22

A február 12-én esedékes frissítések keretén belül a Microsoft a vállalati felhasználók körében is elkezdi teríteni az Internet Explorer 7-et, ezért azok az ügyfelek, akik továbbra is megmaradnának az Internet Explorer 6 mellett, a WSUS-ban (Windows Server Update Services) tilthatják le a telepítést .

0

Személyes adatnak számít-e az IP-cím?

2008. január 22. 14:08

[Associated Press/HWSW] Az IP-címeket személyes adatként kell kezelni, mondta el álláspontját az Unió adatvédelmi biztosainak vezetője. Ez a vélemény nem egyezik a Google meglátásával, mely szerint az IP-címek csak számítógépeket azonosítanak, nem pedig embereket.

0

Legalább 10 ezer fertőzött weboldal próbál trójait letölteni számítógépünkre

2008. január 22. 11:15

[Techworld] A ScanSafe kutatói szerint sokkal több weboldalt fertőztek meg a két hete egy globális támadás keretében, mint arra korábban számítottak: legalább 10 ezer weboldal próbálhat meg trójait, kártékony programot letölteni a látogató számítógépére friss biztonsági rések segítségével. A weboldalakat az Apache-on keresztül fertőzték meg, jellemzően jelszavakat feltörve.

0

Frissítve: Be tudja-e hozni az Xbox 360 előnyét a Sony?

2008. január 21. 17:04

Az eddig nyilvánosságra került adatok alapján minden korábbi rekordot megdöntött tavaly a videojátékok piaca, világszerte milliószámra vásárolták a fogyasztók a konzolokat. Ennek ellenére egyik gyártó sem lehet maradéktalanul elégedett az árgus szemekkel figyelt ünnepi szezont követően, főleg nem az egymással frontális ütközetet vívó Microsoft és Sony. Az idei év várhatóan nemcsak a HD-lemezformátumok sorsában lesz kritikus jelentőségű , de az Xbox 360 és a PlayStation 3 küzdelmében is.

0

Hamarosan háromdimenziós egérként használhatók a mobiltelefonok

2008. január 18. 16:14

Angol kutatók olyan alkalmazáson dolgoznak, amelynek segítségével a kamerával ellátott mobiltelefonok egérként használhatók. Az új megoldás segítségével a felhasználók akár a köztereken felszerelt nyilvános kijelzőket is vezérelhetik.

0

Videokonferencia szemtől szemben az Eye Catcherrel

2008. január 18. 11:17

[Techworld] Érdekes problémára nyújt megoldást egy nagy-britanniai vállalat, a GreenEyes terméke, az Eye Catcher 3.5. A készülék személyesebbé, életszerűbbé teszi a videokonferenciákat azzal, hogy szemkontaktust teremt a két szereplő között.

0

Megnyitja a bináris Office fájlformátumokat a Microsoft

2008. január 18. 11:10

A Microsoft még február közepe előtt nyilvánosságra hozza az Office bináris fájlformátumainak (doc, xls, ppt) dokumentációját, amelyekhez egyébként eddig is jogdíjmentesen hozzá lehetett férni, csak egy e-mailt kellett írni a Microsoftnak, feltüntetve a cég és a kapcsolattartó adatait.

0

Túlmelegedés miatt visszahívja egyes PowerLine adaptereit a Netgear

2008. január 18. 08:54

Kellemetlen lépésre kényszerült a Netgear: visszahívja azokat a PowerLine, azaz elektromos hálózatból helyi hálózatot varázsoló XE103 adaptereit, melyeket Európába szántak és 220-240 voltos hálózaton használhatók. Az adapterek egyszerűen túlmelegedhetnek. A vállalat annak ellenére döntött a visszahívás mellett, hogy eddig egyetlen visszajelzést sem kapott ebből fakadó sérüléssel kapcsolatban.

0

Erősen hajrázott és jó évet zárt az IBM, a kilátásai is biztatóak

2008. január 18. 08:49

Erős negyedik negyedévet zárt és magabiztos kilátásokat fogalmazott meg az idei évre az IBM. A Nagy Kék szerint az Egyesült Államokon kívüli tevékenysége ellensúlyozni tudja az amerikai és európai piacon esetleg várható visszaesést. A piac kedvezően fogadta a híreket, az IBM papírjai tegnap a tőzsdei kereskedésben 0,5 százalékot vesztettek értékükből, a bejelentést követően azonban közel 5 százalékot erősödött az árfolyam.

0

Továbbra sem törődnek a vezeték nélküli hálózatok biztonságával a cégek

2008. január 17. 15:12

Az AirDefense tesztje szerint továbbra sem veszik komolyan a vezeték nélküli hálózatuk biztonságát az amerikai cégek: a New Yorki National Retail Federation (NRF) Convention & Expo rendezvényen készített körkép katasztrófális állapotokat vetített a szakértőknek. A hálózatoknak csupán 10 százalékát védte az elérhető legerősebb WPA2 titkosítás.

0

Miniatűr hűtőegységet jelentett be a Nextreme

2008. január 17. 11:02

A hűtési megoldásokkal foglalkozó Nextreme bemutatta legújabb hűtőjét, amellyel többek között lézerdiódákat, képérzékelő szenzorokat lehet felszerelni, annak környezettől és terheléstől független egyenletes teljesítményleadása érdekében.

0

Távoli kódfuttatást lehetővé tevő sérülékenység az Excel több verziójában

2008. január 17. 10:47

Távoli kódfuttatást lehetővé tevő sebezhetőségre bukkantak a Microsoft Excelben, egy megfelelően előkészített dokumentum segítségével a támadók tetszőleges kódot indíthatnak el az áldozatok gépein, amivel adatokat lophatnak vagy akár spamküldésre vagy más támadások indítására használhatják a gépet.

0

Áremelkedés és összeolvadások előtt a hazai ADSL-piac

2008. január 17. 08:49

Konszolidáció és áremelkedés előtt áll a hazai internetpiac, ugyanis a jelenlegi állapotok nem fenntarthatóak -- véli Bauer Róbert, az Enternet ügyvezető igazgatója. A piac helyzetét az általános gazdasági körülmények is súlyosbítják, melyek rengeteg kinnlévőséget eredményeznek. A cég idén több üfelvásárlást is végre kíván hajtani, aminek érdekében nemrég tőkebevonást hajtott végre.

0

Üzemanyagcellás MP3-lejátszó a Toshibától

2008. január 16. 16:18

A Toshiba technológiai demó keretén belül mutatta be MP3-lejátszóját, amely üzemanyagcellából nyeri a tízórányi üzemhez az energiát. Az alternatív energiaforrást alkalmazó készülék a CES-en is látható volt.

0

A BEA kimondta a boldogító igent az Oracle-nek

2008. január 16. 16:08

A BEA Systems igazgatótanácsa egyhangúlag elfogadta az Oracle 8,5 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, így már semmi sem állhat a két cég egyesülésének útjába. A BEA készpénzállományát figyelembe véve az Oracle 7,2 milliárd dollárt fizet.

0

Egymilliárd dollárért veszi meg a MySQL-t a Sun Microsystems

2008. január 16. 14:55

Megvásárolja a legnépszerűbb nyílt forrású adatbázist, a MySQL-t fejlesztő és forgalmazó MySQL AB vállalatot a Sun Microsystems, amely a kerek 1 milliárd dolláros vételárat 800 millió dollár készpénzben és 200 millió dollár értékű részvényopcióban egyenlíti ki. Az akvizícióval a Sun belépett a közel 18 milliárd dolláros adatbázispiacra, amelyet az Oracle és az IBM ural.

0

Hidrogénhajtásúak lesznek a jövő mobiljai?

2008. január 16. 12:13

Egy kanadai vállalat, az Angstrom Power komoly lépést tett előre a hordozható készülékekben, mobil lejátszókban, telefonokban használható üzemanyagcellák fejlesztése terén. A vállalat legújabb hidrogénes prototípusa már kellően miniatűr ahhoz, hogy akár mobiltelefonokban is használható legyen.

0

Energiát is kaphatnának az átdolgozott SATA-csatolón a külső merevlemezek

2008. január 15. 15:20

[C|Net] A Serial ATA International Organization hétfőn bejelentette, hogy egy újabb külső csatlakozón dolgozik, mely kényelmesebbé teszi az eSATA csatlakozóval ellátott külső merevlemezek és más adattárolók használatát. Az új csatlakozóval ellátott kábelen nem csak az adatok utazhatnának, mint a jelenlegi változatnál, hanem a szükséges energiát is biztosíthatná az USB-hez hasonlóan.

0

Egy elemzőcég szerint az Open XML és az ODF csatája politikai és nem műszaki síkon zajlik

2008. január 15. 14:00

Az Open Document Format fájformátum terjedése mögötti legfőbb hajtóerő nem a műszaki vagy technológiai előnyökből fakad, hanem a Microsoft-ellenességből -- állítja a Burton Group jelentése . A jelentés nem a Microsoft megbízásából készült és nem is a redmondiak szponzorálták -- bár az egyik szerzője egy Open XML konferencia előadója lesz.

0

Inkább lopott memóriakártyát vegyél, mint hamisat!

2008. január 15. 13:22

Népszerű ajándék lehetett a 2007-es karácsonyi szezonban is a hordozható MP3-lejátszó, annak esetleg videóra is képes változata, a zenelejátszós mobiltelefon, a digitális fényképezőgép, vagy a Sony hordozható konzolja, a PlayStation Portable. A szerkentyűk egyetlen közös vonása, hogy beépített tárhelyük memóriakártyával bővíthető, melyből rengeteg különbözőt lehet kapni a piacon.

0

Dollármilliárdokat vesztett tavaly a Samsung a DRAM-piacon

2008. január 15. 12:46

Megszenvedi a DDR2 chipek árösszeomlását a világ vezető memóriagyártója, a Samsung Electronics. A dél-koreai vállalat memóriachipekből származó forgalma a növekvő szállítások a flash tárolók népszerűsége ellenére csökkenést mutatott tavaly, miközben a beágyazott vezérlők bővülése ellenére is a kevesebb mint felére esett vissza a félvezetőgyártás nyereségessége. Ez a visszaesés teljesen kioltotta a többi részleg erőteljes javulását.

0

2009 elején érkeznek a Linux-alapú Palm OS II-re épülő készülékek

2008. január 15. 12:13

Tavaly ősszel jelentette be a Palm, hogy új okostelefonjainak operációs rendszere nem a jelenleg piacon lévő modellekben található Palm OS Garnet lesz, hanem egy linuxos alapokra épülő új változat. A Palm OS II-re épülő termékek 2009-től lesznek kaphatóak a kereskedelmi forgalomban.

0

Az Oracle-adminisztrátorok kétharmada egyáltalán nem telepíti a biztonsági frissítéseket

2008. január 15. 10:20

[Computerworld/HWSW] Az Oracle adatbázis-adminisztrátorok kétharmada egyáltalán nem telepíti a vállalat által kiadott patcheket, függetlenül attól, hogy milyen javításról van szó, így adatbázisok egész serege marad védtelenül. Az Oracle negyedéves rendszerességgel adja ki hibajavításait, a legfrissebb ciklusban 27 biztonsági frissítés várható a cégtől -- úgy tűnik, részben teljesen feleslegesen.

0

Adathalász támadás a freemailesek ellen: sose add ki a jelszavadat senkinek!

2008. január 14. 15:31

Mondhatni sablonos adathalász levéllel próbálnak jelszavakhoz jutni azok a rosszindulatú ismeretlenek, akik a freemail..admin@freemail.hu címről küldték szét üzeneteiket számos freemail postafiókba. Soha ne adjuk ki jelszavunkat senkinek, akkor sem, ha látszólag az üzemeltető kéri!

0

HP, Sun: az IBM csak a hangulatot kelti az Itanium és az UltraSPARC körül

2008. január 14. 14:01

Alapvető tényeket nem vesz figyelembe az IBM, mikor a Power riválisainak életképességét támadja -- így lehetne összefoglalni a HP és a Sun Microsystems reakcióját a Kék Óriás egyik alelnökének múlt heti kijelentésére. Az Itanium és UltraSPARC processzorcsalád fejlesztései egyaránt több generációra előretekintve folynak, erősítették meg a cégek, így a vezető bizonytalanságkeltése nem megalapozott.

0

A vezeték nélküli USB ellenfelét fejleszti a Sony

2008. január 14. 12:01

[Techworld] Saját vezeték nélküli, néhány centiméteres hatótávolságú, azaz NFC-technológiára épített adatátviteli specifikációt fejleszt a Sony, mellyel a hasonló megoldásokkal, például WirelessUSB-vel kelne versenyre.

0

IBM: az Itaniumnak öt éve van, az UltraSPARC-ot már csak gépek tartják életben

2008. január 11. 15:59

[The Register/HWSW] Az IBM egyik alelnöke öt évet adott az Itanium processzorcsaládnak, mielőtt az Intel befejezi forgalmazását. A vezető szerint a Sun Microsystems processzorfejlesztése is az utolsókat rúgja. Ezt nem az első alkalom, hogy a Kék Óriás egy magas beosztású képviselője bizonytalanságot akar kelteni, hasonló eset két évvel ezelőtt is előfordult, akkor csak a Sun volt terítéken.

0

Vezetőváltás a Microsoft üzleti megoldásokért felelős részlegénél

2008. január 11. 08:35

Az ősszel távozik a Microsofttól Jeff Raikes, aki az üzleti megoldásokért felelős részleg élén sikerre vitte többek között az Office-t is. A Microsoft Business Division vezetőjét Stephen Elopváltja majd, aki eddig a hálózati eszközöket gyártó Juniper Networks opertív igazgatója volt, korábban pedig az Adobe-nál, illetve a Macromediánál dolgozott.

0

Egyre biztonságosabbak lesznek a nyílt forrású szoftverek

2008. január 10. 13:29

Az amerikai Nemzetbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security), a Coverity, valamint a Stanford Egyetem által 2006 tavaszán elindított projekt során összesen több mint 180 nyílt forrású szoftvert vizsgált meg, de ezek közül egyelőre csak 11 olyan található, amely a teszt alapján programozás szempontjából biztonságosnak tekinthető.

0

Már várják az Imagine Cup 2008 nevezőit

2008. január 10. 10:18

A Microsoft már fogadja a jelentkezéseket az Imagine Cup 2008 versenyre, amelynek témája idén a környezetvédelem lesz. A diákokat mozgósító megmérettetést idén hatodszor írja ki a redmondi cég.

0

Másodpercenként 1200 képkockát rögzít a Casio EXILIM Pro EX-F1 fényképezőgép

2008. január 7. 14:25

A megapixelszám emelése helyett a sorozatfelvételi képességeket, illetve a mozgókép üzemmódot hegyezte ki a Casio az új Exilim Pro EX-F1 bridge kategóriás fényképezőgépében. A készülék akár 1200 képkockát is készíthet egy másodperc alatt, ami azt jelenti, hogy a rögzített film akár negyvenszer lassabban lejátszva is folyamatos marad.

0

Felrúgta megállapodását az Intel és OLPC atyja

2008. január 4. 13:38

Nem sokáig tartott az Intel és az OLPC program barátsága. A világ legnagyobb chipgyártója közölte, hogy megszakította együttműködését a nonprofit projekttel, miután feloldhatatlan ellentét alakult ki a felek között, egészen pontosan az ötletgazda Nicholas Negropontéval.

0

Harctéri pendrive-ok 32 gigabájtnyi kapacitással

2008. január 4. 12:36

A Január 7-től 10-ig megrendezésre kerülő CES nem szűkölködik eseményekben flashmemória-fronton sem: a Corsair kiállítja extrém kapacitású páncélosát a hatalmas adatot elnyelni képes időjárásálló kivitellel együtt.

0

Motorola mobiltévé műsorfelvételi képességekkel

2008. január 4. 11:07

A Motorola DVB-H rendszerű digitális tévéadások vételére képes hordozható televíziót jelentett be, amellyel nem csak a megnézhetők a műsorok, hanem rögzíthetők is a készülékbe csúsztatott SD kártyára.

0

Kritikus sebezhetőség a legújabb Firefoxban?

2008. január 4. 10:42

Komoly biztonsági sérülékenységet fedezett fel a Firefox legújabb verziójába Aviva Raff izraeli biztonsági szakértő. A résen keresztül jelszavak kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

0

Messzebbre láthat és gyorsabb lehet a Marvell új Wi-Fi-lapkája

2008. január 3. 15:55

Új vezeték nélküli vezérlőt mutatott be a Marvell, mely még nagyobb adatátviteli sebességet és hatókört, lefedettséget ígér a jövő Wi-Fi-s eszközeinek. A Marvell TopDog 11n-450 az iparág első 450 megabit/s-os elméleti maximális sebességet ígérő lapkája, mely 50 százalékkal magasabb sebességet ígér, mint a korábbi, 300 megabit/s-os megoldások. A cég szerint a 802.11g-nél több mint nyolcszor gyorsabb lapka ötször nagyobb hatótávolságra, lefedettségre is képes.

0

Mentés másként: System Center Data Protection Manager 2007

2008. január 3. 10:45

Úgy tűnik, mintha az üzemeltetéssel foglalkozó szakemberek axiómaként elfogadták volna, hogy a biztonsági mentések készítésének ideje az éjszaka, a mentések hordozója pedig csak mágnesszalag lehet. A következő írásban arra szeretnénk rávilágítani, hogy ez sokkal inkább beidegződés és kényszerűen kötött kompromisszum, mint axióma.

0

Milyen architektúra szolgálja ki a Google-t?

2008. január 2. 17:13

A Google működésével kapcsolatos fejtegetések egyik legtöbb érdeklődésre számot tartó területe a keresőmotort kiszolgáló nyilvánvalóan gigantikus géppark. Az alkalmazott szerverek száma továbbra is vad találgatások területe, ugyanakkor a cég egyik mérnökének előadása a szokásosnál részletesebben taglalja a hardver és szoftverarchitektúra koncepcióit.

0

Nagyobb kijelzőt és WiMAX-vezérlőt kaphat az ASUS Eee PC

2008. január 2. 14:29

A pletykák szerint a jövő héten kezdődő Las Vegas-i Consumer Electronics Shown mutatja be az ASUS a népszerű Eee PC második generációját, amely megnövelt kijelzővel és WiMAX vezeték nélküli támogatással rendelkezik. A tajvani cég az Intellel és a Sprint mobilszolgáltatóval közös eseményt tart a CES alkalmával, ennek a meghívójában van utalás a WiMAX-szel felszerelt olcsó notebookra.

0

Végleg elbúcsúzik az internetezőktől a Netscape

2008. január 2. 10:12

[Computerworld/HWSW] Végleg elbúcsúzik a felhasználóktól a Netscape: az AOL bejelentette, hogy az ősszel megjelent 9-es verzió volt az utolsó változat a böngészőből, amelyet egyáltalán nem fejlesztenek tovább, február 1-től pedig leállnak a biztonsági frissítések kiadásával is. Az AOL szerint a Mozilla Firefox ma már olyan népszerűségre tett szert, hogy teljesen feleslegessé vált egy azonos alapokra épülő versenytárs böngészőt fejleszteni. A cég azt javasolja a Netscape-felhasználóknak, minél hamarabb váltsanak Mozilla Firefoxra.