Szerző: Koi Tamás

2008. november 19. 16:08

Csomagokban kínálja a Firefox legnépszerűbb kiegészítőit a Mozilla

Új formában, egyénre szabott csomagokban kínál Firefox-kiegészítőket a Mozilla. A Fashion your Firefox kampány révén a szoftvert új funkciókkal felruházó pluginek olyan felhasználókhoz is eljuthatnak, akik eddig vagy nem találtak rá az igényeiknek megfelelő kiegészítőre, vagy azt sem tudták, hogy a böngésző ezekkel a komponensekkel testreszabható.

[HWSW] Új formában, egyénre szabott csomagokban kínál Firefox-kiegészítőket a Mozilla. A Fashion your Firefox kampány révén a szoftvert új funkciókkal felruházó pluginek olyan felhasználókhoz is eljuthatnak, akik eddig vagy nem találtak rá az igényeiknek megfelelő kiegészítőre, vagy azt sem tudták, hogy a böngésző ezekkel a komponensekkel testreszabható.

Fashion your Firefox néven új letöltési oldalt indított útjára a minap a Mozilla. A webes felületről a népszerű webböngészőhöz tölthetők le tematikus rendszerbe sorolva különböző kiegészítők, beépülők, illetve témák. A szoftverfejlesztő a legnépszerűbbekből válogatva, különböző felhasználói szokások, felhasználói típusok szerint csoportosítva sorolja fel a letöltési opciókat. A zenekedvelők számára a rendszer így például egyebek mellett a FoxyTunes vagy Fire.fm plugineket ajánlja, a közösségi szolgáltatások rendszeres felhasználói számára pedig többek közt a FaceBook toolbart és a TwitterFox kiegészítőket kínálja fel.

A tematikusan csoportosított plugineket akár egyesével is letöltheti a felhasználó -- a csoportok listája és kiegészítők száma a Mozilla szerint a későbbiekben folyamatosan bővül majd. "A dolog úgy működik, mint az online áruházaknál lévő kosár, amibe bepakolhatod a különböző plugineket, egy kattintással letöltheted az összeset, majd az újraindítást követően egy vadonatúj, teljesen egyénre szabott böngésző fogad" -- magyarázza a Fashion your Firefox működését blogjában David Rolniczky, a Mozilla szakembere.

A Firefox webböngésző különböző verzióihoz jelenleg nagyjából ötezer kiegészítő tölthető le. A javarészt közösségi alapon, illetve egyéni kezdeményezésként fejlesztett beépülőmodulok a legkülönfélébb extra funkciókkal ruházzák fel a böngészőt, emellett találhatók köztük olyan igazán egyedi és innovatív kísérleti megoldások, mint a Mozilla Labs Ubiquity projektje.

Rolniczky a Fashion your Firefox bemutatása kapcsán bejelentette, hogy a Firefoxhoz készült plugineket eddig egymilliárd alkalommal töltötték le, ami abszolút rekordnak számít: ez alapján kijelenthető, hogy a Mozilla böngészője messze a legnépszerűbb alkalmazás egyéni fejlesztői körökben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról